Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

VIDEO: Stavba nové okružní křižovatky na přivaděči dnes začala. Podívejte se na zahájení prací

Dnes úderem páté hodiny ranní zahájilo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) výstavbu nové okružní křižovatky na silnici I/38 na dálničním přivaděči u exitu 112. Jak zaznělo dnes dopoledne na tiskové konferenci přímo v místě stavby, jejím hlavním účelem je zajistit větší plynulost a především bezpečnost silniční dopravy.

„Nový kruhový objezd bude mít průměr 44 metrů, budou na ní tři samostatné bypasy, což zajistí plynulost dopravy. Doba výstavby je dle dohody se zhotovitelem, kterým je společnost Strabag, zkrácena z původních 175 dní na 150 dnů,“ informoval Aleš Kratina, ředitel jihlavské pobočky ŘSD.

Výstavba nového „kruháče“ bude probíhat v sedmi etapách. A řidiči musí počítat s několika omezeními, která se budou měnit. „Aktuálně je zamezený sjezd z dálnice D1 ve směru od Brna. Od 15. července bude tento směr na Prahu zavřený kompletně, a to až do 20. září. To znamená, že řidiči si budou muset najít náhradní trasu. To znamená přes exit Velký Beranov nebo přes exit Větrný Jeníkov. Strana sjezdu směrem k Jihlavě zůstane v provozu po celou dobu výstavby,“ ujistil Kratina.

Předpokládaná cena stavby byla 67 milionů korun, v soutěži nakonec došlo ke snížení téměř o 10 milionů, takže konečné náklady se dostanou na 58 milionů korun bez DPH.

Podle posledního sčítání dopravy projede tímto místem denně více než 12 500 vozidel, z toho přibližně 30% tvoří nákladní vozidla a kamiony.

Trasa Jihlava - Havlíčkův Brod 

Řidiči, kteří budou po dobu výstavby cestovat po trase Jihlava – Havlíčkův Brod, se nemusí bát, že by místem neprojeli. „Tranzit zůstane zachován v každé etapě výstavby s tím, že budeme pruhy vždy přehazovat vždy na východní nebo západní stranu,“ dodal Aleš Ktatina.

Stavba byla záhájena v pátek 10. května v 5:00. Zprovoznění stavby je naplánováno na 6. října 2024.

Stavební dělníci se již naplno pustili do práce, dnes a zítra budou probíhat přípravné práce, aby se mohl převést provoz. „To znamená zpevnění ostrůvku, přes který provoz bude jezdit a také odstranění ocelových a betonových svodidel ve středním dělicím páse tak, aby mohl přes „přejížďák“, který je pod dálničním mostem, být převedený provoz. První etapa pak začne od neděle, kde budou odmontována svodidla a začne kácení zeleně. A určitě bude třeba srovnat terén, bavíme se o nějakých 20 metrech,“ nastínil Jiří Ambrož, hlavní stavbyvedoucí ze společnosti Strabag.

„Sledujte navigaci." 

Jak ujistil mluvčí ŘSD Jan Rýdl, všechna data ohledně omezení provozu už teď chodí řidičům do navigací. „Všechny řidiče žádáme o trpělivost a maximální pozornost a soustředění, byť tudy někteří řidiči jezdí třeba i několik desítek let. Mám tu doporučení pro řidiče. I na trase, kterou notoricky znám, si raději pustím navigaci. A to nejen kvůli nehodám, sražené zvěři, propadlé vozovce. Hlavně i kvůli tomu, že se v místě může objevit stavba, o které jsme nevěděli, tak nás o ní navigace budou informovat,“ dodal Jan Rýdl směrem k řidičům s tím, že s novou okružní křižovatkou vznikne plynulý a bezpečný úsek s technickou životností 50 let. „Nebude to turbo kruháč, ale bude mít tři bypassy, což je ještě lepší a intuitivnější z pohledu řidiče. Ty nejdůležitější trasy bude možné absolvovat mimo kruhový objezd,“ poznamenal na závěr mluvčí ŘSD. 

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky výtavba, doprava, okružní, křižovatka, přivaděč, dálnice, D1, exit, omezení, Pávov, Jihlava, Praha, Brno, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Stavba nové okružní křižovatky na přivaděči dnes začala. Podívejte se na zahájení prací | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.