Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Nové ulice s modrými čárami a nová aplikace pro placení. Parkování v Jihlavě se stále vyvíjí

Od prvního června bude snadnější parkování v ulicích Ke Skalce, Seifertova, Telečská, U Hřbitova a okolí. Ale už to nebude zadarmo a to ani pro místní. Modré zóny se rozšiřují do další části Jihlavy.

Dopravní značení v nové lokalitě aktuálně vzniká, do konce května bude hotovo. Pak bude možné parkovat jen tam, kde bude na zemi modrá čára. Místní si mohou vyřídit parkovací kartu, jejich hosté budou smět využívat volné minuty, další zaplatí u parkovacího automatu nebo přes aplikaci. Na sídlišti U Hřbitova bude nově obytná zóna.

Tam navíc začnou v dohledné době jezdit trolejbusy. Investiční akce za 160 milionů se připravuje, vznikne také nová zastávka MHD Mahenova. Nebude to na úkor míst pro auta. „Až místem začne jezdit parciální trolejbus, silnice se rozšíří na úkor zeleně a udělá se tam příčné parkování. Určitě míst neubyde,“ ujistil nedávno primátor Petr Ryška (ODS + KDU-ČSL).

Radši si odřít porsche, než studovat pravidla parkování? Modré zóny v Jihlavě přináší kuriózní situace

Jihlava začne již brzy rozšiřovat modré zóny. Ve vedení města ví o různých kuriózních situacích, které s parkováním souvisí. Některé jsou k pousmání, nad jinými ale zůstává rozum stát. Společná je nechuť seznámit se s novými pravidly.

Podobně jako u nedaleké ZŠ Seifertova nebo u gymnázia Ad Fontes, taktéž u mateřské školy na Mahenově ulici vznikne nové parkoviště K+R. Rodiče tak budou mít možnost své děti dovézt do školky bezpečněji. Mezi další změny patří nové jednosměrky v ulicích Sukova a Filipa Bartáka, nebo i na jedné spojce v Telečské.

Místní zatím s hodnocením vyčkávají, až jak se změny projeví v praxi. „Byl jsem na informační besedě, kde nám slíbili, že místní si parkovací místo vždy najdou. Tak jsem na to zvědavý, když už budu muset platit,“ uvedl pan Karel, který si nepřál uvést příjmení, redakce Jihlavské Drbny ho však zná.

Bude další aplikace

Řidiči se také mohou těšit na větší nabídku, co se aplikací týká. K zavedené EasyPark přibude zřejmě ještě v květnu aplikace ParkDots, dobře známá zejména na Slovensku. „Aplikace nabízí jednoduchou, rychlou a bezpečnou platbu parkovného s možností jeho prodloužení,“ uvedl mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

V Jihlavě je placení parkovného aplikací stále oblíbenější, nyní se uskuteční zhruba třicet tisíc transakcí měsíčně. Každý druhý řidič již platí mobilem. V září by se pak měla vrátit ještě možnost platit parkovné přes SMS.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Jihlava, parkování, modré zóny, U Hřbitova, Mahenova, EasyPark, ParkDots

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové ulice s modrými čárami a nová aplikace pro placení. Parkování v Jihlavě se stále vyvíjí | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.