Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

KVĚTEN NA DRBNĚ: Stavba kruháče, kroupy na Jihlavsku, nemocný lékař z Polné, cvičení IZS v Cityparku

Pátý měsíc roku 2024 patří minulosti. Také květen byl bohatý na nejrůznější témata z našeho regionu. Čtenáři, kteří zavítali na náš web, se dočetli řadu aktuálních zpráv. Pojďme si v následujících řádcích shrnout to nejdůležitější, co se během uplynulého měsíce odehrálo nejen v krajské Jihlavě.

(Ne)obyčejní

Počasí. Téma, které nikdy nezklame a můžeme o něm mluvit asi s kýmkoliv, třeba i s někým, koho vidíme poprvé v životě. Zároveň je to něco, na co hodně často nadáváme. Buď je moc teplo, moc zima, moc sucho nebo pořád jen prší. O počasí jsme si povídali s naším dalším (Ne)obyčejným, kterým je dobrovolný pozorovatel počasí Petr Janoušek z Jihlavy. 

Extrémních jevů přibývá. Lidé by si měli uvědomit, že počasí ví, co dělá, říká pozorovatel Petr Janoušek z Jihlavy

Počasí. Téma, které nikdy nezklame a můžeme o něm mluvit asi s kýmkoliv, třeba i s někým, koho vidíme poprvé v životě. Zároveň je to něco, na co hodně často nadáváme. Buď je moc teplo, moc zima, moc sucho nebo pořád jen prší. O počasí jsem si...

Politická korida

V pátek 10. května odstartovala přestavba rizikové křižovatky na dálničním přivaděči v Jihlavě - Pávově na silnici I/38. Do října tam vyroste kruhový objezd, který by měl dopravu na daném místě učinit plynulejší a bezpečnější. Na názor jsme se v pravidelné rubrice zeptali i jihlavských zastupitelů.

POLITICKÁ KORIDA: Kruhový objezd na dálničním přivaděči? Jeho výhody a nevýhody hodnotí městští zastupitelé

V pátek 10. května odstartovala přestavba rizikové křižovatky na dálničním přivaděči v Jihlavě - Pávově na silnici I/38. Do října tam vyroste kruhový objezd, který by měl dopravu na daném místě učinit plynulejší a bezpečnější. Na názor jsme se v...

Rozhovory

Jarní měsíce lákají do ulic motorky a skútry, jejichž řidiči často tápou, jak to je s parkováním v modrých zónách. Radní pro oblast dopravy David Beke Jihlavské Drbně toto téma přiblížil.

Skútry a motorky nejsou pro každého, ale pro dopravu ve městě jsou pozitivní, říká radní David Beke

Jarní měsíce lákají do ulic motorky a skútry, jejichž řidiči často tápou, jak to je s parkováním v modrých zónách. Radní pro oblast dopravy David Beke (ODS + KDU-ČSL) Jihlavské Drbně toto téma přiblížil.

Dojetí, radost, hrdost. To jsou pocity, které nyní zažívají obyvatelé Smrčné na Jihlavsku. Malé obce, která dokázala nejvíce zaujmout porotu, a je tak čerstvým nositelem titulu Vesnice roku Kraje Vysočina 2024. Naše redakce se obrátila na starostu Josefa Nechvátala. Ten nám pár dní po získání ocenění poskytl rozhovor.

Je to ocenění nejen vedení obce, ale i všech obyvatel Smrčné, říká starosta Vesnice roku 2024 Josef Nechvátal

Dojetí, radost, hrdost. To jsou pocity, které nyní zažívají obyvatelé Smrčné na Jihlavsku. Malé obce, která dokázala nejvíce zaujmout porotu, a je tak čerstvým nositelem titulu Vesnice roku Kraje Vysočina 2024. Naše redakce se obrátila na starostu...

Významné životní jubileum oslavil Bedřich Ščerban. Někdejší skvělý obránce a současný jednatel jihlavské Dukly má šedesáté narozeniny. Mnohonásobný vítěz československé i české ligy, pětinásobný medailista z mistrovství světa a bronzový z olympijských her poskytl při té příležitosti rozhovor Jihlavské Drbně.

Legenda Dukly Bedřich Ščerban slaví šedesáté narozeniny. Do nové arény se už všichni moc těšíme, říká

Významné životní jubileum dneska slaví Bedřich Ščerban. Někdejší skvělý obránce a současný jednatel jihlavské Dukly má šedesáté narozeniny. Mnohonásobný vítěz československé i české ligy, pětinásobný medailista z mistrovství světa a bronzový z...

Kauzy a témata

Silný déšť a bouřka doprovázené více než půl hodiny trvajícím krupobitím zasáhly v neděli 19. května brzy ráno Telč. Lidé na sociálních sítích sdíleli videa a fotky, jak to v malebném městě vypadalo kolem páté hodiny ráno. A po pár hodinách udeřilo krupobití znovu, i na jiných místech. 

Telčí prošlo nad ránem ničivé krupobití. Vše je rozbité a pomlácené, hořekují místní

Silný déšť a bouřka doprovázené více než půl hodiny trvajícím krupobitím zasáhly v neděli 19. května brzy ráno Telč. Lidé na sociálních sítích sdílí videa a fotky, jak to v malebném městě vypadalo kolem páté hodiny ráno.

VIDEO: Bílo na Jihlavsku. Divoký závěr víkendu, zahrádkáři sčítají škody po supercelární bouři a krupobití

Vysočina má za sebou dramatický nedělní večer. Barevně působivý západ slunce vystřídala silná bouřka, meteorologové mluví o levotočivé supercele. Tu na mnoha místech doprovázel silný nárazový vítr a také kroupy. Ty nadělaly vrásky hlavně...

Alex Nosek z Polné na Jihlavsku je nejen lékař, ale také nadšený sportovec, milovník zvířat a nastávající otec. Měl jet na Mistrovství světa v bikejöringu (jízda na kole se psem), zdravotní komplikace ho ale poslaly na magnetickou rezonanci.

Lékař, sportovec a nastávající otec Alex Nosek bojuje s vážnou nemocí. Za dva dny mu lidé poslali miliony

Alex Nosek z Polné na Jihlavsku je nejen lékař, ale také nadšený sportovec, milovník zvířat a nastávající otec. Měl jet na Mistrovství světa v bikejöringu (jízda na kole se psem), zdravotní komplikace ho ale poslaly na magnetickou rezonanci.

Velkou vlnu nevole budí v Jihlavě zvýšená daň z nemovitosti. Lidem totiž na začátku května začaly chodit složenky a z částek, které na nich jsou, jsou pořádně rozzlobení. V komentářích na sociálních sítích nešetří ani sprostými výrazy.

Lidem v Jihlavě začaly chodit složenky s novou daní z nemovitostí. Stěžují si, že je to zlodějna

Velkou vlnu nevole budí v Jihlavě zvýšená daň z nemovitosti. Lidem totiž začínají chodit složenky a z částek, které na nich jsou, jsou pořádně rozzlobení. V komentářích na sociálních sítích nešetří ani sprostými výrazy.

Květen znamenal pro lidi v Jihlavě další změny v parkování. Informovali jsme o nich hned v několika článcích. 

FOTO: Ulice Fibichova a Zahradní zmodraly. Platit se mi moc nechce, budu asi parkovat jinde, smutní řidič

Od minulého týdne jsou na Fibichově ulici a v přilehlém okolí namalovány modré čáry, od tohoto týdne zde jsou nová pravidla parkování platná. Kromě toho byla v jihlavské oblasti 51 upravena doprava jednosměrkami. Na změny si zvykají místní...

Nové ulice s modrými čárami a nová aplikace pro placení. Parkování v Jihlavě se stále vyvíjí

Od prvního června bude snadnější parkování v ulicích Ke Skalce, Seifertova, Telečská, U Hřbitova a okolí. Ale už to nebude zadarmo a to ani pro místní. Modré zóny se rozšiřují do další části Jihlavy.

Znovu a lépe. Stříkání modrých čar se u jihlavského hřbitova napoprvé nepovedlo, překážela tam auta

Už od 1. června si řidiči v Jihlavě budou muset zvykat na další lokality, kde bude zpoplatněné parkování. Konkrétně „zmodrá" sídliště U Hřbitova, ulice Bří Čapků, U Cvičiště, Sukova, Ke Skalce a ulice Telečská. V těchto dnech tam probíhá značení...

Kauza Budínka nebo také Masakr u Dobronína. Různě nazvaná událost, která má stejné datum. Došlo k ní 19. května 1945, tedy před 79 lety. Tehdy byla na louce u Dobronína násilně zavražděna skupina československých občanů německé národnosti. 

Stalo se v roce 1945: Na zábavě u Dobronína došlo k brutální vraždě, zabito bylo nejméně 13 lidí

Kauza Budínka nebo také Masakr u Dobronína. Různě nazvaná událost, která má stejné datum. Došlo k ní 19. května 1945, tedy přesně před 79 lety. Tehdy byla na louce u Dobronína násilně zavražděna skupina československých občanů německé národnosti.

Řada řidičů si dnes neumí představit život bez dálnice D1. Tato důležitá silniční tepna si na začátku května připomněla výročí. Před 85 lety, tedy 2. května 1939, byla zahájena stavba dálnice D1 v úseku Praha – Brno – Zlín. Tedy úseku, který prochází i přes Vysočinu.

Stalo se před 85 lety: Začala stavba D1. Práce přerušila válka, do její historie se zapsala řada kalamit

Řada řidičů si dnes neumí představit život bez dálnice D1. Tato důležitá silniční tepna si dnes připomíná výročí. Přesně před 85 lety, tedy 2. května 1939, byla zahájena stavba dálnice D1 v úseku Praha – Brno – Zlín. Tedy úseku, který prochází i...

K tragédii došlo v pondělí 13. května kolem 15:30 u Luk nad Jihlavou, konkrétně v lokalitě zvané Hostinky. O život tam přišel pilot dvoumístného letadla Skyleader 600.

K tragédii došlo v pondělí 13. května kolem 15:30 u Luk nad Jihlavou, konkrétně v lokalitě zvané Hostinky. O život tam přišel pilot dvoumístného letadla Skyleader 600. Případem se nyní zabývá policie, která dnes ráno přinesla další informace.

V pátek 10. května úderem páté hodiny ranní zahájilo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) výstavbu nové okružní křižovatky na silnici I/38 na dálničním přivaděči u exitu 112. Jak zaznělo na tiskové konferenci přímo v místě stavby, jejím hlavním účelem je zajistit větší plynulost a především bezpečnost silniční dopravy. 

VIDEO: Stavba nové okružní křižovatky na přivaděči dnes začala. Podívejte se na zahájení prací

Dnes úderem páté hodiny ranní zahájilo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) výstavbu nové okružní křižovatky na silnici I/38 na dálničním přivaděči u exitu 112. Jak zaznělo dnes dopoledne na tiskové konferenci přímo v místě stavby, jejím hlavním...

Nezvykle náročnou noc zažili v polovině května hasiči, policie a také zdravotníci z Vysočiny. Zasahovali kvůli střelbě, která se ozvala přesně o půlnoci v jihlavském Cityparku. Na místě zavládla panika, chaos, ošetřeny musely být desítky zraněných. Naštěstí ale bylo vše „jen jako“, protože se jednalo o cvičení záchranných složek s názvem Aktivní útočník. 

VIDEO: Noční střelba a dva útočníci v Cityparku. Cvičení v Jihlavě, které prověřilo záchranné složky z Vysočiny

Nezvykle náročnou noc mají za sebou hasiči, policie a také zdravotníci z Vysočiny. Dnes v noci zasahovali kvůli střelbě, která se ozvala přesně o půlnoci v jihlavském Cityparku. Na místě zavládla panika, chaos, ošetřeny musely být desítky zraněných....

Začátek letošního května se nesl v duchu dobrých zpráv. Jihlavští ochránci přírody informovali o tom, že se známému páru labutí rodinka rozrostla o sedm housat. Pohled na ptačí rodinu na Hellerově rybníku na Dolině ale kolemjdoucí netěšil příliš dlouho. Po pár dnech totiž šest mláďat uhynulo. Tento smutný příběh vyvolal vzrušené debaty na sociálních sítích. 

Lidé na sítích řeší úhyn labutích mláďat v Jihlavě. Na vině je asi nevhodné krmení od lidí, říkají místní ochránci

Začátek letošního května se nesl v duchu dobrých zpráv. Jihlavští ochránci přírody informovali o tom, že se známému páru labutí rodinka rozrostla o sedm housat. Pohled na ptačí rodinu na Hellerově rybníku na Dolině ale kolemjdoucí netěšil příliš...

Na vedení krajského města se na konci MS v hokeji snesla tvrdá kritika. Lidé na sociálních sítích poukazovali na to, že v Jihlavě nemohli lidé hromadně na náměstí fandit českým hokejistům, kteří šampionát vyhráli.

V Jihlavě se hokejové finále promítat nebude. Primátor Ryška vysvětluje, proč tomu tak je

Na vedení krajského města se snáší tvrdá kritika. Lidé na sociálních sítích poukazují na to, že v řadě dalších měst bude dnes večer promítání finále Mistrovství světa v ledním hokeji, ale v Jihlavě nic. Primátor Petr Ryška vysvětlil, proč tomu tak...

Čeští hokejisté jsou mistry světa. Ve finále sehráli důležitou roli také hráči z Vysočiny

Češi jsou po dlouhých čtrnácti letech mistry světa v ledním hokeji. A vůbec poprvé slaví v O2 aréně, navíc před historicky rekordní návštěvností. Hokejová mánie, která vládne Česku, má ten nejlepší možný konec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková, Alex Nosek (redakčně upraveno)

Štítky přehled, téma, článek, měsíc, květen, čtenář, 2024, Drbna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KVĚTEN NA DRBNĚ: Stavba kruháče, kroupy na Jihlavsku, nemocný lékař z Polné, cvičení IZS v Cityparku | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.