Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policejní psovod a otec tří dětí z Vysočiny má nevyléčitelnou nemoc. Kolegové vyhlásili sbírku, aby mu pomohli

Ne nadarmo se říká, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Své o tom ví šestatřicetiletý policista Lukáš Zíta, kterému lékaři nedávno diagnostikovali vážné onemocnění, které nelze léčit. Jeho kolegové se proto rozhodli, že Lukášovi a jeho rodině finančně pomohou.

Šestatřicetiletý Lukáš Zíta nastoupil do služebního poměru k Policii České republiky v roce 2010. Tehdy začal sloužit na obvodním oddělení ve Žďáře nad Sázavou. V průběhu let si Lukáš pořídil psa Jerryho s vidinou vysněné práce na pozici policejního psovoda. „Tento sen se mu vyplnil a Lukáš začal sloužit na oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. Policie od Lukáše psa Jerryho odkoupila, a tak se stali parťáky nejen v soukromém životě, ale také ve službě. Pro Lukáše byla policejní služba posláním, proto byl nad rámec svého běžného služebního zařazení také členem Krajské pořádkové jednotky, kdy v této činnosti pokračoval i jako policejní psovod,“ popisuje mluvčí policistů Dana Čírtková.

V soukromí je tento policista navíc také dobrovolným hasičem a členem zásahové jednotky SDH Újezd. Ve sboru dobrovolných hasičů působí jako vedoucí mládeže.

Ztráta nervových buněk 

V nedávné době Lukášovi diagnostikovali lékaři vzácné a nevyléčitelné onemocnění. Jedná se o progresivní a fatální neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy, které způsobuje ztrátu buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné pohyby. Na toto onemocnění bohužel neexistuje žádná léčba.

„U Lukáše již došlo k postižení svalů rukou a k narušení řeči. Proto již nemůže vykonávat činnosti, na které byl zvyklý a ani vykonávat policejní službu jako doposud. Na doporučení lékařů by měl ale co nejdéle vykonávat činnosti, na které je zvyklý. A tak dokud to jeho zdravotní stav dovolí, bude zařazen na pozici pomocníka dozorčí služby na obvodním oddělení,“ říká Dana Čírtková s tím, že Lukáš Zíta je v soukromém životě velice ochotný a přátelský. Jeho manželka Zuzana má také zdravotní omezení je v invalidním důchodu prvního stupně. Lukáš se Zuzkou společně vychovávají tři děti – devatenáctiletou Terezu, třináctiletou Amálku a devítiletého Lukáše.

„Děti jsou pro oba rodiče největším štěstím. Děti ale tatínkovou nemocí trpí nejvíce, protože jsou ve věku, kdy potřebují oba rodiče. Lukáš by si chtěl nyní pořídit nového čtyřnohého parťáka a vycvičit ho stejně tak dobře jako Jerryho. Držíme mu všichni palce, aby to zvládl,“ vzkazuje mluvčí Čírtková.

Doplňuje ji vedoucí oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina Martin Růžička. „ Na Lukáše bylo ve službě vždycky spolehnutí, což je při náročné policejní práci velice důležité. Proto chceme vyhlášenou sbírkou Lukáše a jeho rodinu podpořit v této nelehké situaci, kterou právě procházejí,“ sdělil Martin Růžička.

Do vyhlášené sbírky na nemocného policistu z Vysočiny se může zapojit také široká veřejnost. Stačí poslat libovolnou částku na transparentní sbírkový účet Nezávislého odborového svazu Policie České republiky. Číslo účtu: 3067112, kód banky: 5500, variabilní symbol: 324632.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, policista, nemoc, kynolog, pomoc, sbírka, Lukáš Zíka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Tak to je svinsrvo,tahle nemoc!!!!!!!!Podle popisu to tipuju na nějakou form,u ALS!A tak mu přeju at zbytek života,který mu ještě zbývá dožije v klidu a v pokoji v kruhu ro diny!!!!!!!

Úterý, 14. listopadu 2023, 13:42Odpovědět

Policejní psovod a otec tří dětí z Vysočiny má nevyléčitelnou nemoc. Kolegové vyhlásili sbírku, aby mu pomohli | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.