Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Radnice v Jihlavě se dohodla s Priorem. Modernizace náměstí chod obchodního domu neomezí

Jihlavská radnice má za sebou několik jednání se zástupci Obchodního domu Jihlava, kterému většina lidí v Jihlavě neřekne jinak než Prior. A nyní to vypadá, že obě strany dospěly k oboustranné spokojenosti.

„Podařilo se nám při jednání se zástupci Prioru, řekl bych, odblokovat takovou patovou situaci ohledně možných kompenzací, které by mohly být pro Prior, a dohodli jsme se na tom, že jak si Prior představoval, tak to pro nás není možné. Takže potom byla dohoda na tom, že půjdeme jiným směrem. Řekli jsme si, co město může, a co nemůže, a shodli jsme se na řešení. V tuto chvíli vše řeší právníci obou stran a dolaďují smlouvu,“ sdělil primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS) s tím, že zmíněné kompenzace se týkají omezení, jež budou souviset s dlouhodobou revitalizací jihlavského Masarykova náměstí.

Jak dále Ryška dodal, Prior je ochoten dát svoje kladné stanovisko k dokumentaci pro územní rozhodnutí. „To znamená, že budeme moct pokračovat v projektové dokumentaci pro stavební povolení,“ vysvětlil primátor Jihlavy. 

Do podzemních prostor obchodního domu vedou dvě zásobovací rampy, které svými zářezy narušují náměstí, v podzemí se nacházejí rozsáhlé sklady a parkoviště vytvořené jako bunkry.

K nedávné dohodě s vedením Prioru se vyjádřil také náměstek primátora Martin Laštovička (KDU-ČSL). Dle něj to nebyla snadná jednání. „Prior si během nich opravdu vymínil, že během těch stavebních prací, které budou probíhat v rámci revitalizace náměstí, bude ošetřeno to, že vůbec nebudou narušeni ti obchodníci v Prioru nějakými stavebními pracemi. Různé překopy vstupů budou prováděny mimo otevírací doby. My jako město se budeme ve smlouvách zavazovat k tomu, aby obchodní dům byl co nejméně dotčen,“ ujistil Martin Laštovička.

Ryška ještě zmínil, že nejnáročnějším bodem všech jednání s Priorem bylo stanovení zmíněných kompenzací s tím, že podle investičního plánu by první velká investice do revitalizace náměstí mohla přijít v roce 2026.

Některým lidem vadí už 40 let 

Jihlavský Prior, který patří k nejkrontroverznějším budovám ve městě, v tomto roce slavil 40 let od svého otevření. Dům s adresou Masarykovo náměstí 68 byl stavěn mezi lety 1978 – 1983. Autorem projektu je Zdeněk Sklepek. A vystavěn byl na místě, kde předtím stál komplex několika měšťanských domů stojících vedle sebe, takzvaný Krecl nebo také Špalíček. A právě to je ten hlavní důvod, proč místní obyvatelé, ale i politici a přední architekti zastávají názor, že obchodní dům Prior s ohledem na historii značně poškozuje vzhled celého náměstí.

ANKETA: Kontroverzní Prior okupuje jihlavské náměstí už 40 let. Zbourat ho chtěl třeba i herec Bartoška

Zřejmě nejkontroverznější stavba v Jihlavě Prior, jenž stojí ve středu Masarykova náměstí, dnes slaví výročí. Tento obchodní dům sortiment zákazníkům nabízí již 40 let. První obchody se lidem otevřely 19. května 1983. Proč je tato stavba tak...

Před 15 lety strana ČSSD dokonce žádala úplné zbourání tohoto domu. Návrhy na zbourání domu doplněné představami rekonstrukce původního Kreclu, třeba po vzoru Drážďan, se často objevují. Většinou však naráží na majitele, kterým není město Jihlava, ale společnost Le Cygne Sportif. 

„Jako brambora ve šperkovnici."

K budově jihlavského Prioru se v roce 2020 kriticky vyjádřil také herec a ředitel karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška. Jak sdělil v rozhovoru pro jihlavský městský zpravodaj Ježkovy oči, obchodní dům ho otrávil a podle něj vypadá na krásném jihlavském náměstí jako brambora ve šperkovnici. Zároveň se ptal, za kolik by bylo možné Prior koupit a že jej pak nechá zbourat.

Jihlavské Masarykovo náměstí by bylo hezčí bez Prioru, ukázala anketa mezi čtenáři Jihlavské Drbny

Letos v polovině května tomu bylo již 40 let, co na jihlavském Masarykově náměstí stojí Prior. Zřejmě nejkontroverznější stavba ve městě. První obchody se lidem otevřely 19. května 1983. A dodnes řada lidí není spokojená s tím, jak budova vypadá...

Právě jihlavská radnice už několik let pracuje na rozsáhlé revitalizace Masarykova náměstí, ta by se měla realizovat v několika fázích. Změny se částečně dotknou také Prioru. „V rámci příprav revitalizace náměstí jednáme o úpravách nájezdových ramp a okolí Prioru, co se týká revitalizace samotné budovy, tak nemáme žádné informace, že by se k tomu firma chystala,“ zodpověděl již dříve na dotaz Jihlavské Drbny Radovan Daněk, mluvčí města Jihlavy.

V roce 2018 se obchodním domem na jihlavském náměstí zabývali třeba i studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Jak přiblížil Daněk, šlo pouze o studentské úvahy a ideové studie, které by byly prakticky realizovatelné pouze v případě, kdyby se budova Prioru zbourala nebo by došlo na její zásadní přestavbu. „Ale nic z toho se podle našich informací nechystá. Možná poslouží teoretické úvahy studentů majiteli budovy jako inspirace, jak by mohl obchodní dům vypadat, jde o soukromý majetek firmy, do kterého město nemůže investovat,“ doplnil Daněk k pět let starým studiím.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky radnice, dohoda, revitalizace, modernizace, obchodní, dům, Prior, Jihlava

Radnice v Jihlavě se dohodla s Priorem. Modernizace náměstí chod obchodního domu neomezí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.