Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dálnice na Vysočině je po kalamitě opět plynule průjezdná. Kvůli sněžení byly domácnosti bez proudu

, aktualizováno 24. prosince 2023, 9:44

Dálnice D1 je na Vysočině opět plynule průjezdná. V sobotu večer ji ve směru na Brno od 70. kilometru na několik hodin zablokovaly uvízlé kamiony, řekla dnes ráno mluvčí policie na Vysočině Michaela Lébrová. Auta kvůli tomu stála na dálnici až několik hodin. Kvůli hustému sněžení byly problémy i s dodávkou elektřiny.

Dlouhé kolony vznikly poté, kdy na vozovce ležel mokrý sníh a některá nákladní auta nemohla vyjet do stoupání. Další kamiony je začaly předjíždět v pruhu pro osobní vozidla a také jej zablokovaly. V koloně uvízly tisíce aut, některá v ní stála v noci na dnešek několik hodin. Silničáři se kvůli ucpané dálnici dlouho nemohli na místo dostat, aby vozovku upravili. „Nyní je dálnice všude plynule průjezdná," uvedla dnes ráno Michaela Lébrová. Řidiči, kteří stáli v koloně třeba i osm hodin, byli často bez jídla, pití a pohonných hmot. Řada z nich byla podle policejní mluvčí Dany Čírtkové ve špatném psychickém stavu. 

Plné ruce práce měli i hasiči 

Hasiči na Vysočině zasahovali od sobotních 19:00 do dnešního rána kvůli počasí u tří stovek událostí. Nejčastěji odstraňovali popadané stromy. „Nejvíce práce jsme měli na Havlíčkobrodsku," řekla shrnula mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová. Podle předpovědi meteorologů by mělo dnes přes den občas pršet. Přeháňky pak budou přibývat k večeru. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti více než 70 kilometrů za hodinu.

Problémy byly i v řadě domácností, kde byla přerušena dodávka elektřiny. Konkrétně šlo o více než 7 tisíc domácností. „Během včerejška se energetikům řadu závad podařilo odstranit, večerní husté sněžení situaci s přerušením dodávek dále komplikovalo. Bohužel během noci bylo velice nebezpečné situaci na hlavních závadách řešit, na obnovení dodávek se pracuje už nyní," sdělila novinářům dnes ráno mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Řidiči i chodci musí být opatrní 

Krajští hasiči řešili stovky případů odstranění spadlých stromů a padajícího sněhu a zmrazků ze střech, zapojili se i do odstraňování následků dopravních nehod.  V terénu jsou jednotky dobrovolných hasičů.

„Krajská správa a údržba silnic Vysočiny bude mít i dnes v terénu veškerou techniku, služba je posílena. Následky silného sněžení budou likvidovány postupně. Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek je ve stálém kontaktu jak se složkami IZS Kraje Vysočina, tak s údržbou silnic. Za současné situace se stále doporučuje, aby řidiči omezili výjezdy a chodci byli maximálně opatrní. Veškeré síly údržby i na území měst jsou nyní věnovány zajištění sjízdnosti silnic," ujistila Svatošová. 

Český hydrometeorologický ústav už v včera varoval před rychlým stoupáním vodních toků. V dnešních ranních hodinách je na Vysočině zatím normální stav.

„Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek i touto cestou děkuje za obrovské nasazení při likvidaci mimořádné události všem složkám IZS Kraje Vysočina, pracovníkům zimní údržby a energetikům," dodává závěrem Svatošová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky ČR, počasí, doprava, hasiči, D1, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ctirad Přikryl

Bez některých profesí bychom strádali a tihle Chlapi, jsou skutečně do nepohody. Určitě nejen za mě ... VELIKÝ DÍK A UZNÁNÍ ... Vám, pánové ...

Pondělí, 25. prosince 2023, 09:55Odpovědět

Dálnice na Vysočině je po kalamitě opět plynule průjezdná. Kvůli sněžení byly domácnosti bez proudu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.