Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sněhovou kalamitu vystřídala velká voda. Povodeň trápí Jihlavu a třeba i Mrákotín, hasiči tam evakuují občany

, aktualizováno 25. prosince 2023, 11:53

Na mnoha místech Vysočiny aktuálně bojují s velkou vodou. V důsledku rychlého tání extrémní sněhové pokrývky a následného deště je na několika sledovaných profilech řek na území Kraje Vysočina hlášen třetí stupeň povodňové aktivity, kvůli závažné situaci zasedla krajská povodňová komise v zúženém složení pod vedením Martina Hyského, místopředsedy Povodňové komise Kraje Vysočina, a ředitele HZS Kraje Vysočina Jiřího Němce.

„Ve vybraných obcích s rozšířenou působností zasedly povodňové komise, podle zjištěných informací štáby situaci sledují, přijímají preventivní opatření a řeší případné problémy. Pracovníci krajské povodňové komise jsou s nimi v telefonickém kontaktu,“ informoval Martin Hyský.

Situace v Jihlavě 

Náročné to je i v krajské Jihlavě, podle aktuálních informací od mluvčího Radovana Daňka se situaci ale daří dobře zvládat. „Nehrozí bezprostřední nebezpečí a situace je pod kontrolou. Rozvodněná je říčka Jihlávka a řeka Jihlava. Lidé by se neměli pohybovat v blízkosti těchto vodních toků. Cyklostezky hrozí zaplavením," dodal Radovan Daněk. 

V Jihlavě je kromě několika zatopených zahrádek nebo sklepů zatím situace bez vážnějších komplikací. Primátor Jihlavy Petr Ryška varuje veřejnost před vstupem do blízkosti vodních toků: „Hrozí rychlé zaplavení cyklostezek podél Jihlávky i podél řeky Jihlavy, lidé by se měli pohybovat pouze v bezpečné vzdálenosti od vodních toků a neměli by vstupovat ani do blízkosti stavidel a hrází na rybnících,“ informoval primátor Jihlavy Petr Ryška. Podle něj situaci u řek hlídají také strážníci městské policie.

Evakuace v Mrákotíně 

Povodeň trápí třeba i obyvatele v Třešti na Jihlavsku, kde musely být upuštěny vybrané rybníky, upuštěn musí být rybník Stará plovárna v Jihlavě. „V Třebíči preventivně zasedá povodňový štáb od půlnoci, ve Velkém Meziříčí jsou od včerejška postavené zábrany. V Havlíčkově Brodě monitorují situaci také od půlnoci, preventivně byla zapytlována obvyklá zátopová místa. V Mrákotíně dopoledne ohlásilo vedení obce praskající hráz rybníka, na místě situaci pomáhají řešit hasiči z HZS Kraje Vysočina," řekla k aktuální situaci mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Doplnila ji mluvčí hasičů Petra Musilová, která kolem 11. hodiny informovala o evakuaci ohrožených osob. „O situaci v Mrákotíně jsme informovali starosty  okolních obcí. Zajistí informování obyvatel v obcích o události. Dosud jsme evakuovali 40 lidí," dodala Musilová. 

Policisté krátce před desátou hodinou přijali oznámení, že u prostřední vypusti rybnika Řibřid v katastru obce Mrakotín se podemlela komunikace III/40614. „V místě je zákaz vjezdu na hráz. Probíhá evakuace domů pod hrazí," sdělila policejní mluvčí Jana Kroutilová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Kraje Vysočina, Policie ČR | Zdroj Kraj Vysočina, HZS Kraje Vysočina, Město Jihlava

Štítky povodeň, voda, rybník, hráz, evakuace, Kraj Vysočina

Sněhovou kalamitu vystřídala velká voda. Povodeň trápí Jihlavu a třeba i Mrákotín, hasiči tam evakuují občany | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.