Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Skútry a motorky nejsou pro každého, ale pro dopravu ve městě jsou pozitivní, říká radní David Beke

Jarní měsíce lákají do ulic motorky a skútry, jejichž řidiči často tápou, jak to je s parkováním v modrých zónách. Radní pro oblast dopravy David Beke (ODS + KDU-ČSL) Jihlavské Drbně toto téma přiblížil.

Jaká pravidla platí v modrých zónách pro motorky? Je to úplně stejné jako u aut, tedy zadat registrační značku do parkomatu či aplikace a stát „za modrou“?

Ano, v systému parkování platí pro všechna vozidla stejná pravidla, to znamená i pro motorky. Obecně pro každé vozidlo či dopravní prostředek, které má povinnost být označeno registrační značkou, jsou pravidla za modrou čárou stejná.

Modré zóny v Jihlavě
- zavádění začalo loni 1. května
- postupně se rozšiřují z centra do dalších ulic
- dělí se na modrý, oranžový a fialový režim

Jak si monitorovací auto poradí se zaznamenáním registrační značky motorky, která stojí bokem k silnici a před ní i za ní jsou auta?

Monitorovací auto načítá všechny objekty za modrou čárou, pokud je registrační značka viditelná, pak si s tím automatizovaný systém poradí, tedy i s motorkou. Kam nedohlédne auto kamerou, tam může vyrazit strážník městské policie, který provádí ruční kontrolu parkování. A to nejen v případech, kdy bude skryta registrační značka motorky, ale třeba i v případech nečitelné značky automobilu.

U některých jihlavských škol jsou místa vyhrazená pro motorky – tam se za parkování platí, nebo nikoliv?

Zvláštní vyhrazená stání pro motorky jsou zdarma. Je to podpora pro jiné formy dopravy ke školám, než je auto. Máme se jako společnost tak dobře, že není vůbec výjimkou, že má student střední školy automobil a jezdí s ním do školy, a to i z jedné strany Jihlavy na druhou stranu. Chceme studenty motivovat k využívání prostorově méně náročných dopravních prostředků nebo k využívání veřejné dopravy.

Budou podobná místa pro jednostopá vozidla ve městě přibývat?

Ano, vytváříme je v nových oblastech parkování a doplňujeme je i do stávajících oblastí. Tato vyhrazená místa budou také zdarma. Motivace je logická, prostorové nároky na zaparkování auta a motorky jsou zcela nesrovnatelné.

Dalo by se tedy říct, že jednostopá vozidla, tedy nejen kola, ale i motorky a skútry jsou ty, které by vedení města vidělo rádo v ulicích častěji a bude je v rámci možností podporovat?

Přesně to je důvod, proč město v systému parkování podporuje motorky. Zabírají daleko méně místa ve veřejném prostoru a dokážou velice dobře posloužit pro mobilitu ve městě. Samozřejmě skútry a motorky nejsou pro každého, ale pro dopravu ve městě jsou pozitivní.

Radši si odřít porsche, než studovat pravidla parkování? Modré zóny v Jihlavě přináší kuriózní situace

Jihlava začne již brzy rozšiřovat modré zóny. Ve vedení města ví o různých kuriózních situacích, které s parkováním souvisí. Některé jsou k pousmání, nad jinými ale zůstává rozum stát. Společná je nechuť seznámit se s novými pravidly.

Můžete podle údajů z monitorovacího auta uvést nějakou statistiku, kolik procent řidičů, kteří parkují "za modrou", tvoří motorkáři? Samozřejmě, pokud takové nějaké číslo máte k dispozici.

Statistiku parkování motorek za modrými čarami si nevedeme. Sledujeme jen obsazenost těch, co vytvoříme a tam vidíme, že je o tato stání zájem. Je to samozřejmě odvislé i od počasí, dny vyučování, a podobně. Víme že v ORP Jihlava je zhruba přes dvanáct tisíc motocyklů. Z toho asi větší polovina bude provozována v Jihlavě.

Závěrem bych se chtěla zeptat, zdali podle vás motorkáři ví, jak si mají v modrých zónách počínat. Co jsem zaznamenala, tak ti mimojihlavští často tápou.

Nemyslím, že je to horší než u řidičů aut. Vždy je to o zájmu najít si tu informaci. A to i přesto, že ty informace servírujeme opravdu ve velkém množství a mnoha cestami k řidičům. Například i do zpravodajů obcí kolem Jihlavy, ze kterých víme, že značná část lidí do Jihlavy dojíždí a lidé se tak před cestou mohou v parkování v Jihlavě v klidu zorientovat.

Přeci jen, poradíte, kde se může veřejnost s modrými zónami seznámit?

Máme třeba krásně zpracovanou mapu na webu jihlava.cz/mapaparkovani, kde najdou lidé nejen bezplatná místa pro motorky, stání pro ZTP a podobně, hranice oblastí i barvy parkovacích režimů a mnoho dalšího. A stále také funguje telefonní linka k parkování 565 591 543 na odbor dopravy, kde mohou ti, kteří se tolik s internetem nekamarádí, informaci dostat.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava (redakčně upraveno)

Štítky motorky, skútry, modré zóny, doprava, parkování, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skútry a motorky nejsou pro každého, ale pro dopravu ve městě jsou pozitivní, říká radní David Beke | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.