Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Je to ocenění nejen vedení obce, ale i všech obyvatel Smrčné, říká starosta Vesnice roku 2024 Josef Nechvátal

Dojetí, radost, hrdost. To jsou pocity, které nyní zažívají obyvatelé Smrčné na Jihlavsku. Malé obce, která dokázala nejvíce zaujmout porotu, a je tak čerstvým nositelem titulu Vesnice roku Kraje Vysočina 2024. Naše redakce se obrátila na starostu Josefa Nechvátala. Ten nám pár dní po získání ocenění poskytl rozhovor.

Smrčná na Jihlavsku slaví. Dnes před polednem získala titul Vesnice roku Kraje Vysočina

V obci Smrčná na Jihlavsku mohou ode dneška slavit. Tato obec s necelou pětistovkou obyvatel se nově pyšní titulem Vesnice roku Kraje Vysočina. Krajská komise vyhlásila výsledky dnes krátce před polednem.

Jaké jsou vaše první pocity po zisku titulu Vesnice roku Kraje Vysočina? Jak ocenění prožívají místní?
Je to nádherný pocit. Přál bych to každému starostovi, aby to ve své obci zažil. Když jsme se vraceli z toho vyhlášení, tak jsem viděl, jak mají zastupitelé slzy v očích. Hlavně tedy ženská část. Moc si toho vážíme, návrat do obce byl pro nás slavnostní. I pro občany, že jsme to vyhráli.

Teď nám chodí bezpočet mailů, gratulací zpráv, a to nejen od našich občanů. Gratulují i lidé ze sousedních obcí. Musím ještě říct, že titul Vesnice roku zdaleka není jen zásluhou starosty a zastupitelů, je to ocenění i všech obyvatel, hlavně tedy těch aktivních, kteří mají zájem o zvelebení své obce. Tímto bych jim chtěl moc poděkovat.

Už u vás ve Smrčné proběhla nějaká oslava, nebo je teprve v plánu?
Oficiální vyhlášení proběhne 2. srpna za účasti všech občanů. A zároveň to bude velká oslava pro naše občany. Dále tam budou starostové obcí, které také soutěžily. Budou tam také zástupci Kraje Vysočina v čele s hejtmanem a také zástupci ministerstva pro místní rozvoj, které tuhle soutěž pořádá.

Bude tam pro občany samozřejmě doprovodný program, občerstvení. Takže, kdo přijde, tak si tuhle velkou slávu může s námi užít.

Můžete říct, kolik lidí se zapojilo do krajské prezentace? A jak dlouho jste se na toto krajské kolo chystali?
Aktivně se do toho zapojilo kolem stovky lidí, kteří prezentovali naši obec v těch jednotlivých aktivitách. S porotou jsme procházeli obec, bylo tam nějakých pět zastavení. Během dvou hodin, což byl čas, který u nás strávila porota, jsme museli vybrat jen to nejzajímavější z našich činností. Ta doba je hodně krátká. Při celostátním kole to pak budou čtyři hodiny. Je to těžké rozhodování, protože se musí vybrat to nezajímavější a musíme být originální. Vyhrává zkrátka, to, co je jiné. Ne to, co porota vidí v každé obci. Musí to mít nějakou gradaci, aby porota nebyla utahaná (smích).

Museli jste kvůli soutěži v obci sáhnout k nějakým větším změnám?
Tak samozřejmě, že jsme se nachystali. Hlavně jsme provedli důkladnější úklid, více jsme se pověnovali třeba údržbě zeleně. Myslím si ale, že by občan nepoznal, jestli to je nachystané k soutěži, nebo jestli to je normální stav vesnice.

Kdo přišel s nápadem, že se přihlásíte?
Byl to takový spontánní nápad. Hlavně od žen. Měli jsme aktivní pošťačku, která nám řekla, proč nesoutěžit? Tak jsme se do toho pustili.

Byla to pro vás premiéra, nebo jste se Vesnice roku už účastnili?
Přihlásili jsme se celkem pětkrát. Poprvé to bylo v roce 2018. Kvůli covidu tam pak byl propad. A postupně jsme se k tomu dopracovávali. Když to zpětně zhodnotím – dostali jsme diplom za vedení kroniky. Tu máme 200 let starou, asi nejstarší na okrese. Pak jsme získali další diplom za společenský život. Pak jsme obdrželi zlatou cihlu za rekonstrukci kostela. Dále jsme dostali z vyšších ocenění modrou stuhu za společenský život a za knihovnu. Za tu jsme dokonce postoupili do celostátního kola, v Klementinu nám bylo uděleno ministrem kultury první místo za lidové knihovny. Minulý rok to byla oranžová stuha za spolupráci se zemědělským subjektem. A nakonec to letos skončilo zlatou stuhou za Vesnici roku Kraje Vysočina.

Za těch pět let, kdy jsme se účastnili, jsme měli možnost projít si ty oceněné vesnice, porovnávat a určitě to je i dobrá inspirace. Člověk si pan řekne: V tomhle jsme lepší a naopak - tady se ještě můžeme vylepšit.

Smrčná na Jihlavsku

Obec Smrčná je součástí Kraje Vysočina. Leží v Čechách 9 kilometrů severně od Jihlavy, a jak uvádí většina starších průvodců Českomoravskou vysočinou, také 5 kilometrů jihozápadně od Štoků.

Její nadmořská výška je udávána 584 metrů a rozloha katastru 1 236 ha. 
 

Jste poměrně malá obec, máte necelých 500 obyvatel. Myslíte si, že to byla vaše výhoda? Pomohla vám větší pospolitost? Co porotu ve Smrčné nejvíc zaujalo?
Výhoda to určitě je, v malé obci člověk lépe zná potřeby obyvatel. Vedení obce má blíž k občanům a naopak. Lidé si tu často pomáhají a má to vliv i na spolkový život. A obec k tomu životu musí vytvořit zázemí. Teď máme nějakých 470 obyvatel a za posledních 15 let jsme se rozrostli o148 obyvatel, z toho bylo 106 dětí. Takže se tu postavilo 48 nových rodinných domků, je tu řada nových mladých lidí, kteří zde zakládají rodiny. Máme tu školku. A třeba oproti Jihlavě získá dítě odmala vztah k té své rodné vesnici, zná všechny místní pamětihodnosti. A ať už ho život, jak se říká, rozfoukne kamkoliv, třeba i někam dál, tak se určitě rádo bude vracet do té své rodné obce a bude třeba vzpomínat, co dělalo ve školce na besídce.

Takže na jedné straně hodně podporujeme děti a na straně druhé samozřejmě i seniory. Každý člověk jednou zestárne, a pak je rád, když mu obec přichystá dobré podmínky pro život. Máme tu třeba byty, tři obecní budovy, které slouží hlavně seniorům. Pro mladé tu máme startovací byty.

Ale zpět k otázce, myslím, že porotu určitě mohla zaujmout naše včelí stezka, včelnice, naučná lesní stezka Vranov, lesní hřiště, obecní záhumenka, kde si na podzim sklízíme brambory a poblíž děláme drakiádu. Máme tu galerii, kde děláme výstavy, máme knihovnu, obecní pec. Zkrátka jsou to věci, které nám dávají možnost všechny aktivity provádět. Důležité je pak tomuto všemu dát náplň a aby vše mělo smysluplné využití. A to se nám, myslím, daří.

Tip na výlet: Za včelami do Smrčné. Naučná stezka nabídne řadu informací i pohled do proskleného úlu

Ve Smrčné u Jihlavy najdeme unikátní cíl, kterým je naučná Včelí stezka. Tato poučná procházka, a to nejen pro děti, ale i pro dospělé, nám časově zabere zhruba dvě hodiny.

Můžete zpětně říct, jestli je něco, co jste mohli udělat lépe?
Tak samozřejmě, že člověk někdy něco udělá a čeká, že to hodně přinese a ono to pak třeba tak není. A naopak. Třeba jsem měl vizi, že bychom mohli mít obecní pekárnu. Teď se tam třeba každý měsíc chodí péct chleba, chodí tam i děti ze školky si něco upéct třeba na Vánoce nebo Velikonoce. To byl opravdu takový kauf, okoukl jsem to na Ukrajině. Měli jsme v hospodě nevyužité prostory, a tak je pekárna tam. To jsou zkrátka věci, které se nakonec dobře chytí.

A naopak, pod návsí jsme udělali takový parčík, kde se mi to moc líbilo. Lidi si tam ale chodit nezvykli. A chodí si posedět třeba na starší lavičky, kde už to není tak pěkný. Třeba se to ale generačně změní.

Už víte, kdy proběhne celostátní kolo?
Přesně zatím nevíme, ale někdy na podzim. Tam bude prezentace čtyřhodinová, takže tam budeme mít větší prostor na to se ukázat. A je potřeba, aby tam bylo co nejvíce občanů. A důležitý bude jejich zájem. Opět to bude chtít něco netradičního, něco originálního.

Možná předčasná otázka, ale: Šli byste do toho znovu?
Tam je problém v tom, že když nějaká vesnice vyhraje, tak pak nemůže pět let soutěžit. Ale zase na druhou stranu – nesoutěžíme proto, abychom vyhráli. Práci, kterou tu děláme, děláme pro občany, pro sebe, pro komunitu, která tu je. Zkrátka pro nás, Smrčeňáky. A když nebudeme moct soutěžit, tak rozvoj musí pokračovat. Vítězství v takové soutěži je spíš takový bonus.

Co byste poradil ostatním starostům nebo starostkám, potažmo obcím, které by se chtěly přihlásit?
Poradil bych jim, aby určitě šli soutěžit. Ukážou se před ostatními, vyniknou jejich kvality a získají inspiraci pro svou další práci v obci. A přináší to i příjemné momenty, třeba když jsme byli v tom zmiňovaném Klementinu nebo v Senátu, kam jsme si jeli pro ta ocenění – pro stuhy. Účast v této soutěži bych určitě každému doporučil. A občané pak mají pocit sounáležitosti ke své obci. Že to, co dělají, je oceněné. A je to známka toho, že to dělají dobře. A naším cílem je, aby tu lidé měli spokojený život.

Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. 

Na začátku jste říkal, že vám přišla řada gratulací. Můžete nějakou vypíchnout? Od koho vás gratulace překvapila nebo obzvlášť potěšila?
Konkrétně asi nikoho zmiňovat nebudu, ale třeba když mi pogratuloval někdo, s kým byly dříve nějaké problémy, tak mě pak těší, že uznal, že to děláme dobře. Zkrátka jsem měl pár mailů od lidí, od kterých bych to vůbec nečekal. To pak potěší dvojnásob.

Dostali jsme třeba i gratulaci od pana hejtmana. A taková pochvala nás taky zahřála.

Zmínil jste důležitou věc, a to, že obec by se měla rozvíjet i bez ohledu na nějaké soutěže. Prozradíte, co konkrétně ve Smrčné výhledově plánujete?
Tak třeba víceúčelové centrum v budově školy. Že bychom tam vytvořili nějakou klubovnu. Máme tu řadu dětských spolků, například malého záchranáře, gymnastiku, fotbalisty, máme tu třeba i výtvarný kroužek. Dětí tu máme hodně, a tak se jim věnujeme.

Další velký projekt se týká místního rybníku v Gruntech pod obcí vedle čističky. Už tam máme rybí tůňky, biokoridor, vysměňovali jsme tam nějakých sedm hektarů, takže tam vznikne další potenciál pro obec. Plánujeme udělat nějaký ovocný sad, remízky a k tomu nějaké sezení, nějaký lesopark. To jsou ale plány na dalších několik let. Práce v obci nebude nikdy hotová, stále je potřeba to tu rozvíjet a jít dopředu. Myslím, že to je na obcích hodně vidět, a myslím, že úroveň obcí se za posledních třeba 20 let radikálně zvedla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poskytla obec Smrčná

Štítky ocenění, starosta, vesnice, roku, rozhovor, 2024, titul, Smrčná, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je to ocenění nejen vedení obce, ale i všech obyvatel Smrčné, říká starosta Vesnice roku 2024 Josef Nechvátal | Rozhovory | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.