Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Rohozná má nový pohyblivý betlém. Mluvené slovo točil Ondra Vetchý na své chatě na Čeřínku

Rohozná na Jihlavsku si nadělila předčasný vánoční dárek. Lidé zde už od první adventní neděle mohou obdivovat nový pohyblivý betlém. Ten je vyrobený na míru, nechybí osvětlení a také mluvené slovo. Toho se ujal jihlavský rodák, oblíbený herec Ondřej Vetchý.

„Už vloni jsme dostali nápad, že by se nám líbilo, kdybychom měli svůj obecní rohozenský betlém. Nechtěli jsme, aby byl klasický, ale aby dobře vystihl i naši obec,“ prozradila redakci Drbny starostka Rohozné Štěpánka Šteflová.

V betlému jsou vyobrazeny nejdůležitější stavby a také řemesla, která tady byla a jsou, včetně řemeslníků. Autorem betlému je Jaroslav Hlaváček, rodák z Rohozné, který v současné době bydlí v Batelově. „Ten má na svém kontě třeba i postavu Jaromíra Jágra v životní velikosti, zakázku měl třeba i u zpěvačky Lucie Bílé, které vyráběl anděly,“ řekla starostka Šteflová k autorovi betlému.

Dvě ovládací tlačítka

Betlém je tedy pro obec vytvořený na zakázku, Jaroslav Hlaváček s ním začal letos v únoru a někdy během září byl hotový. Jak doplnila Štěpánka Šteflová, rodák z Rohozné na této zakázce strávil kolem 700 hodin a obsahuje 80 figurek. Betlém je pohyblivý, lidé ho ovládají dvěma tlačítky. „Jedno je na chod, betlém je osvětlený. Je to nastaveno na 10 minut, aby betlém nešel celý den. Druhým tlačítkem se pouští mluvené slovo. Tam jsou nejdůležitější informace o naší obci i o samotném betlému,“ říká starostka obce na Jihlavsku.

Rohozenský betlém v číslech

- vznikal zhruba 8 měsíců
- autor Jaroslav Hlaváček na něm strávil 700 hodin
- obsahuje 80 postav
- ovládají ho dvě tlačítka
- vyšel na více než 50 tisíc korun 

Složitý převoz 

Náklady na betlém se dostaly na více než 50 tisíc korun. Je umístěný na návsi, ve skleněné skříni poblíž kaple sv. Václava a vánočního stromečku. Podle Šteflové byl největší problém vyrobit skříň, v ní je umístěný ventilátor, který zahřívá skla tak, aby se nemlžila. Navíc je tam osvětlení.

„Velké poděkování patří Pepovi Hájkovi, zaměstnanci obce, který měl na starosti umístění betléma a zároveň udělal celou konstrukci. Poděkovat musíme i panu Šlesingerovi z Batelova, který dal dohromady mluvené slovo. Pavel Dvořák měl na starosti elektroinstalaci, tomu také velké díky. Děkujeme i Petru Řezníčkovi, který nám betlém pomáhal převézt. Betlém je opravdu těžký, má přes 400 kilo,“ dodává Šteflová.

Natáčelo se na chatě na Čeřínku 

Mluveného slova se ujal rodák z Jihlavy, herec Ondřej Vetchý. Šteflová prozradila, že se vše natáčelo na chatě, kterou má Vetchý na Čeřínku. „Povídání jsme připravovali tady na obci. Pak jsme ho poslali panu Šlesingerovi, pak jsme jeli i s panem Hlaváčkem k Ondrovi na chatu. Tam se vše natočilo, pak Šlesinger všechno sestříhal a dal to do podoby, jako teď můžeme slyšet,“ popsala Šteflová.

Pohyblivý betlém bude na místě do Hromnic, tedy do 2. února. Během toho víkendu si ho byl prohlédnout třeba i Tomáš Mezera z Jihlavy. „Jel jsem tudy od kamaráda. Zaujalo mě cosi osvětleného. Tak jsem tu zastavil a musím smeknout. Tohle se fakt povedlo. A Ondra Vetchý, ten je prostě skvělý, a jeho hlas k betlému přesně pasuje. Dýchla tu na mě hezká atmosféra, takže velké díky autorům,“ vzkazuje Tomáš Mezera.

I letos bude Ježíškova cesta 

V Rohozné v době vánoční chystají již počtvrté Ježíškovu cestu. Obec ji bude instalovat 21. prosince a zájemci si ji mohou projít přes vánoční svátky. „Vždy ji necháváme do Nového roku,“ prozradila Šteflová.

Na cestě je deset zastavení, na připravené otázky mohou odpovídat nejen děti, ale i dospělí, ti mají také své otázky. „Jsou tam tedy dvě kategorie a otázky se týkají pohádek, vánočních zvyků. Každý si na prvním zastavení vyzvedne Ježíškův zápisník a tam si zapisuje odpovědi z každého zastavení. Začíná se u pošty, obejde se ves a dojde se až k rybníku Klechtavec a zpátky. Odpovědi nám lidé vhodí do schránky a po Novém roce vše vyhodnotíme. Tři nejlepší dostanou největší ceny, každý, kdo se zúčastnil, dostane nějaký upomínkový předmět,“ prozradila Šteflová s tím, že Ježíškova cesta, jež měří zhruba 5 kilometrů, vede po obecních komunikacích, je tedy dobře dostupná třeba i rodinám s kočárkem.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky betlém, tradice, historie, obec, Vánoce, Ondřej Vetchý, Rohozná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Rohozná má nový pohyblivý betlém. Mluvené slovo točil Ondra Vetchý na své chatě na Čeřínku | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.