Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Lidé na sítích řeší úhyn labutích mláďat v Jihlavě. Na vině je asi nevhodné krmení od lidí, říkají místní ochránci

Začátek letošního května se nesl v duchu dobrých zpráv. Jihlavští ochránci přírody informovali o tom, že se známému páru labutí rodinka rozrostla o sedm housat. Pohled na ptačí rodinu na Hellerově rybníku na Dolině ale kolemjdoucí netěšil příliš dlouho. Po pár dnech totiž šest mláďat uhynulo. Tento smutný příběh vyvolal vzrušené debaty na sociálních sítích.


Foto z 5. května 2024 v den, kdy se labutí rodina rozrostla o sedm housat, foto: Český svaz ochránců přírody Jihlava 

Podle ochránců byla všechna housata zdravá, stejně velká a vitální. „Labuťák hlídal jak o život. Bohužel jsme také zaznamenali, že mnoho lidí, co zde chodí na procházky nebo posedět, krmí labutě pečivem. Proto jsme 7.5.2024 kolem rybníku umístili informační letáčky, čím přikrmovat a co může labutím ublížit. Také jsme z hráze odstranili roztrhaný mikrotenový sáček s nějakým obědem, na kterém se zrovna housata krmila,“ popisují jihlavští ochránci zvířat.

Doporučení, jestli vůbec a případně jak správně vodní ptáky přikrmovat, zájemci najdou například na webu České společnosti ornitologické. 

Zůstalo živé pouze jedno house 

Zavzpomínali na rok 2023, kdy tato známá jihlavská labutí rodina měla osm housat. Všechna bez úhony přežila. „Ještě na podzim se celá rodina procházela po Horním Kosově nebo Na Dolině, ba i ve Starých Horách, než se nadobro přestěhovali na splav ke Kauflandu. Letos je vše jinak. 10. května jsme zjistili, že naše obavy o zdraví housat nebyly liché. Z krásné rodinky zůstalo živé pouze jedno house,“ posmutní ochránkyně zvířat Hana Matějíčková.

Redakci Jihlavské Drbny dnes odpoledne dodala, že jihlavští ochránci v tomto případě nemohou vyloučit ani predaci nebo zlý úmysl. „Protože však známe agresivitu labuťáka a zmizelo během dvou dnů šest housat, tak tuto smutnou věc připisujeme hlavně nevhodnému krmení,“ podotkla Matějíčková.

Žáci útočí na kachny u rybníku na Březinkách, říká muž z Jihlavy. Jednu vytáhl na břeh, už nedýchala

Na sociálních sítích v těchto dnech koluje příspěvek, v němž autor upozorňuje na útoky na divoké kachny. Mají ho mít na svědomí školáci, a to opakovaně. Autor příspěvku Aleš Čáp z Jihlavy veřejnost vyzývá, aby byla více všímavá. Zároveň apeluje...

Společně se svými kolegy žádá veřejnost, aby lidé mezi sebou šířili osvětu, jak správně vodní ptáky přikrmovat, a co jim v žádném případě nepodávat.

Labutě už pouze s jedním mládětem, foto: Klára Havlíčková Novická 

Ohledně úhynu housat v Jihlavě se naše redakce obrátila také na státní veterinární správu (SVS). „Místně příslušná krajská veterinární správa neobdržela ve Vámi zmíněné věci žádný podnět. Pokud by se tak stalo, prověřila by náhlý zvýšený úhyn pro podezření na možný výskyt nebezpečné nákazy (především ptačí chřipky),“ zodpověděl za tiskové oddělení SVS Petr Majer. A i on potvrdil, že nesprávné krmení lidmi může způsobit ptákům, a to i těm vodním, závažné zdravotní potíže.

Za správné přikrmování se přimlouvá na Facebooku třeba i Veronika Peroutková. „A pokud uvidíte, že někdo labutím ubližuje, nebuďte prosím lhostejní.“

Ještě připojila svou konkrétní zkušenost se ženou, která vodním ptákům házela velké množství pečiva. Podle Peroutkové to bylo v době, kdy bylo na Hellerově rybníku ještě pět mláďat. „Upozornila jsem jí, že ty dvě z původních sedmi mohli zemřít právě kvůli špatnému krmení. Paní byla extrémně nepříjemná a vůbec nic nechápala. Už nevím, co víc udělat,“ posteskla si Veronika Peroutková.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Svaz ochránců přírody Jihlava, Alžběta Holas, Klára Havlíčková Novická

Štítky labutě, mládě, zvíře, příroda, ochrana, úhyn, rybník, ochránci, státní veterinární správa, Hellerův rybník, Dolina, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na sítích řeší úhyn labutích mláďat v Jihlavě. Na vině je asi nevhodné krmení od lidí, říkají místní ochránci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.