Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Nahlédněte do nové herny pro děti. Konečně se máme kde scházet, říkají maminky z Kostelce

Dnes je to přesně týden, kdy se v Kostelci na Jihlavsku otevřela nová herna pro děti. Rodiče či prarodiče ji najdou v zadní části budovy obecního úřadu. Maminky s kočárky určitě ocení to, že vstup do herny je bezbariérový. A otevřená je kdykoliv v úředních hodinách, stačí si na úřad dojít pro klíče.

Nové dětské centrum, které má dvě samostatné místnosti s kuchyňkou, se nachází v prostorách, kde dříve ordinovala pediatrička. „To je tak deset let zpátky. Poté byly prostory opuštěné, a když začala válka na Ukrajině, tak jsme to tu jako nebytový prostor pronajímali mamince z Ukrajiny, která tu byla s dcerou. Je tu sociální zázemí, takže na dočasné bydlení to bylo ideální,“ popsala redakci Drbny starostka Kostelce u Jihlavy Romana Třísková s tím, že poté tam bydlela zhruba půl roku rodina, která byla v tíživé situaci.

„Tento prostor byl dlouhodobě nevyužívaný. A už v době, kdy jsem já sama byla na mateřské, mě trápilo, že tu nějaká taková hernička, kam by chodily maminky s dětmi, není. Musela jsem jezdit do mateřského centra v nedaleké Dolní Cerekvi.  Takže jsem se do toho teď po letech pustila,“ usmívá se Třísková.

Nová herna pro děti v Kostelci u Jihlavy

Pondělí, 18. března 2024, 19:56

Nová herna pro děti v Kostelci u Jihlavy
Nová herna pro děti v Kostelci u Jihlavy

„Maminky si uvaří kafe a děti si pohrají." 

Pochvaluje si, že výhodou je to, že jde o samostatný objekt, který je uzavřený, rodiče mají vlastní bezbariérový vchod. Dobré zázemí tvoří i sociální zařízení, je zde samostatná toaleta, umyvadlo a přebalovací stůl a úklidová místnost. Dále pak hernička a další místnost s kuchyní. „Zde si mohou maminky uvařit kafe a v klidu si popovídat,“ říká starostka.

Herna vznikala zhruba dva měsíce, práce na ní obec odstartovala na začátku letošního roku. Náklady se dostaly zhruba na 12 tisíc korun.

Náklady na vybavení nové herničky, která se poprvé otevřela přesně před týdnem, byly minimální. Většinu vybavení totiž tvoří vyřazené věci ze školky, která prošla rekonstrukcí. „Takže ze školky tu máme koberec, stolečky, židličky, skříňky a tabuli,“ jmenuje Romana Třísková.

„Původně ve školce byla i kuchyňská linka, která tu je, tu jsme sem instalovali pro zmíněnou ukrajinskou rodinu. Takže jediné, co jsme tady kupovali jako nové, je varná konvice, pastelky, a vedle v herně jsme kupovali nové žebřiny. Jinak třeba hračky jsme dostali darem, stejně jako sedačku nebo v koupelně přebalovací pult,“ pochlubila se starostka obce na Jihlavsku.

Úspěšná výzva na Facebooku 

Všechny zařizovací předměty se na tamní radnici dostaly na základě výzvy na Facebooku. „Tam jsme popsali náš záměr, kromě jednoho pána se to sešlo s úspěchem. Navíc máme ještě schovanou řadu hraček, takže je budeme postupně obměňovat. Náklady se díky dárcům dostaly zhruba na 12 tisíc korun,“ vyčíslila Třísková.

Další položkou v rozpočtu, která se ušetřila, bylo zařízení koupelny. „Ušetřili jsme třeba i díky tomu, že naši zaměstnanci natřeli původní obklady v koupelně a teď vypadají jako nové,“ říká starostka.

Pro klíče od herny si může přijít kdokoliv s malými dětmi, a to na úřadě v úředních hodinách. „Uvidíme, jak se to chytne, třeba se provozování časem ujme jedna maminka a vše bude na ní. Zatím nemáme žádné pravidelné hodiny, kdy by se tu maminky scházely. Nabízí se i to, že by byla hernička k dispozici třeba i o víkendech, a to například pro nějakou dětskou oslavu nebo sešlost. To už bychom asi vybírali nějaký symbolický poplatek,“ nastínila Romana Třísková.

Kostelec bude mít nové workoutové hřiště 

Co se týče venkovních aktivit, tak v Kostelci jsou nejmenším obyvatelům k dispozici tři dětská hřiště, a to jak pro malé, tak i větší děti. A ještě letos by v obci mělo vzniknout úplně nové workoutové hřiště. „To plánujeme vedle fotbalového hřiště. Takže ho budou moci v rámci tréninků využívat i fotbalisti s tím, že bych ráda jeho výstavbu zahájila letos v létě. Ráda bych tam umístila i QR kódy, kde by si lidé rovnou mohli načíst nějaká konkrétní cvičení.“

Závěrem dodala, že by příští rok obec ráda opravila místní komunikaci, která vede k obecnímu úřadu. A z dalších investic ještě zmínila úpravu veřejného osvětlení v obci. „Konkrétně teď pracujeme na projektu veřejného osvětlení a úpravu chodníku u hřbitova,“ odhalila Třísková další letošní plány v obci.

„Maminek je tu teď hodně." 

První maminkou, která se do herny přišla podívat, byla na konci uplynulého týdne Eva Dubnová, ta přišla se svým dvouletým synem. „Je to určitě super nápad, v Kostelci doteď nic takového nebylo. Hlavně je to nejlepší věc, když je ošklivé počasí a nedá se být venku. Sejdete se s ostatními rodiči a dětmi a člověk není jen stále zavřený doma. Určitě tuhle herničku využijeme, než nastoupíme do školky. Maminek je tu teď hodně a ve finále se nikde moc nepotkáváme, jak má každý jiný režim. Takže děti si tu pohrají a maminky si postěžují,“ směje se maminka Eva Dubnová s tím, že oceňuje hlavně to, že jde o oddělené místnosti.

Společně s ní přišla do centra třeba i Jana Krchňavá. Ta také nešetřila chválou. „I já jsem za tohle centrum moc ráda, a máme radost, že máme takto aktivní paní starostku. A určitě bychom herničku využili pro nějakou zmíněnou dětskou oslavu. Je to určitě lepší než v nějaké neosobní kavárně, kde jsou s vámi současně třeba i cizí lidi,“ zamyslela se Jana Krchňavá, maminka dvouleté holčičky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky herna, dítě, centrum, obec, Kostelec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nahlédněte do nové herny pro děti. Konečně se máme kde scházet, říkají maminky z Kostelce | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.