Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V noci šel k zemi most u Řehořova. Dálnice byla kvůli demolici neprůjezdná

, aktualizováno 24. března 2024, 9:05

Těžká technika v noci ze soboty na neděli odstranila most nad dálnicí D1 u Řehořova. Z kopce vše sledovala zhruba stovka místních, kteří se s koncem mostu nechtějí smířit. Od nedělních devíti hodin ranních je obnoven provoz, zatím v režimu 1+1.

Demolice mostu byla nevyhnutelná, podle znaleckého posudku z roku 2022 byl totiž most v havarijním stavu a hrozilo, že by části z něj mohly padat na dálnici. Při sledování, jak má těžká technika občas potíže most rozebrat, však u místních pochopitelně vyvstaly otázky, zdali je železobetonová stavba opravdu v tak špatném stavu.

Řehořovští chodili k dálnici sledovat dění celou sobotu, na sedmou večerní pak měli naplánované pietní setkání. Rozdělali oheň, u kterého se mohli ohřát nebo na něm opéct špekáčky, diskutovali, vzpomínali, rozbalili transparenty a také si zkoušeli různá hesla. „Máme toho dost, chceme nový most," zněl jeden z nich.

Celých dvanáct hodin nonstop se zatím dole na demolici podílelo 10 pracovníků, 2 čtyřicetitunové bagry, jeden otočný pásový bagr, pomocný kolový bagr a 4 nákladní auta. „Most je demolován po částech. Ty se hroutí na připravený polštář z recyklátu o celkovém objemu zhruba tisíc tun, který chrání dálnici před poškozením. Rozdrcené kusy mostu jsou nakládány a odváženy na skládku. Odhadovaný objem suti činí osm set tun,“ informoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jiří Veselý.

Řehořov versus stát
Most u Řehořova je předmětem sporů mezi Řehořovem a státem už delší dobu. Roky trvaly soudy, komu vůbec patří a výsledkem bylo, že vlastníkem není městys Kamenice. Jan Rathouský vidí jako chybu, že tehdy soud neurčil, kdo vlastníkem je.

Most vznikl v roce 1979 jako kompenzace místním za ztrátu tří polních cest, které přetnula tehdy vznikající dálnice mezi Prahou a Brnem. Nyní šel k zemi a zemědělci se budou na své pozemky na druhé straně dostávat jen s obtížemi. „Když se opravovala dálnice, jezdily po mostě naložené osmikolky a nikomu to nevadilo. Teď najednou tam nemůžou ani chodit lidi," podivoval se jeden z přihlížejících.

Ředitelství silnic a dálnic ČR zaplatilo necelé dva a půl milionu za demolici a dále nabízí, že pomůže zajistit dotace, klidně i postaví lidem z Řehořova nový most, avšak s jednou podmínkou - novou stavbu si poté převezme obec Kamenice, případně Kraj Vysočina. Dvoutisícová Kamenice, pod kterou Řehořov spadá, si však nemůže dovolit vlastnit takovou stavbu, opakují v Řehořově.

„Přehazování nadjezdů nad D1 na malé subjekty je dle mě právní paskvil, který zcela popírá státní zájem na této důležité evropské dopravní tepně, jakou D1 je,“ sdělil redakci Jihlavské Drbny Jan Rathouský z osadního výboru Řehořova.

Pro místní tak s koncem mostu celá věc rozhodně nekončí. „Budeme bojovat dál, a to buď prostřednictvím vyjednávání s Ministerstvem dopravy, protože ŘSD pro nás dlouhodobě není důvěryhodný partner, či soudní cestou,“ uzavřel Jan Rathouský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Rathouský, Prokop Veselý

Štítky dálnice D1, most, Řehořov Kamenice, demolice, Jan Rathouský, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová Půjčka

Půjčím až 25 000.000 Kč: marcela.krejsova01@gmail.com.

Sháníte půjčku a nikde to nevyšlo? Máte záznam v registrech a nečekané výdaje? Potřebujete půjčit na sloučení svých současných půjček a snížení měsíční splátky? Potřebujete vyřešit svou finanční tíseň nebo vyplatit exekuci? Všechny situace mají řešení, obraťte se na mě a najdeme to nejvhodnější pro Vás. Garantuji diskrétnost a solidnost. Žádné zkoumání registrů, žádné zastavování nemovitostí. Působím po celé ČR. Email: MARCELA.KREJSOVA01@GMAIL.COM Nebo WhatsApp: +420608987486.

Úterý, 26. března 2024, 12:31Odpovědět

Nová Půjčka

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levnější) od soukromého věřitele na: marcela.krejsova01@gmail.com
Doba trvání úvěru se pohybuje od 1 roku do 30 let. Výše půjček se pohybuje od 50 000 Kč do 25 000 000 Kč.
- Peníze máte přímo do 24 hodin na svém bankovním účtu.
- nemusíte předkládat roční údaje a finanční zprávy.
- Termíny jsou flexibilní, můžete platit, jak vám to vyhovuje.

V případě zájmu nás prosím kontaktujte na následující adrese:
E-mail: MARCELA.KREJSOVA01@GMAIL.COM Nebo WhatsApp: +420608987486.

Úterý, 26. března 2024, 12:23Odpovědět

Nová Půjčka

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levnější) od soukromého věřitele na: marcela.krejsova01@gmail.com
Doba trvání úvěru se pohybuje od 1 roku do 30 let. Výše půjček se pohybuje od 50 000 Kč do 25 000 000 Kč.
- Peníze máte přímo do 24 hodin na svém bankovním účtu.
- nemusíte předkládat roční údaje a finanční zprávy.
- Termíny jsou flexibilní, můžete platit, jak vám to vyhovuje.

V případě zájmu nás prosím kontaktujte na následující adrese:
E-mail: MARCELA.KREJSOVA01@GMAIL.COM Nebo WhatsApp: +420608987486.

Úterý, 26. března 2024, 12:21Odpovědět

Černík Miroslav

Dobrý den všem, jedná se o nebankovní soukromou půjčku

Rychlé financování a spolehlivá půjčka od poctivého věřitele, rozsah půjčky začíná od 20 000 Kč do 180 000 000 Kč s nízkou úrokovou sazbou, po dobu (1 až 400) měsíců, pro více informací kontaktujte naši emailovou adresu nebo WhatsApp:: zelenkovav244@gmail.com +420607120343

Neděle, 24. března 2024, 16:46Odpovědět

Dan Kokora

Státní paskvil a vláda na hovno!

Neděle, 24. března 2024, 16:37Odpovědět

Zdeněk Dvořák

Při stavbě dálnice byl most postaven protože dálnice křižovala komunikaci. Byl zkolaudován, používán, měl být také udržován. Nyní, když se z havarijního stavu musí odstranit, tak by měl být také obnoven. Zlikvidovat a znemožnit přístup, to je špatné řešení.

Neděle, 24. března 2024, 10:58Odpovědět

V noci šel k zemi most u Řehořova. Dálnice byla kvůli demolici neprůjezdná | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.