Počasí dnes30 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

VIDEO: Noční střelba a dva útočníci v Cityparku. Cvičení v Jihlavě, které prověřilo záchranné složky z Vysočiny

Nezvykle náročnou noc mají za sebou hasiči, policie a také zdravotníci z Vysočiny. Dnes v noci zasahovali kvůli střelbě, která se ozvala přesně o půlnoci v jihlavském Cityparku. Na místě zavládla panika, chaos, ošetřeny musely být desítky zraněných. Tak nějak se dá stručně popsat scénář toho, co se dnes v noci odehrávalo v centru Jihlavy. Naštěstí však ale „jen jako“, protože se jednalo o cvičení záchranných složek s názvem Aktivní útočník.

Vystoupil a začal nekompromisně střílet 

Z osobního auta, které zastaví u hlavního vchodu v Hradební ulici, „vyskočí" muž s dlouhou střelnou zbraní v ruce, a ihned po vstupu do obchodního centra začne nekompromisně střílet do kolemjdoucích. Doprovází ho ještě jeden člověk, jenž auto řídí. „Motivem jejich násilného jednání je protest proti konzumní společnosti a nesouhlas s provozováním OC Citypark,“ popisuje za policii scénář pár minut před zahájením akce Pavel Sedláček z oddělení krizového řízení. Ten k přítomným členům všech složek integrovaného záchranného systému (IZS), novinářům a přítomným hostům mluví z červeného stanu, který je postavený na hradebním parkánu naproti hlavnímu vchodu do Cityparku. V souvislosti s aktivním útočníkem připomněl osobu Barbory Orlové, která v roce 2014 nožem zabila studenta Petra Vojvodu.

Od bankomatu volal 158

Cvičení s názvem Aktivní útočník probíhalo od půlnoci do brzkých ranních hodin. Kromě všech složek IZS se do něj zapojila řada figurantů, celkem se na něm podílelo 305 lidí. 

Útočníci se zbraní dále postupují k oddělení rychlého občerstvení v prvním patře. Pak se střelci rozdělí, jeden z nich vnikne do chodby pro zaměstnance a postupuje na schodiště, kde zraní člena ochranky. Pak jde do přízemí, kde střílí do zákazníků centra. „Mezitím se zraněnému zaměstnanci České spořitelny, který se v době příchodu aktivních střelců nacházel u bankomatu, podaří vytočit tísňovou linku 158 a informuje policii o vzniklé situaci,“ říká dále Sedláček.

Po chvilce k centru přijíždí první policisté, kteří eliminují prvního střelce ve fastfoodu. Druhý útočník si bere jednoho ze zaměstnanců coby rukojmí a dovede ho na toalety, kde se zabarigáduje před zasahující hlídkou. Do pár minut k centru přijíždí dvě tmavá auta, z nichž vyskáčou další, po zuby ozbrojení policisté. Dorazí i vyjednavač, který však nejdřív není úspěšný. Z místa se ozývá další střelba a křik. „Zasahující hlídka vstupuje do místnosti a probíhá eliminace útočníka,“ nastínil dále Sedláček.

Hlídky pak prohledají parkoviště, kde najdou zaparkované auto obou útočníků. V něm objevují další zbraně a munici.

Aktivní útočník v Cityparku

Středa, 15. května 2024, 07:30

Aktivní útočník v Cityparku
Aktivní útočník v Cityparku

Celá akce se dotkla také lidí, kteří se v tu dobu pohybovali v okolí Cityparku, stejně jako řidičů, kteří projížděli Hradební a také Znojemskou ulicí. Po celou dobu zásahu nebylo možné vjet ani na Masarykovo náměstí. Ze Znojemské ulice se stalo zázemí pro zdravotníky, neboť hasiči a policisté ze Cityparku sem vynášeli na nosítkách zraněné. O ně se pak staraly desítky zdravotníků. „Štrůdl“ zaparkovaných vozidel sahal od spodní části Znojemské ulice téměř až k restauraci McDonalds.

„Tady už probíhá třídění zraněných a podle priority se pak posouvají dál. Ošetří se a posouvají se až úplně dozadu k odsunu. Tam tým pak transportuje pacienty do nemocnic. Opět podle priority, to znamená pacienti s nejtěžším zraněním mají přednost,“ popsal mluvčí záchranné služby Petr Janáček, s nímž se přesouváme téměř na konec koridoru, do improvizované ošetřovny. 

Aktivace traumaplánu 

Janáček do vysílačky dostává pokyn, že zhruba kolem jedné hodiny ranní bylo ze Cityparku zatím evakuováno 10 ležících pacientů a třicet chodících. „Krátce po půlnoci byl v nemocnicích aktivován traumaplán pro všechny oblasti, nejen tedy pro Jihlavu, ale i pro Nové Město, Třebíč, Pelhřimov a Havlíčkův Brod,“ informuje mluvčí záchranky.

V případě potřeba se povolá i vrtulník. V nočních hodinách je pro Vysočinu nejvíce dostupná letecká záchranná služba z Brna, Prahy a Českých Budějovic. Podle Janáčka ale není problém povolat vrtulník třeba z Plzně. 

Na místě bylo dnes v noci i několik rozhodčích, kteří posuzovali postup všech složek během cvičení. „Třeba za záchranku tu máme pět rozhodčích, kteří přihlíží. Vyhodnocení bude v řádu týdnů, nejprve si vše vyhodnotí jednotlivé složky, a poté se hromadně pojmenuje, co se povedlo, a co třeba tolik ne," naznačil Petr Janáček. 

Dnešní cvičení skončilo v brzkých ranních hodinách a podílelo se na něm celkem 305 lidí.

Cvičení ovlivnilo obyvatele v centru 

„Vyšší počet vozidel všech složek integrovaného záchranného sytému a jejich příjezd se zvukovými a světelnými výstražnými signály do centra Jihlavy k areálu obchodního centra City Park v Jihlavě se v noci ze 14. na 15. května dotkne především obyvatel, kteří bydlí nebo se v danou dobu budou pohybovat v centru města,“ informovala v minulém týdnu policejní mluvčí Dana Čírtková. 

Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina v rámci cvičení kolem 23. hodiny aktivoval aplikaci automatického rozesílání SMS zpráv ve vymezeném okruhu, kde cvičení probíhalo. Lidem tak chodily SMS s informací, že v jejich blízkosti bude probíhat toto cvičení. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky střelba, útok, útočník, cvičení, IZS, Citypark, Jihlava, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Noční střelba a dva útočníci v Cityparku. Cvičení v Jihlavě, které prověřilo záchranné složky z Vysočiny | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.