Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANKETA: Kontroverzní Prior okupuje jihlavské náměstí už 40 let. Zbourat ho chtěl třeba i herec Bartoška

Zřejmě nejkontroverznější stavba v Jihlavě Prior, jenž stojí ve středu Masarykova náměstí, dnes slaví výročí. Tento obchodní dům sortiment zákazníkům nabízí již 40 let. První obchody se lidem otevřely 19. května 1983. Proč je tato stavba tak kontroverzní, ačkoliv během prvních let neměla v sousedních okresech konkurenci?

Nejdříve se pojďme podívat na úplný začátek, tedy do roku 1978, kdy byla zahájena stavba tohoto obchodního domu, který dnes nese název Obchodní dům Jihlava. Lidé v Jihlavě mu stejně ale neřeknou jinak než Prior.

Dům s adresou Masarykovo náměstí 68 byl stavěn mezi lety 1978 – 1983. Autorem projektu je Zdeněk Sklepek. A vystavěn byl na místě, kde předtím stál komplex několika měšťanských domů stojících vedle sebe, takzvaný Krecl nebo také Špalíček. A právě to je ten hlavní důvod, proč místní obyvatelé, ale i politici a přední architekti zastávají názor, že obchodní dům Prior s ohledem na historii značně poškozuje vzhled celého náměstí.

Jak by se vám líbilo Masarykovo náměstí bez Prioru?

Celkem hlasovalo1233 čtenářů

Před 15 lety strana ČSSD dokonce žádala úplné zbourání tohoto domu. Návrhy na zbourání domu doplněné představami rekonstrukce původního Kreclu, třeba po vzoru Drážďan, se často objevují. Většinou však naráží na majitele, kterým není město Jihlava, ale společnost Le Cygne Sportif.

„Brambora ve šperkovnici." 

K budově jihlavského Prioru se v roce 2020 kriticky vyjádřil také herec a ředitel karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška. Jak sdělil v rozhovoru pro jihlavský městský zpravodaj Ježkovy oči, obchodní dům ho otrávil a podle něj vypadá na krásném jihlavském náměstí jako brambora ve šperkovnici. Zároveň se ptal, za kolik by bylo možné Prior koupit a že jej pak nechá zbourat.

Do podzemních prostor obchodního domu vedou dvě zásobovací rampy, které svými zářezy narušují náměstí, v podzemí se nacházejí rozsáhlé sklady a parkoviště vytvořené jako bunkry.

Právě jihlavská radnice už několik let pracuje na rozsáhlé revitalizace Masarykova náměstí, ta by se měla realizovat v několika fázích. Změny se částečně dotknou také Prioru. „V rámci příprav revitalizace náměstí jednáme o úpravách nájezdových ramp a okolí Prioru, co se týká revitalizace samotné budovy, tak nemáme žádné informace, že by se k tomu firma chystala,“ zodpověděl na dotaz Jihlavské Drbny Radovan Daněk, mluvčí města Jihlavy.

V roce 2018 se obchodním domem na jihlavském náměstí zabývali třeba i studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Jak přiblížil Daněk, šlo pouze o studentské úvahy a ideové studie, které by byly prakticky realizovatelné pouze v případě, kdyby se budova Prioru zbourala nebo by došlo na její zásadní přestavbu. „Ale nic z toho se podle našich informací nechystá. Možná poslouží teoretické úvahy studentů majiteli budovy jako inspirace, jak by mohl obchodní dům vypadat, jde o soukromý majetek firmy, do kterého město nemůže investovat,“ doplnil Daněk k pět let starým studiím.

Studenti navrhnou nový Špalíček. První nápady budou k vidění zítra na jihlavské radnici

Dříve Prior, teď již několik měsíců Obchodní dům Jihlava. Touto roky skloňovanou budovou na jihlavském Masarykově náměstí se v zimním semestru zabývají studenti z ateliéru architektury A1 na pražské UMPRUM. Studenti architektury se zamýšlí nad...

Jak již zaznělo, majitelem jihlavského Prioru je pražská společnost Le Cygne sportif groupe, a.s. Jak zjistila redakce Drbny, na dnešní den či na tento rok nejsou v jihlavském Prioru plánované nějaké oslavy. „Na výročí neplánujeme žádné oslavy nebo připomínky, neboť 40 let existence domu není jak 40 let života lidského. Sto let by u domu bylo jistě zajímavějších,“ sdělil redakci ředitel společnosti Le Cygne sportif groupe Jan Hamáček.

Dlouhodobé smlouvy 

Obchodní dům v současné době nedisponuje žádnými významnými volnými prostory, protože jak řekl Hamáček, většina provozovatelů má dlouhodobé smlouvy a ty je třeba respektovat.

Zákazníci jihlavského Prioru mohou vybírat z osvědčených značek – Albert, Drogerie teta, McDonald's, NKD, Prior ČR. „Tyto známé značky doplňují zajímavé obchůdky, jmenovat lze třeba zlatnictví, trafiku, upomínkové předměty, kadeřnictví. Dále má v domě zázemí regionální redakce TV Nova, všichni mobilní operátoři a další poskytovatelé síťových služeb. Na plášti budovy se pak prezentují různé subjekty. Před domem poskytujeme prostory řadě místních obchodníků nebo farmářům,“ popisuje Jan Hamáček aktuální stav.

Konec restaurací a zavřené obchody 

Zejména mezi lidmi na sociálních sítích se poslední dobou objevuje názor, že se Masarykovo náměstí postupně „vylidňuje“, řada podniků, třeba restaurace či kavárny, má i v důsledku covidové pandemie existenční problémy.

Některé se již uzavřely, to platí i pro provozovatele obchodů. Případně se prodejci z náměstí přemisťují do velkých obchodních center – do Cityparku či Aventinu v Pelhřimovské ulici. Jak se toto dotýká nájemníků v Prioru? „Náš obchodní dům je nyní obsazen. Že se některé provozy na náměstí zavírají, není nic překvapivého. V Jihlavě je lidí stále stejně, kupní síla obyvatel raketově nestoupá, tak se musí obchodníci a poskytovatelé o tyto podělit. Důležité je, aby veřejný prostor lidi lákal,“ myslí si Jan Hamáček a doplnil, že se jeho společnosti daří komunikovat s jihlavskou radnicí. „Komunikujeme, dohadujeme podmínky. Jde spíše o to, zda se podaří městu záměr dotáhnout do konce a revitalizaci náměstí provést. Jak jsem však již řekl. Prostor musí obyvatele lákat. Nabídkou, čistotou, pořádkem, bezpečností,“ zamyslel se závěrem majitel jihlavského obchodního domu.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek | Zdroj jihlava.cz, wikipedia

Štítky výročí, stavba, budova, obchodní, dům, nákup, 1983, Prior, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tom Puchar

1. Stačí se podívat, kolik je prázdných nebytových prostor na náměstí a v jeho okolí...a proti tomu ta nejodpornější hrůza Prior...radnice evidentně do toho nechce říznout, nemá na to koule...ani se nedivím, stále nad Jihlavou visí stín bývalého vojenského města se všemi negativy...a Aréna ji přivede ještě do větších problémů než jsou současné......

Sobota, 20. května 2023, 22:21Odpovědět

Libor Novak

40 let se řeší, co s odporným Priorem na jihlavském náměstí. Nadáváme na komunisty, především na Karla Prchala, tehdejšího předsedu městského národního výboru v Jihlavě, který se o výstavbu tohoto betonového monstra zasloužil nejvíce. Přitom se v Jihlavě chystá nová megalomanská stavba, tzv. multifunkční arény. V Jihlavě se neuživí ani Radniční restaurace, ale novodobí papaláši si budou stavět v samém centru města asi budoucí vietnamskou tržnici, kterou zadluží Jihlavany na mnoho let dopředu. Za pár let tak budeme v Jihlavě řešit nejen to, co s Priorem. Ale to už nebudeme moci nadávat na minulý režim...

Sobota, 20. května 2023, 06:21Odpovědět

ANKETA: Kontroverzní Prior okupuje jihlavské náměstí už 40 let. Zbourat ho chtěl třeba i herec Bartoška | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.