Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dohodnuto. Kraj Vysočina vybral autobusové dopravce na deset let pro další tři oblasti

Kraj Vysočina vybral autobusové dopravce na deset let pro část Žďárska, Havlíčkobrodsko a Jihlavsko. Na základě doporučení výběrové komise o tom rozhodla krajská rada. Vybrané firmy kraj zveřejní, až uplyne patnáctidenní lhůta, pokud v ní proti rozhodnutí nebude podaná námitka. Novinářům to řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

„Pokud nebude nějaké odvolání a budeme moci řádně uzavřít smlouvu, tak oznámíme toto rozhodnutí veřejně," řekl hejtman Vítězslav Schrek. 

Vysočina vybírá autobusové dopravce na desetileté období opakovaně, zakázky jsou rozdělené na osm částí. Smlouva je zatím uzavřená na jednu. Ve Žďárských vrších bude zajišťovat regionální spoje objednané krajem žďárská firma Zdar.

Dopravce Zdar podal nejnižší nabídku také pro další část Žďárska, která zahrnuje okolí Bystřice nad Pernštejnem a Velkého Meziříčí, ale tuto smlouvu s krajem nakonec nepodepsal. „Oficiálně už jsme toto sdělení obdrželi. Tím pádem byl materiál vrácen zpátky výběrové komisi," řekl Schrek. Komise pak pro toto území ze zbývajících uchazečů vybrala jiného dopravce.

Zrušené výběrové řízení 

Minulé řízení, které se týkalo výběru nových dopravců pro celou Vysočinu, kraj v březnu zrušil. Smlouvy nebylo možné uzavřít kvůli rozhodnutí soudu.

První dvě letošní nové zakázky vypsané zjara se týkaly Žďárska. Dokončení těchto řízení zdržely podané námitky. Pro Jihlavsko a Havlíčkobrodsko začal kraj vybírat v soutěži provozovatele regionální autobusové dopravy v srpnu a pro dvě části Třebíčska minulý měsíc. Veřejné zakázky zatím nebyly vypsané pro Pelhřimovsko. Předpokládaná hodnota desetiletých smluv na autobusové dopravce pro celý kraj se podle dřívějších údajů v součtu pohybuje mezi osmi až deseti miliardami korun.

U regionálních spojů, které kraj objednává, hradí autobusovým a vlakovým dopravcům ztráty. Na ztráty veřejné linkové dopravy počítá Vysočina v letošním rozpočtu s částkou do 804 milionů korun. Tyto autobusy by měly za rok najezdit okolo 21,8 milionu kilometrů.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, dopravci, autobus, správa, kraj, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dohodnuto. Kraj Vysočina vybral autobusové dopravce na deset let pro další tři oblasti | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.