Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Půjčíte mi dítě? Jen musí být do tří let. Jihlavané se baví novým pravidlem ohledně cestování v MHD

Doprovod dětí do tří let může od 1. března jezdit jihlavskou MHD zadarmo. Pravidla prokazování věku jsou obdobná jako v jiných městech. Někteří lidé na sociálních sítích se novinkou v jihlavské MHD, kterou na svém posledním zasedání schválili zastupitelé, baví, jiní nešetří kritikou.

Jak prokázat věk dítěte? 

Do jednoho roku stačí dětem k prokázání věku kartička zdravotní pojišťovny, další dva roky pak bude nutný doklad s fotografií, tedy Jihlavská karta, platný občanský průkaz nebo cestovní pas. „Poplatek za vydání Jihlavské karty je sto korun. Za vydání občanského průkazu nebo cestovního pasu ve lhůtě do 30 dnů od podání žádosti se platí také sto korun,“ dodal mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Občanské průkazy a cestovní pasy si zájemci vyřídí na správním odboru magistrátu. Jihlavskou kartu vydává předprodej Dopravního podniku města Jihlavy. Platnost Jihlavské karty je dva roky, platnost občanského průkazu a cestovního pasu je pět let.

Třebaže jsou pravidla stejná či podobná jako v jiných městech, které umožňují doprovodu dětí jezdit zadarmo, lidé na sociálních sítích se ohledně jihlavské novinky baví. „Když si půjčím malé dítě, tak mohu jet zdarma,“ zeptala se Monika Bartošová v nadsázce. „Ale musí to vědět rodiče půjčeného dítěte,“ odpověděl jí ve stejném tónu Pavel František Daněk.

FOTO: Jihlava dostala dotaci na šest nových trolejbusů, jejichž dodávka se zpozdila. Vozy už po městě jezdí

Dopravní podnik města Jihlavy dostal dotaci 60,7 milionu korun na šest trolejbusů, jejichž dodávka se podle dřívějších údajů radnice zpozdila o více než rok. Nové parciální vozy, které mohou jet část cesty i bez trolejí, město převzalo koncem...

Někteří pak šli ve své rozvernosti ještě o trochu dál. „Prosím vás, nepůjčil byste mi zítra v 8 někdo na hodinu díte? U Billy! Dík,“ napsala s vysmátým smajlíkem například Eva Pavlíková.

Michaela Pokorná pak říká šest let, že v Jihlavě taková možnost není a když už se zavedla, nevyužije jí ani u druhého dítěte, tři mu byly loni v říjnu. Ale prý se z toho nehroutí.

Najdou se ale i kritické komentáře, lidé by často chtěli prokazovat věk pomocí kartičky pojišťovny po celou dobu tří let. „Takže je to kvůli tomu, aby byl kšeft na Magistrátě – doklad dítěte, to je hnus! Ono vlastně někdo ten zimák zaplatit musí,“ usoudila Petra Suchá. Jedna z odpovědí byla, že kdo nechce, tak si doklad přeci zařizovat nemusí a může platit jízdné. Názory pod tímto příspěvkem si jen povzdechly, že se radnice nezavděčí a lidé musí hlavně vše komentovat.

Počet cestujících v jihlavské MHD opět dosahuje čísel jako před covidem. Kdy se spustí roky slibovaný e-shop?

Počet cestujících v jihlavské MHD se loni zvýšil a už se dostal zpět na čísla roku 2019. V kontextu revolučních změn, ke kterým došlo před rokem, je potěšitelné, že lidé na městské trolejbusy a autobusy nezanevřeli.

Řada rodičů pak má problém s porozuměním novému pravidlu a bouří se, že dětí měly dříve bezplatnou přepravu do šesti let. To ale zůstává, jen od třetích narozenin nejezdí zadarmo jeho doprovod. A platí rovnice jeden dospělý na jedno dítě. Pokud jedou dva rodiče s jedním dítětem, všichni jet zadarmo nemohou. Naopak, maminka s dvěma dětmi do tří let nemusí platit nic.

Dredařka dá pokutu i tak,“ nasadil pak celé diskuzi korunu komentář Martina Vetřelce.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky městská hromadná doprava, Jihlavská karta, cestovní pas, občanský průkaz, Dopravní podnik města Jihlavy, DPMJ, zdarma, Jihlava, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půjčíte mi dítě? Jen musí být do tří let. Jihlavané se baví novým pravidlem ohledně cestování v MHD | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.