Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Větrné elektrárny ve Větrném Jeníkově nechtějí, v anketě je odmítly dvě třetiny místních

Větrné elektrárny jsou aktuálně téma, které řeší ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Vedení obce včera večer během zasedání zastupitelstva zveřejnilo výsledky ankety, kde se lidé k výstavbě vyjadřovali.

Dvě třetiny lidí větrné elektrárny odmítly, účast ale byla nízká, jen jednačtyřicet procent. Pokud by šlo o referendum, bylo by neplatné pro účast pod padesát procent. „Výsledek ankety je pro mě takový, že dvacet procent obyvatel je proti,“ vyložil si anketu místostarosta Pavel Koníř. S tím hlasy v sále nesouhlasily.

Místní se dle starosty Tomáš Helara pozdě dozvěděli, kde mají elektrárny být, neznali podrobně smlouvy a nezdály se jim výpočty. Přímo v sále veřejnost několik desítek minut polemizovala, jak to bude s připojením do sítě nebo kolik elektráren již investor, kterým je firma TCN energie, postavil.

Větrné elektrárny na Jihlavsku
- aktuálně stojí větrné elektrárny jen u Pavlova a u Polné na hranici okresu
- investoři se zajímají o mnoho lokalit v celém kraji
- u Větrného Jeníkova má jít o šest sloupů u příjezdových cest do obce
- z každého sloupu má mít obec minimálně 3,5 milionu ročně
- kdyby se peníze rozdělily mezi obyvatele, bylo by to 20 tisíc pro domácnost

Starosta odpověděl, že v Maletíně se už staví základy a obec dostala milion korun. Přidal otázku, kolik větrníků postavil ČEZ Obnovitelné zdroje. Ta byla dalším zájemcem o stavbu větrníků v lokalitě. Nabídka byla šest set tisíc ročně za jednu, což prý pro obec není mnoho. Pro srovnání, TCN energie nabízí minimálně tři a půl milionu ročně za každou věž, kde bude vrtule ve výšce až 211 metrů. Dohromady tedy jednadvacet milionů, čímž se rozpočet Větrného Jeníkova zdvojnásobí.

„Na větrníky bude stejně vidět." 

Ani peníze, které by obec mohla rozdělit mezi domácnosti, však místním nevynahradí změnu krajinného rázu. Koníř však přišel již dříve s varováním, že když si větrné elektrárny postaví vedlejší Kalhov, lidé ve Větrném Jeníkově na ně budou vidět úplně stejně, a do obecního rozpočtu z nich nepůjde ani koruna. Podobné to bude, když se investor domluví se soukromým majitelem pole, doplnil na zastupitelstvu.

Záměr ještě může zastavit Kraj Vysočina, dle aktuálně radními schválené Strategie ochrany krajinného rázu není Jihlavsko pro podobné stavby úplně vhodné. „Je to podkladový materiál pro rozhodování, není možné ho brát jako dogma,“ řekl k dokumentu krajský radní pro oblast životního prostředí Pavel Hájek.

K aktuálnímu dění v Jeníkově se kriticky vyjádřila bývalá starostka a současná poslankyně Martina Ochodnická. „Na doručeném letáku se neuvádí, že anketa není nikterak závazná. Ale pouze, že náš názor je pro zastupitelstvo důležitý. Bohužel nebyl důležitý v době, kdy obec vstupovala do společného podniku. Jedná se tedy o alibistický krok v době, kdy už je rozhodnuto a kdy by obec měla dělat kroky k vybudování,“ napsala na facebooku. Na to Koníř reagoval slovy, že vstup do svazujícího podniku není nijak svazující.

Úřady začínají posuzovat záměr na stavbu 17 větrných elektráren. Budou u Stonařova, Suché a Otína

Úřady na Vysočině začínají posuzovat možné dopady záměru na stavbu 17 větrných elektráren na okolí. Větrníky by měly být na území obcí Stonařov, Suchá a Otín na Jihlavsku.

Úterní zastupitelstvo nakonec rozhodlo, že projekt zatím neukončí, bude ale potřeba lépe místní informovat. Zda se pak bude anketa opakovat, není v tuto chvíli jasné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky větrná elektrárna, anketa, krajinný ráz, peníze, Větrný Jeníkov, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Větrné elektrárny ve Větrném Jeníkově nechtějí, v anketě je odmítly dvě třetiny místních | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.