Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

PROSINEC NA DRBNĚ: Problémy v Burger Kingu, dohoda s Priorem, vánoční kalamita a rychlá povodeň

Dvanáctý, tedy poslední měsíc roku 2023 patří minulosti. Také prosinec byl bohatý na nejrůznější témata z našeho regionu. Čtenáři, kteří zavítali na náš web, se dočetli řadu aktuálních zpráv. Pojďme si v následujících řádcích shrnout to nejdůležitější, co se během uplynulého měsíce odehrálo nejen v krajské Jihlavě.

Politická korida

I v čase předvánočním dala Jihlavská Drbna prostor městským zastupitelům, aby se vyjádřili k aktuálnímu tématu. Trochu jsme odlehčili, soustředili jsme se totiž právě na vánoční výzdobu města. Krátce se také vyjádřili k výhledu na příští rok.

POLITICKÁ KORIDA: Jak se zastupitelům líbí vánoční výzdoba v Jihlavě? Jaké mají plány do příštího roku?

I čase předvánočním dala Jihlavská Drbna prostor městským zastupitelům prostor, aby se vyjádřili k aktuálnímu tématu. Trochu jsme odlehčili, soustředili jsme se totiž právě na vánoční výzdobu města. Krátce se také k výhledu na příští rok.

(Ne)obyčejní

K Vánocům neodmyslitelně patří vůně skořice, hřebíčku a medu. To všechno jsou důležité suroviny pro tolik oblíbené perníčky. Ty ale řada lidí peče třeba i na Velikonoce, poslední dobou bývají i součástí svatební hostiny. Ten správný perníček by měl být i hezky nazdobený. A to skvěle ovládají dvě sestry z Brtnice na Jihlavsku, které se pečení a malování medového pečiva věnují už od dětství. Před několika měsíci ale svůj „perníčkový“ byznys rozjely naplno. Jejich výtvory zdobí sociální sítě a na pekařky, které vystupují pod profilem Perníček z Brtnice, se teď neobrací jen kamarádi, ale i neznámí zákazníci. 

(NE)OBYČEJNÍ: Sestry z Brtnice zdobí perníčky nejen na Vánoce. Držíme se tradic, malování nás učí trpělivosti, říkají Špejtkovy

K Vánocům neodmyslitelně patří vůně skořice, hřebíčku a medu. To všechno jsou důležité suroviny pro tolik oblíbené perníčky. Ty ale řada lidí peče třeba i na Velikonoce, poslední dobou bývají i součástí svatební hostiny. Ten správný perníček by...

Kauzy a témata

Velkou vlnu solidarity vzbudil příběh šestatřicetiletého policisty Lukáše Zíty, který si před nedávnem vyslechl krutou diagnózu. Trpí totiž progresivním a fatálním neuro-degenerativní onemocněním motorických neuronů mozku a míchy, které způsobuje ztrátu buněk centrální nervové soustavy, jež ovládají vůlí ovlivnitelné pohyby. S jeho těžkou životní situací se mu rozhodli pomoci nejen kolegové policisté.

Nemocný policista Lukáš měl netradiční službu. Soucítí s nim i kolegové motorkáři a zdravotníci, přišli ho podpořit do práce

Velkou vlnu solidarity vzbudil příběh šestatřicetiletého policisty Lukáše Zíty, který si před nedávnem vyslechl krutou diagnózu. Trpí totiž progresivním a fatálním neuro-degenerativní onemocněním motorických neuronů mozku a míchy, které způsobuje...

V Jihlavě přibyl nový fastfoodový řetězec. Pobočka Burger Kingu se otevřela v polovině prosince v Cityparku. A nebyl to úplně snový začátek. Pečlivě připravované slavnostní otevření zhatil nefunkční gril, bez kterého se provozovna prostě neotevřela. Místo 11. hodiny dopoledne mohli první zákazníci fastfoodové dobroty ochutnat až během odpoledne. 

Místo burgerů jen poukázky. Burger Kingu slavnostní otevření v Cityparku nevyšlo, plány zhatil nefunkční gril

Není to úplně snový začátek působení Burger Kingu v Jihlavě. Pečlivě připravované slavnostní otevření jeho provozu v Cityparku zhatil nefunkční gril, bez kterého se prodej prostě neotevřel. Místo úterní 11. hodiny mohou Jihlavané fastfoodové...

Kraj Vysočina vybral autobusové dopravce na deset let pro část Žďárska, Havlíčkobrodsko a Jihlavsko. Na základě doporučení výběrové komise o tom rozhodla krajská rada. Vybrané firmy kraj zveřejní, až uplyne patnáctidenní lhůta, pokud v ní proti rozhodnutí nebude podaná námitka. 

Dohodnuto. Kraj Vysočina vybral autobusové dopravce na deset let pro další tři oblasti

Kraj Vysočina vybral autobusové dopravce na deset let pro část Žďárska, Havlíčkobrodsko a Jihlavsko. Na základě doporučení výběrové komise o tom rozhodla krajská rada. Vybrané firmy kraj zveřejní, až uplyne patnáctidenní lhůta, pokud v ní proti...

Rohozná na Jihlavsku si nadělila předčasný vánoční dárek. Lidé zde už od první adventní neděle mohou obdivovat nový pohyblivý betlém. Ten je vyrobený na míru, nechybí osvětlení a také mluvené slovo. Toho se ujal jihlavský rodák, oblíbený herec Ondřej Vetchý. K vidění bude až do Hromnic. 

VIDEO: Rohozná má nový pohyblivý betlém. Mluvené slovo točil Ondra Vetchý na své chatě na Čeřínku

Rohozná na Jihlavsku si nadělila předčasný vánoční dárek. Lidé zde už od první adventní neděle mohou obdivovat nový pohyblivý betlém. Ten je vyrobený na míru, nechybí osvětlení a také mluvené slovo. Toho se ujal jihlavský rodák, oblíbený herec...

Inspektoři během kontroly v jedné z vietnamských prodejen odhalili kakao, které mělo nebezpečné složení. Jak informoval web Potraviny na pranýři, šlo o provozovnu v obci na Jihlavsku. Konkrétně to byla Luka nad Jihlavou. 

Vietnamská prodejna v Lukách prodávala závadné kakao. Vonělo a chutnalo jako prací prášek

Inspektoři během kontroly v jedné z vietnamských prodejen odhalili kakao, které mělo nebezpečné složení. Jak informoval web Potraviny na pranýři, šlo o provozovnu v obci na Jihlavsku.

Nešťastná událost se odehrála v úterý 12. prosince na silnici I/38 v katastru obce Vesce u Moravských Budějovic. Během dopravní nehody zahynul pes, který se volně pohyboval po silnici. Jeho majitelce hrozí pokuta. 

Pes bez vodítka vběhl pod auto, které ho srazilo. Na místě uhynul, majitelce teď hrozí pokuta

Nešťastná událost se odehrála v úterý 12. prosince na silnici I/38 v katastru obce Vesce u Moravských Budějovic. Během dopravní nehody zahynul pes, který se volně pohyboval po silnici.

Jihlavští městští strážníci budou mít od 1. března 2024 nové vedení. Dosavadní ředitel Jan Frenc odchází do důchodu. Jihlavští zastupitelé na svém včerejším zasedání schválili jmenování nového ředitele. Je jím devětapadesátiletý Stanislav Maštera, který Frence doteď zastupoval. 

Strážníci v Jihlavě budou mít nového šéfa. Jan Frenc odchází do důchodu

Jihlavští městští strážníci budou mít od 1. března 2024 nové vedení. Dosavadní ředitel Jan Frenc odchází do důchodu. Jihlavští zastupitelé na svém včerejším zasedání schválili jmenování nového ředitele. Je jím devětapadesátiletý Stanislav...

Po velkém úspěchu sdílených kol v Jihlavě vedení města zvažuje, že by do portfolia služeb pro občany v příštím roce zařadilo i možnost i tzv. carsharingu. Toto téma je zatím v rovině úvah, naopak se zdá, že sdílené koloběžky naopak zatím prostor v krajském městě nedostanou.

Budou v Jihlavě i sdílená auta? Stojí za to to vyzkoušet, myslí si radnice. Koloběžky se naopak asi nezavedou

Po velkém úspěchu sdílených kol v Jihlavě vedení města zvažuje, že by do portfolia služeb pro občany v příštím roce zařadilo i možnost i tzv. carsharingu. Toto téma je zatím v rovině úvah, naopak se zdá, že sdílené koloběžky naopak zatím prostor...

Jihlavská radnice má za sebou několik jednání se zástupci Obchodního domu Jihlava, kterému většina lidí v Jihlavě neřekne jinak než Prior. A nyní to vypadá, že obě strany dospěly k oboustranné spokojenosti. 

Radnice v Jihlavě se dohodla s Priorem. Modernizace náměstí chod obchodního domu neomezí

Jihlavská radnice má za sebou několik jednání se zástupci Obchodního domu Jihlava, kterému většina lidí v Jihlavě neřekne jinak než Prior. A nyní to vypadá, že obě strany dospěly k oboustranné spokojenosti.

Nejen v Třebíči se před Vánocemi mluvilo o šestnáctiletém studentovi, který na jedné ze středních škol na pracovnici zaútočil nožem. Žena utrpěla lehké zranění a mladík skončil ve zdravotnickém zařízení, kde je nyní hospitalizovaný. Případ si převzali krajští kriminalisté. Student bude vyšetřován z pokusu o vraždu. 

Útok nožem na škole v Třebíči. Student bude vyšetřován z pokusu o vraždu

Nejen v Třebíči se od včerejška mluví o šestnáctiletém studentovi, který na jedné ze středních škol na pracovnici zaútočil nožem. Žena utrpěla lehké zranění a mladík skončil ve zdravotnickém zařízení, kde je nyní hospitalizovaný. Podle...

Velmi náročné bylo cestování po Vysočině den před Štědrým dnem. Velké problémy byly hlavně na dálnici D, kde někteří řidiči bez jídla, pití a pohonných hmot stáli i několik hodin. Problémem byly uvízlé kaminy, kvůli kterým po dálnici nemohli projet sypači. 

Kolaps na D1: Hasiči povolali jeřáb, sypači už mohou projet. Řidičům dochází jídlo a pití, některým i benzín

Velké problémy jsou již několik hodin kvůli intenzivnímu sněžení na dálnici D1, nejhorší situace je ve směru na Brno, konkrétně kolem 80. kilometru. Největší komplikací jsou kamiony, které vozovku zablokovaly zejména ve stoupání. Sypači měli...

Dálnice D1 je na Vysočině opět plynule průjezdná. V sobotu večer ji ve směru na Brno od 70. kilometru na několik hodin zablokovaly uvízlé kamiony, řekla dnes ráno mluvčí policie na Vysočině Michaela Lébrová. Auta kvůli tomu stála na dálnici až...

V roce 2023 zemřela řada známých osobností, které jsou navždy spjaty s Krajem Vysočina nebo se zde narodily. Pojďme ještě jednou zavzpomínat na slavné ženy a muže, osoby, které nás v uplynulých měsících navždy opustily. 

Rok 2023 na Drbně: Příběh dvou žen na vozíku, tragická úmrtí, burleska v Třebíči, vánoční sněhová kalamita

Rok 2023 bude za pár hodin minulostí. Jaký byl z pohledu čtenářů Jihlavské Drbny? Nejčtenější témata se v jednotlivých měsících dost lišila. Ne vždy šlo o černou kroniku. Naše čtenáře hodně zaujaly třeba i různé lidské příběhy. Pojďme si měsíc po...

Letos na Štědrý večer přišlo celkem osm lidí, kteří potřebovali vyndat kost z krku. Na porodnici bylo více živo, a to doslova, narodily se tam na Štědrý den čtyři děti - Leontýna, Dominik, Jiří a Artuš. 

V jihlavské nemocnici pomohli na svět čtyřem štědrodenním miminkům. Kost zaskočila osmi lidem

Je za námi Štědrý den, který byl pro řadu lidí pracovní. Například pro zdravotníky v jihlavské nemocnici. Ti byli připraveni pomoci všem, kteří přijeli s nějakými zdravotními obtížemi.

V důsledku rychlého tání extrémní sněhové pokrývky a následného deště byl během Vánoc na několika sledovaných profilech řek na území Kraje Vysočina hlášen třetí stupeň povodňové aktivity, kvůli závažné situaci zasedla krajská povodňová komise. 

Na mnoha místech Vysočiny aktuálně bojují s velkou vodou. V důsledku rychlého tání extrémní sněhové pokrývky a následného deště je na několika sledovaných profilech řek na území Kraje Vysočina hlášen třetí stupeň povodňové aktivity, kvůli závažné...

Řeky Jihlava a Sázava jsou na čtyřech místech Vysočiny na nejvyšším povodňovém stupni

Řeky Jihlava a Sázava jsou na čtyřech místech kraje Vysočina na třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni. Jihlava v Ptáčově a Bransouzích, Sázava v Chlístově a ve Světlé nad Sázavou. Na druhém povodňovém stupni jsou Želivka v Želivi a v Poříčí,...

S kapacitami parkování na sídlišti Kollárova jsou problémy, ale evidentní přestupky je nutné i zde často řešit. To je reakce ze strany města na redakční dotaz, který vznikl na základě pokutování řidiče, který umístil svoje vozidlo "v křižovatce". Podobně jako desítky jiných, kteří nemají kde jinde zaparkovat.   

Sporné parkování na přetíženém jihlavském sídlišti. Kýžené místo pro auto, nebo stání v křižovatce za pokutu?

S kapacitami parkování na sídlišti Kollárova jsou problémy, ale evidentní přestupky je nutné i zde často řešit. To je reakce ze strany města na redakční dotaz, který vznikl na základě pokutování řidiče, který umístil svoje vozidlo "v křižovatce"....

Na Nový rok všichni napjatě sledují, které miminko se ve městech a krajích narodí jako vůbec první. Letošním prvním miminkem Vysočiny byl Makar, jenž přišel na svět v pelhřimovské porodnici. 

Prvním miminkem letošního roku narozeným na Vysočině je chlapeček Makar

Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině je chlapec, kterého rodiče pojmenovali Makar. Narodil se 14 minut po půlnoci v Pelhřimově. Vážil 3800 gramů. První dítě nového roku se narodilo i v Nemocnici Jihlava, Chlapec, jehož...

Prvním miminkem narozeným v Jihlavě se stal Luka, o dvacet minut později ho následovala Viktorie

Prvním miminkem narozeným roku 2024 v jihlavské porodnici je chlapeček Luka, o chvilku později ho následovala Viktorie. Na jihlavské záchytce skončilo letos už pět lidí, pilno měli na urgentním příjmu, ale zranění od silvestrovské pyrotechniky...

Ohodnoť článek

Foto koláž Drbny (Dalibor Mašek, Policie ČR, HZS Kraje Vysočina)

Štítky měsíc, téma, prosinec, článek, web, přehled, měsíc, Drbna

PROSINEC NA DRBNĚ: Problémy v Burger Kingu, dohoda s Priorem, vánoční kalamita a rychlá povodeň | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.