Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak se zastupitelům líbí vánoční výzdoba v Jihlavě? Jaké mají plány do příštího roku?

I čase předvánočním dala Jihlavská Drbna prostor městským zastupitelům prostor, aby se vyjádřili k aktuálnímu tématu. Trochu jsme odlehčili, soustředili jsme se totiž právě na vánoční výzdobu města. Krátce se také k výhledu na příští rok.

Redakční dotaz: Jak se Vám líbí letošní vánoční výzdoba v Jihlavě? Na které věci se chcete v rámci svého zastupitelského mandátu zaměřit v příštím roce?

Petr Paul (SPD) 

Vánoce v Jihlavě jsou v tradičním pojetí, na což jsou Jihlaváci zvyklí. Svým rozsahem jsou odvislé zejména od finančních možností.Orientované jsou do centra města, na pohodu, na atmosféru vzjemného setkávání se s přáteli, známými, na spokojenost dětí. Vzhledem k tomu, že česká národní kultura je postaverná na křestansko-židovských tradicích, jsou křesťanské Vánoce, v krátkosti řečeno, o rozjímání a očekání narození Spasitele, no a chanuka říká, že se po osm dnů zapalují svíce. Určitě mi dáte za pravdu, showbyznys přinesený zvenčí vyjadřuje především napětí a tlak na psychiku. Přeji všem spokojené a požehnané české Vánoce.

Radek Hošek (Starostové a nezávislí) 

Několik lidí z blízkosti vedení města mi říkalo, že můj tlak, abychom nebyli pořád trapně za Třebíčí, zabral a Brána dostala pokyn uspořádat velkolepé oslavy. Snaha se cení, jenže zatímco Třebíč se schopným starostou Pavlem Pacalem za vánoční oslavy zaplatí 2,7 milionu korun, v Jihlavě se bavíme o trojnásobku. Nevím, jestli jste se v Třebíči byli letos podívat, ale obávám se, že poměr cena a výkon u nás jako vždy ani náhodou neodpovídá. Tak nevím, jestli se ještě někomu bude chtít platit několikanásobně vyšší daň z nemovitosti, kterou všem Jihlavákům pod stromeček nadělili kolegové z ODS, ANO, KDU a Pirátů.

Mé cíle jsou stále stejné, a to bezpečné a čisté město, kde se budou obyvatelé i návštěvníci cítit komfortně, dále konec papalášství a politických trafik v Jihlavě, transparentní nakládání s veřejnými financemi, otevřená radnice a zahrnutí obyvatel do rozhodování města například v podobě participativního rozpočtu. Bohužel nemám pocit, že by se něco z toho doposud změnilo.

Vojtěch Prchal (ODS a KDU-ČSL) 

S výzdobou a celkově s vánoční atmosférou v Jihlavě jsem velmi spokojený. Byl jsem se s nejbližšími projít po osvětlených hradbách, dal si svařák na náměstí, svezl se vánočním trolejbusem a zabruslil si na oválu s primátorem partnerského města Heidenheimu, když tu byl na návštěvě. Je příjemné vidět, jak město žije a jak se lidé baví. Velký dík patří všem, kteří na tom podíleli a podílejí.

Co se týče příštího roku, tak bych já osobně chtěl dotáhnout realizaci Discgolfového hřiště na Skalce a také pohnout s elektronizací úřadu - ale to je běh na delší trať :)
Všem čtenářům přeji klidné prožití svátků a spokojenost po boku nejbližších v příštím roce.

Karolína Koubová (Piráti a Fórum Jihlava) 

Užíváme si světelné procházky po hradbách a po betlémech rozmístěných v ulicích Jihlavy, druhé kluziště na parkánu i vánoční trolejbus. Cítíme ale, že se posunula architektura i dramaturgie prostoru náměstí, vzdaluje se od původního útulnějšího konceptu: chybí nám uzavřený kruh vesničky, přebývá nová dominanta. Umístění vyhlídkového kola přímo u kašny, stejně jako použití plastového stanu, vnímáme trochu jako pěst na oko. Do příštích let by bylo fajn použít oboustranné stánky, která neukazují "záda" těm, co do městečka přicházejí. Především máme ale radost, že se podařilo do centra vrátit vánoční atmosféru. Díky, Bráno!

V příštím roce chystáme debaty s našimi zástupci na témata jako veřejný prostor, vzdělávání, sociální a kulturní služby ve městě, ale také digitalizace či řízení úřadu.

Radek Popelka (ANO) 

Letošní vánoční výzdobu je nutné vnímat jako první ochutnávku. Cílem je postupná obměna a rozšíření vánoční výzdoby do ulic širšího centra. Jako velmi povedený hodnotím vánoční trolejbus. Ten se stal pravým hrdinou všech malých, ale i velkých jihlavanů. Pozitivně je vnímáno vyhlídkové kolo i návrat kluziště na náměstí. Je příjemné, že vlastní výzdobu a vánoční tradice si budují i některé městské části. Zde leží tíha organizace vždy jen na malé hrstce dobrovolníků s omezeným rozpočtem. O to víc je třeba si jejich práce vážit a vytvořit podmínky pro jejich podporu a rozvoj. Jihlava musí být živá a krásná celá. Mít jen hezké centrum nestačí.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky politická korida, Vánoce, výzdoba, Jihlava, plány

POLITICKÁ KORIDA: Jak se zastupitelům líbí vánoční výzdoba v Jihlavě? Jaké mají plány do příštího roku? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.