Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Lidem v Jihlavě začaly chodit složenky s novou daní z nemovitostí. Stěžují si, že je to zlodějna

Velkou vlnu nevole budí v Jihlavě zvýšená daň z nemovitosti. Lidem totiž začínají chodit složenky a z částek, které na nich jsou, jsou pořádně rozzlobení. V komentářích na sociálních sítích nešetří ani sprostými výrazy.

Loni 1800, letos 4600 korun. Za malý byt v paneláku dříve 870, nyní 2150 korun. A nebo skokové zvýšení z 1 851 korun na 5 858 korun. To jsou částky, které sami Jihlavané uvádí k tématu zvýšení daně z nemovitostí. Není divu, že se jim to nelíbí.

Změna daně z nemovitosti
V místních částech Henčov, Heroltice, Kosov, Popice, Sasov a Vysoká činil do konce minulého roku daňový koeficient 2,5. Letos je to 4,5, stejně jako pro místní části Antonínův Důl, Červený Kříž, Pávov, Zborná, Hruškové Dvory, Pístov a Hosov. Tam byl koeficient 3,5. Pro širší centrum se pak nic nemění, tam byl a zůstává koeficient 4,5.
Navíc se mění místní koeficient daně z nemovitých věcí z jedné na jedna a půl. Modelový příklad může počítat s bytem o dispozici 3 + kk a ploše 68,5 metrů čtverečních. Daň z nemovitosti byla od 418 do 753 korun, nyní je to 1 975 korun.
Jediný nezměněný pak zůstal koeficient pro podnikatele, který je 1,5. Stalo se tak i navzdory tomu, že bývalá primátorka Karolína Koubová navrhovala pravý opak a to zvýšit daně velkým firmám.

Lidé kritizovali zvýšení daně už loni na podzim, když změnu schválili zastupitelé, teď ale protestují podstatně hlasitěji. „Mně přijde úsměvné, že se všichni probrali až teď, když to schválili už loni v září. Svědčí to o tom,že je lidem vlastně úplně jedno co jimi volení zastupitelé schvalují do chvíle, až jim dorazí složenka,“ vypozoroval Jan Tesař a apeloval, aby veřejnost sledovala politiku průběžně.

Řada lidí kromě zvýšení daně kritizuje i modré zóny, častá je i argumentace stavbou Horácké multifunkční arény. „Jen jednoduchá matika. Splátka na halu 70 milionů, zvýšení daně cca 50 milionů plus modré zóny s jsme na svým,“ spočítal Petr Pohan. „Blaze tomu,kdo nic nemá,“ podotkla Anna Doležalová.

„U voleb pak nezapomenout, kdo daně z nemovitosti zvedl. Za zdaněné peníze ze zaměstnání člověk pořídí vlastní bydlení a pak městu platí výpalné, že v daném městě si dovolí mít byt, dům. Daň z nemovitosti je prach sprostá zlodějna,“ uvedl Marek Řezáč, který bydlí v příměstské části a tam pocítili změnu nejcitelněji.

Diskutující pak dělila jen polemika, zdali za až pětinásobně dražší složenky může hlavně vládní pětikoalice, nebo ODS a ANO ve vedení radnice. Faktem je, že zvýšení koeficientů schválili loni jihlavští zastupitelé po čtrnácti letech loni. Svůj podíl na zdražení ale má také vládní konsolidační balíček.

POLITICKÁ KORIDA: Navýšení daně z nemovitosti jihlavské obyvatele rozčarovalo. Co si myslí zastupitelé?

Jihlavští zastupitelé minulý týden rozhodli o tom, že po 14 letech se v krajském městě zvýší daň z nemovitosti, v některých případech až několikanásobně. Tento krok, který má do městské pokladny ročně přinést o 47 milionů korun více, rozčaroval...

Začátkem letošního roku pak přišel opoziční jihlavský zastupitel Radek Hošek (STAN + NK) s návrhem na snížení sazeb na dřívější úroveň. A na facebooku se zeptal krajského předsedy hnutí ANO Martina Kukly, jestli ho jeho kolegové podpoří. Právě Kukla totiž sdílel, že je ANO proti zvyšování daní. „V Jihlavě to bylo právě hnutí ANO, které se za navyšování daně z nemovitosti nejvíce pralo,“ vysvětlil Hošek tehdy svojí iniciativu.

Kukla Jihlavské Drbně odpověděl, že kolegy z Jihlavy upozorňoval na to, že zvýšení daně není dobrý nápad. Náměstka primátora pro ekonomiku Jiřího Pokorného (ANO 2011) mrzelo, že kritika ze strany opozice přišla v době, kdy je proces ukončen, a nikoliv v okamžiku, kdy se o věci jedná a je obecně možné připomínky zapracovat. „Pan zastupitel Hošek si samostatnou schůzku nevyžádal,“ dodal.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto bydleni.cz

Štítky daň z nemovitosti, zdražování, finance, ohlasy, kritika, Jihlava, pětikoalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem v Jihlavě začaly chodit složenky s novou daní z nemovitostí. Stěžují si, že je to zlodějna | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.