Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

BŘEZEN NA DRBNĚ: Nový ředitel strážníků, carsharing, demolice mostu na D1, záhada na jihlavském nádraží

Třetí měsíc roku 2024 patří minulosti. Také březen byl bohatý na nejrůznější témata z našeho regionu. Čtenáři, kteří zavítali na náš web, se dočetli řadu aktuálních zpráv. Pojďme si v následujících řádcích shrnout to nejdůležitější, co se během uplynulého měsíce odehrálo nejen v krajské Jihlavě.

Politická korida

Vysoké ceny energií a boj proti nim je evergreenem posledních několika let. V tradiční rubrice Politická korida se redakce Jihlavské Drbny obrátila krajské zastupitele, zda tento úřad měl občanům s tímto problémem pomáhat, případně jak.

POLITICKÁ KORIDA: Měl by kraj pomáhat občanům v boji proti vysokým cenám energií?

Vysoké ceny energií a boj proti nim je evergreenem posledních několika let. V tradiční rubrice Politická korida se redakce Jihlavské Drbny obrátila krajské zastupitele, zda tento úřad měl občanům s tímto problémem pomáhat, případně jak.

(Ne)obyčejní

V České republice je zhruba 350 tisíc registrovaných rybářů. A to už je dost silná komunita. Řadu rybářů, a to velmi úspěšných, má i Vysočina. Potažmo klub Rybolovná technika Jihlava, který se věnuje, jak už název napovídá, asi méně známému sportu zvaném rybolovná technika. Jedním z úspěšných trenérů a stále i závodníků je čtyřiačtyřicetiletý Karel Kobliha. Rodilý Jihlavák, který, jak sám říká, dětství trávil Na Slunci kolem Staré plovárny. A tento úspěšný rybář je naším dalším (Ne)obyčejným. 

Až mě moji svěřenci jednou porazí, tak budu maximálně spokojený, říká úspěšný rybář z Jihlavy Karel Kobliha

V České republice je zhruba 350 tisíc registrovaných rybářů. A to už je dost silná komunita. Řadu rybářů, a to velmi úspěšných, má i Vysočina. Potažmo klub Rybolovná technika Jihlava, který se věnuje, jak už název napovídá, asi méně známému...

Rozhovory

S prvním březnem se po více než čtvrt století změnilo jméno ředitele Městské policie Jihlava. Jan Frence střídá jeho dosavadní zástupce Stanislav Maštera, který u jihlavských strážníků pracuje už přes třicet let. Redakci Jihlavské Drbny poskytl krátký rozhovor.

Současná doba před nás staví nové problémy, uvědomuje si nový ředitel strážníků Stanislav Maštera

Dnešním dnem se po více než čtvrt století mění jméno ředitele Městské policie Jihlava. Jan Frence střídá jeho dosavadní zástupce Stanislav Maštera, který u jihlavských strážníků pracuje už přes třicet let. Redakci Jihlavské Drbny poskytl krátký...

Kauzy a témata 

Doprovod dětí do tří let může od 1. března jezdit jihlavskou MHD zadarmo. Pravidla prokazování věku jsou obdobná jako v jiných městech. Někteří lidé na sociálních sítích se novinkou v jihlavské MHD, kterou na svém posledním zasedání schválili zastupitelé, baví, jiní nešetří kritikou. 

Půjčíte mi dítě? Jen musí být do tří let. Jihlavané se baví novým pravidlem ohledně cestování v MHD

Doprovod dětí do tří let může od 1. března jezdit jihlavskou MHD zadarmo. Pravidla prokazování věku jsou obdobná jako v jiných městech. Někteří lidé na sociálních sítích se novinkou v jihlavské MHD, kterou na svém posledním zasedání schválili...

Po sdílených kolech by se mohli Jihlavané už letos dočkat také sdílených aut. Město splňuje všechny předpoklady, aby tato služba, takzvaný carsharing, slavila úspěch. Jen na první minuty zdarma mohou lidé zapomenout, město nechce do projektu dát ani korunu. Téma, kterému jsme v březnu věnovali hned dva články. 

ANKETA: Pro sdílená auta je Jihlava atraktivní lokalitou, do spolupráce by se mohly zapojit školy i firmy

Po sdílených kolech by se mohli Jihlavané už letos dočkat také sdílených aut. Město splňuje všechny předpoklady, aby tato služba, takzvaný carsharing, slavila úspěch. Jen na první minuty zdarma mohou lidé zapomenout, město nechce do projektu dát...

Sdílená auta na Vysočině? Anketa Drbny ukázala, že by o ně čtenáři měli zájem

Po sdílených kolech by se mohli Jihlavané už letos dočkat také sdílených aut. Město splňuje všechny předpoklady, aby tato služba, takzvaný carsharing, slavila úspěch. Jen na první minuty zdarma mohou lidé zapomenout, město nechce do projektu dát...

Noviny, časopisy, tabákové výrobky, stírací losy, vybrané cukrovinky. To je nejčastější sortiment, který nabízí klasické novinové stánky. Těch v ČR rapidně ubývá. To se ukázalo i v Jihlavě, kde koncem letošního února zmizel poslední takový stánek. Konkrétně jde o trafiku, která stála na Dolině na pozemku města v ulici S.K. Neumanna. 

A je pryč. V Jihlavě zmizel poslední novinový stánek, lidem je z toho smutno

Noviny, časopisy, tabákové výrobky, stírací losy, vybrané cukrovinky. To je nejčastější sortiment, který nabízí klasické novinové stánky. Těch v ČR rapidně ubývá. To se ukázalo i v Jihlavě, kde koncem letošního února zmizel poslední takový...

Jihlavský domácí hospic Bárka během letošního února přijal do své péče prvního dětského pacienta. Do té doby se Bárka věnovala doprovázení dospělých klientů. Cílem péče i v tomto případě je umožnit těžce nemocné dívce strávit čas v přirozeném prostředí se zajištěním péče a podpory multidisciplinárního týmu. 

Každodenní pomoc těžce nemocné holčičce. Jihlavský domácí hospic přijal prvního dětského pacienta

Jihlavský domácí hospic Bárka během letošního února přijal do své péče prvního dětského pacienta. Do té doby se Bárka věnovala doprovázení dospělých klientů. Cílem péče i v tomto případě je umožnit těžce nemocné dívce strávit čas v přirozeném...

Na jízdu v pondělí 6. března asi jen tak nezapomenou lidé, kteří jeli ranním spojem z Kamenice do Jihlavy. Vezl je totiž silně opilý řidič. Nikomu se naštěstí nic nestalo a tento muž okamžitě přišel o práci. 

Opilý řidič autobusu vezl děti i dospělé z Kamenice do Jihlavy. Měl 3,5 promile, dostal okamžitou výpověď

Na pondělní jízdu autobusem asi jen tak nezapomenou lidé, kteří jeli ranním spojem z Kamenice do Jihlavy. Vezl je totiž silně opilý řidič. Jak uvedl server tn.cz, muž okamžitě přišel o práci.

Větrné elektrárny jsou aktuálně téma, které řeší ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Vedení obce během posledního zasedání zastupitelstva zveřejnilo výsledky ankety, kde se lidé k výstavbě vyjadřovali.

Větrné elektrárny ve Větrném Jeníkově nechtějí, v anketě je odmítly dvě třetiny místních

Větrné elektrárny jsou aktuálně téma, které řeší ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Vedení obce včera večer během zasedání zastupitelstva zveřejnilo výsledky ankety, kde se lidé k výstavbě vyjadřovali.

Trpělivost, koncentrace, přesnost. Tři důležité body, které jsou zásadní ve sportu zvaném rybolovná technika. Na tu se v polovině března mohli zájemci přijít podívat do sportovní haly v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, kde se konalo halové mistrovství ČR. Sešli se zde malí i velcí závodníci. Na startovní čáře se sešla řada reprezentantů, mistrů ČR, Evropy i světa. Nebyla tak nouze o špičkové sportovní výkony. 

VIDEO: Na Vysočinu dnes přijela rybářská elita. V rybolovné technice závodili děti i dospělí

Trpělivost, koncentrace, přesnost. Tři důležité body, které jsou zásadní ve sportu zvaném rybolovná technika. Na tu se dnes mohli zájemci přijít podívat do sportovní haly v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, kde se konalo halové mistrovství ČR (MČR)....

Před necelým měsícem se v Kostelci na Jihlavsku otevřela nová herna pro děti. Rodiče či prarodiče ji najdou v zadní části budovy obecního úřadu. Maminky s kočárky určitě ocení to, že vstup do herny je bezbariérový. A otevřená je kdykoliv v úředních hodinách, stačí si na úřad dojít pro klíče. 

FOTO: Nahlédněte do nové herny pro děti. Konečně se máme kde scházet, říkají maminky z Kostelce

Dnes je to přesně týden, kdy se v Kostelci na Jihlavsku otevřela nová herna pro děti. Rodiče či prarodiče ji najdou v zadní části budovy obecního úřadu. Maminky s kočárky určitě ocení to, že vstup do herny je bezbariérový. A otevřená je kdykoliv...

Jihlavské autobusové nádraží za jeden týden odbaví průměrně 218 300 cestujících. A asi jen málokdo z nich se někdy pozastavil nad tím, proč na nádraží chybí nástupiště s pořadovým číslem 4 a 14. Řada lidí to dost možná ani neví. Naše redakce se kvůli této anomálii obrátila na společnost Icom transport, která nádraží vlastní, s otázkou, proč tomu tak je. 

Záhada na jihlavském autobusovém nádraží. Od nepaměti tady chybí nástupiště číslo čtyři a čtrnáct

Jihlavské autobusové nádraží za jeden týden odbaví průměrně 218 300 cestujících. A asi jen málokdo z nich se někdy pozastavil nad tím, proč na nádraží chybí nástupiště s pořadovým číslem 4 a 14. Řada lidí to dost možná ani neví. Naše redakce se...

Těžká technika během předposledního březnového víkendu odstranila most nad dálnicí D1 u Řehořova. Z kopce vše sledovala zhruba stovka místních, kteří se s koncem mostu nechtějí smířit.

Těžká technika v noci ze soboty na neděli odstranila most nad dálnicí D1 u Řehořova. Z kopce vše sledovala zhruba stovka místních, kteří se s koncem mostu nechtějí smířit. Od nedělních devíti hodin ranních je obnoven provoz, zatím v režimu 1+1.

V pátek 29. března začaly v Jihlavě platit další novinky v oblasti parkování. Některé změny, které radnice představila novinářům, byly stanoveny na základě statistických údajů, které nasbíralo monitorovací vozidlo. To ulicemi krajského města Vysočiny projíždí od poloviny letošního ledna. 

Jarní novinky v parkování v Jihlavě: Zprůjezdnění náměstí, výhody o svátcích a přibydou další modré čáry

Přesně za týden, tedy v pátek 29. března, začnou v Jihlavě platit další novinky v oblasti parkování. Některé změny, které radnice představila novinářům, byly stanoveny na základě statistických údajů, které nasbíralo monitorovací vozidlo. To...

A dost, řekli si v jihlavském Obchodním centru Březinky. Poté, co se před několika dny uvázaný pes vysmekl z obojku a rozeběhl se za mužem na elektrické koloběžce, došla vedení obchodního centra trpělivost a od žádostí přechází k trestání.

VIDEO: Na Březinkách platí přísný zákaz uvazování psů před obchody. Může za to být pokuta až deset tisíc

A dost, řekli si v jihlavském Obchodním centru Březinky. Poté, co se minulý týden uvázaný pes vysmekl z obojku a rozeběhl se za mužem na elektrické koloběžce, došla vedení obchodního centra trpělivost a od žádostí přechází k trestání.

Do divadla autobusem. Služba, kterou už řadu let nabízí jihlavské Horácké divadlo. Jak redakci Drbny řekl ředitel Ondrej Remiáš, jde o unikátní službu, kterou tak dlouho a v takovém rozsahu nabízí v rámci ČR pouze jihlavské divadlo.

Svozové autobusy do Horáckého divadla jsou v ČR unikátní, zažívají renesanci, říká ředitel Remiáš

Do divadla autobusem. Služba, kterou už řadu let nabízí jihlavské Horácké divadlo. Jak redakci Drbny řekl ředitel Ondrej Remiáš, jde o unikátní službu, kterou tak dlouho a v takovém rozsahu nabízí v rámci ČR pouze jihlavské divadlo.

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava, pixabay, Jan Rathouský, Lenka Dvořáková

Štítky měsíc, téma, březen, článek, web, přehled, měsíc, Drbna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

BŘEZEN NA DRBNĚ: Nový ředitel strážníků, carsharing, demolice mostu na D1, záhada na jihlavském nádraží | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.