Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nemocný policista Lukáš měl netradiční službu. Soucítí s nim i kolegové motorkáři a zdravotníci, přišli ho podpořit do práce

Velkou vlnu solidarity vzbudil příběh šestatřicetiletého policisty Lukáše Zíty, který si před nedávnem vyslechl krutou diagnózu. Trpí totiž progresivním a fatálním neuro-degenerativní onemocněním motorických neuronů mozku a míchy, které způsobuje ztrátu buněk centrální nervové soustavy, jež ovládají vůlí ovlivnitelné pohyby. S jeho těžkou životní situací se mu rozhodli pomoci nejen kolegové policisté.

Sobotní Lukášova služba měla nečekaný vývoj. „Pomocníka dozorčí služby Lukáše Zítu na obvodním oddělení ve Žďáru nad Sázavou navštívili zástupci policejních motorkářů Blue Knights a saniťáci z Fakultní nemocnice v Motole. Přijeli nejen proto, aby osobně poznali Lukáše a předali mu finanční dar, ale především proto, aby mu osobně vyjádřili podporu v jeho nelehké životní etapě,“ informovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policejní psovod a otec tří dětí z Vysočiny má nevyléčitelnou nemoc. Kolegové vyhlásili sbírku, aby mu pomohli

Ne nadarmo se říká, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Své o tom ví šestatřicetiletý policista Lukáš Zíta, kterému lékaři nedávno diagnostikovali vážné onemocnění, které nelze léčit. Jeho kolegové se proto rozhodli, že Lukášovi a jeho...

Policista Lukáš, který je bývalým psovodem, má v tuto chvíli postižené svaly rukou a také se u něj objevuje narušení řeči. Proto již nemůže vykonávat činnosti, na které byl zvyklý a ani vykonávat policejní službu jako doposud. „Na doporučení lékařů by měl ale co nejdéle vykonávat činnosti, na které je zvyklý. A tak dokud to jeho zdravotní stav dovolí, bude zařazen na pozici pomocníka dozorčí služby na obvodním oddělení,“ dodává mluvčí Čírtková.

Šestatřicetiletý Lukáš Zíta nastoupil k Policii České republiky v roce 2010 na obvodní oddělení ve Žďáře nad Sázavou. V průběhu let si Lukáš pořídil psa Jerryho s vidinou vysněné práce na pozici policejního psovoda. Sen se mu vyplnil a Lukáš začal sloužit na oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. „Policie od Lukáše psa Jerryho odkoupila, a tak se stali parťáky nejen v soukromém životě, ale také ve službě. Pro Lukáše byla policejní služba posláním, proto byl nad rámec svého běžného služebního zařazení také členem Krajské pořádkové jednotky, kdy v této činnosti pokračoval i jako policejní psovod,“ popisuje Dana Čírtková.

Do vyhlášené sbírky na nemocného policistu z Vysočiny se může zapojit také široká veřejnost. Stačí poslat libovolnou částku na transparentní sbírkový účet Nezávislého odborového svazu Policie České republiky. Číslo účtu: 3067112, kód banky: 5500, variabilní symbol: 324632.

V soukromí je tento policista navíc také dobrovolným hasičem a členem zásahové jednotky SDH Újezd. Ve sboru dobrovolných hasičů působí jako vedoucí mládeže.

Lukáš Zíta je v soukromém životě velice ochotný a přátelský. Jeho manželka Zuzana má také zdravotní omezení je v invalidním důchodu prvního stupně. Lukáš se Zuzkou společně vychovávají tři děti – devatenáctiletou Terezu, třináctiletou Amálku a devítiletého Lukáše.

„Děti jsou pro oba rodiče největším štěstím. Děti ale tatínkovou nemocí trpí nejvíce, protože jsou ve věku, kdy potřebují oba rodiče. Lukáš by si chtěl nyní pořídit nového čtyřnohého parťáka a vycvičit ho stejně tak dobře jako Jerryho. Držíme mu všichni palce, aby to zvládl,“ řekla již dříve mluvčí Čírtková.

Pomoci může každý 

Nezávislý odborový svaz Policie ČR vyhlásil veřejnou sbírku pro Lukáše. „Pokud se stejně jako my rozhodnete přispět na sbírku, můžete tak učinit vkladem nebo převodem na transparentní sbírkový účet Nezávislého odborového svazu Policie České republiky,“ vyzývá veřejnost mluvčí Čírtková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky pomoc, nemoc, podpora, kolega, policie, Lukáš Zíka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocný policista Lukáš měl netradiční službu. Soucítí s nim i kolegové motorkáři a zdravotníci, přišli ho podpořit do práce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.