Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Znovu a lépe. Stříkání modrých čar se u jihlavského hřbitova napoprvé nepovedlo, překážela tam auta

Už od 1. června si řidiči v Jihlavě budou muset zvykat na další lokality, kde bude zpoplatněné parkování. Konkrétně „zmodrá" sídliště U Hřbitova, ulice Bří Čapků, U Cvičiště, Sukova, Ke Skalce a ulice Telečská. V těchto dnech tam probíhá značení modrých čar. V úterý 21. května se však přípravné práce moc nepodařily.

„Zradilo nás počasí." 

„Firma, která městu stříká vodorovné značení, nám nabídla volný termín na úterý. Počasí dosud nebylo moc dobré, ani další předpověď. Termín jsme tak chtěli využít, Služby města Jihlavy v pondělí narychlo rozmístily přechodné značky. Omlouváme se všem místním, že museli spěšně přeparkovat svá auta. Kolem aut, co na místě zůstala, značení provedeme jindy. Všechny práce se ale v úterý nepodařilo dokončit, protože nás opět zradilo počasí a začalo pršet," vysvětlil radní Jihlavy David Beke (ODS) s tím, že modré čáry, které jsou místy přerušené, budou upraveny. 

První půlrok s monitorovacím autem: Město i strážníci jsou velmi spokojeni, incidenty se nevyskytují

Od konce loňského roku jezdí Jihlavou monitorovací auto, které ve dne i v noci včetně víkendů sleduje, zda auta parkující v modrých zónách dodržují pravidla. Od letošního ledna také rozdává pokuty.

Jak dodala jihlavská radnice, zavedení systému parkování představuje velkou změnu v dopravě. Město hledá a značí na stávajících zpevněných plochách všechna možná parkovací stání. „Cílem je, aby parkující auta nepřekážela provozu a ostatním. Pokud se kdekoliv ukáže, že značení nefunguje nebo vytvoří překážku, jsme připraveni jej změnit. Prosím, pošlete nám zprávu, všechny podněty prověřujeme a značení případně upravíme," vyzývá radní Beke. 

Další modré čáry se budou v lokalitě stříkat zítra, konkrétně v ulicích U Cvičiště, Sukova, Bratří Čapků, Ke Skalce a v části Telečské. Zbytek budou doznačený ve dnech od 29. do 31. května. „Děkujeme všem řidičům i místním za trpělivost, omlouváme se za případné komplikace a věříme, že po dokončení dopravního značení se celková situace v ulicích zlepší," dodal radní Jihlavy. 

Bude čas na rozkoukání? 

Nová parkovací koncepce v Jihlavě byla zavedená před rokem, tedy v květnu 2023. První týdny byli strážníci shovívaví, a řidiči tak měli čas na „rozkoukání". Lidé tak místo pokuty ze začátku dostali pouze napomenutí. To, jak to bude ve výše uvedených oblastech, kde se parkování od 1. června zpoplatní, zajímalo na Facebooku Baruštu Lokvencovou. „Máme mít tedy vyřízené parkování stání od 1.6. ? Nebo bude nějaká "zkušební doba" než se zavede placení?" ptala se v diskuzi. „Dopravní značení v oblastech parkování 53 a 54 bude velice pravděpodobně dokončené a tedy platné od 1.6.2024," reagovala na dotaz jihlavská radnice. 

Další otázku měl třeba Radek Líbal. Toho zajímalo, proč je zatím vynecháno značení v ulici Žižkova a jak to bude s parkováním před Krystalem? „Žižkova ulice není místní komunikace, ale silnice II. třídy, systém parkování tam tak není možné aplikovat. Před Krystalem prozatím zůstane současná úprava," ujistilo vedení města. 

V Jihlavě řidiči využívají nová parkoviště K+R (Kiss and ride), a to u ZŠ Seifertova nebo u gymnázia Ad Fontes. Stejný typ parkoviště, které umožní krátkodobé zastavení nebo čekání vozidel, vznikne u mateřské školy v Mahenově ulici. Mezi další dopravní změny patří nové jednosměrky v ulicích Sukova a Filipa Bartáka nebo i na jedné spojce v Telečské.

Nové ulice s modrými čárami a nová aplikace pro placení. Parkování v Jihlavě se stále vyvíjí

Od prvního června bude snadnější parkování v ulicích Ke Skalce, Seifertova, Telečská, U Hřbitova a okolí. Ale už to nebude zadarmo a to ani pro místní. Modré zóny se rozšiřují do další části Jihlavy.

S placeným parkováním se od začátku května sžívají řidiči v ulici Fibichova a také Zahradní. Kromě toho byla v jihlavské oblasti 51 upravena doprava jednosměrkami.

FOTO: Ulice Fibichova a Zahradní zmodraly. Platit se mi moc nechce, budu asi parkovat jinde, smutní řidič

Od minulého týdne jsou na Fibichově ulici a v přilehlém okolí namalovány modré čáry, od tohoto týdne zde jsou nová pravidla parkování platná. Kromě toho byla v jihlavské oblasti 51 upravena doprava jednosměrkami. Na změny si zvykají místní...

„Mám kancelář v centru a Fibišku jsem využíval téměř každý den,“ svěřil se redakci Drbny podnikatel Pavel, který dojíždí autem z okrajové části Jihlavy. „Vím, že bych si asi mohl zaplatit parkování jako abonent, ale spíš zatím hledám jiná místa, která jsou ještě zadarmo,“ říká otevřeně s tím, že řešení zatím našel v lokalitě sídliště Na Slunci. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Doprava v Jihlavě

Štítky doprava, parkování, koncepce, značení, sídliště, U Hřbitova, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znovu a lépe. Stříkání modrých čar se u jihlavského hřbitova napoprvé nepovedlo, překážela tam auta | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.