Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Na Vysočinu dnes přijela rybářská elita. V rybolovné technice závodili děti i dospělí

Trpělivost, koncentrace, přesnost. Tři důležité body, které jsou zásadní ve sportu zvaném rybolovná technika. Na tu se dnes mohli zájemci přijít podívat do sportovní haly v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, kde se konalo halové mistrovství ČR (MČR). Sešli se zde malí i velcí závodníci. Na startovní čáře se sešla řada reprezentantů, mistrů ČR, Evropy i světa. Nebyla tak nouze o špičkové sportovní výkony.

Na startovní listině se objevili žáci, junioři i dospělí, a to jak v mužské, tak ženské kategorii. Pořadatelem letošního MČR byl Moravský rybářský svaz (MRS), konkrétně pobočný spolek Jihlava. „V ČR máme dva svazy - Český rybářský svaz (ČRS) a Moravský rybářský svaz (MRS), což je v podstatě bývalá jižní Morava. A ČRS je ten zbytek rozdělený do sedmi územních svazů. A ČRS pořádá závody a pověřuje jednotlivé organizace tím, aby závody uskutečnily. A letos halové MČR pořádá pobočný spolek Jihlava z MRS,“ vysvětlil redakci Jihlavské Drbny hlavní pořadatel Karel Kobliha, který je zároveň úspěšným trenérem a neméně úspěšným závodníkem. I on se dnes během dopoledne postavil ve své kategorii na startovní čáru. Dodal, že za Jihlavu dnes na mistrovství soutěžilo pět rybářů – dva žáci, jeden junior a jeden dospělý.

Jedním z nich byl čtrnáctiletý Jan Čermák, který sportovně rybaří čtyři roky. K rybolovné technice ho přivedl kamarád. „Taky jsem si chtěl udělat rybářský lístek, tak jsem začal chodit do kroužku, kde byl trenér Karel Kobliha, který mě dovedl k rybolovné technice. V zimě trénujeme každou neděli, takže jednou týdně. A když nastane venkovní sezona, tak trénujeme v úterý a ve čtvrtek. Víc mě baví venkovní závody,“ popsal Jan Čermák.

Podle něj je důležité, aby se každý rybář nevzdával a aby měl pevné nervy. „Prostě to zkoušet stále dokola, a když to třeba jednou nevyjde, tak to vyjde příště,“ usmíval se čtrnáctiletý sportovec, jenž v roce 2023 zazářil v národním kole Zlaté udice, kde mezi jednotlivci skončil na třetím místě a nominoval se na mezinárodní kolo, které ve své kategorii vyhrál.

Halové MČR v rybolovné technice 2024

Sobota, 16. března 2024, 19:55

Halové MČR v rybolovné technice 2024
Halové MČR v rybolovné technice 2024
 

Svůj um dnes do Dolní Cerekve přijel ukázat i patnáctiletý Jihlavák Petr Kisiov, který stejně jako Jan Čermák závodí za klub Rybolovná technika Jihlava. Toho k tomuto druhu rybaření také před čtyřmi lety přivedl bratr. „Bavilo mě to, tak jsem taky začal házet. Rybolovná technika je pro mě lepší než normální chytání ryb. Samozřejmě často chodím i normálně na ryby,“ řekl Drbně Petr Kisiov.

I on mluví i tom, že zásadní je pravidelný trénink, a vypichuje i vytrvalost. „Doporučil bych začít s nějakým kámošem, aby měl člověk takovou zdravou konkurenci.“ I Kisiov je v tomto sportu velmi úspěšný. Na loňském MČR se stal mistrem v disciplíně zátěž skish, pak je také vicemistrem republiky v mušce dálce jednoruč.

Čestným hostem dnešního MČR, kterým tak vyvrcholila halová sezona, byl předseda ČRS Karel Mach. I on má za sebou řadu sportovních úspěchů. Rybolovné technice se začal věnovat ve 12 letech. „Měl jsem hodně dobrého vedoucího, Jirku Kříže z Plzně, který se nám věnoval do nějakých 16 let, kdy jsme pak přešli do středisek vrcholového sportu, které kdysi za bývalého režimu existovaly,“ vrátil se Karel Mach během našeho krátkého povídání do minulosti.

„Dnešním závodníkům bych popřál to zázemí, které byli schopní vytvořit v těchto střediscích za zmíněného bývalého režimu. O závodníky bylo tehdy daleko líp postaráno, což se po revoluci zrušilo. A dnes si v podstatě každý jede na vlastní triko, a i když to nevypadá, tak dnes je to sport náročný na peníze,“ povzdechl si Mach.

„Hodně fousaté medaile." 

I on má na kontě několik medailí z MS i ME. „Už jsou ale hodně fousaté,“ rozesmál se. „Moje vzpomínky jsou moc pěkné. Dnes mě moc těší, že máme poměrně dost pokračovatelů. A mládež je jedna ze složek ČRS, která neustále roste. A tím se moc rádi chlubíme. O budoucnost našeho sportu se opravdu nebojím,“ říká.

Předsedou ČRS je šestým rokem. A dodal, že na rybaření jako takové jako funkcionář moc času nemá. „Když jdu na ryby, což je dvakrát až třikrát do roka, tak to si opravdu užívám. A co se týče aktivní rybolovné techniky u mě osobně, u nás v Plzni jsme měli družstvo, které spolu házelo od 12 let. Před sedmi lety ale jeden z kolegů zemřel, a my jsme si řekli, že když ne on, tak nikdo,“ dodal Karel Mach.

Před zahájením závodů přišel dnes rybáře pozdravit i starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák. „Tolik mistrů světa jsme v naší sportovní hale asi ještě nikdy neměli,“ usmál se Zdeněk Dvořák. Na něj navázal Karel Kobliha, který si zázemí v místní hale velmi pochvaloval. „Jezdíme se už nějaké čtyři roky. A moc nám to tady vyhovuje.“

V čem se dnes závodilo? 

Závodníci se dnes poměřovali v několika disciplínách. První byla takzvaná zátěž arenberg. Závodníci hází na velkou čtvercovou plachtu, která má zhruba 4 metry, kde jsou nakreslené kružnice. „Z nich ta nejmenší má průměr 75 centimetrů, je tam položený černý terč. Ten, když se zasáhne, tak je to za plný počet 10 bodů. Pokud závodník tento terč netrefí, tak jsou tam ty další zmíněné kružnice, které jsou také bodované. Ovšem už o něco méně. Jde vlastně o simulaci přívlače (rybolovná technika určená výhradně pro lov dravých ryb, pozn. redakce), kdy chodíme chytat na přívlač třeba někam na řeku. Tato disciplína se snaží naučit děti všem typům házení,“ vysvětlil Drbně Karel Kobliha.

Druhá dnešní disciplína nazvaná zátěž skish je podle něj náročnější. Tam už není plachta, ale žlutý terč, který má průměr 76 centimetrů. Také na něj závodníci hází, a zde jde pouze o to tento terč trefit. „Takže tady buď trefím, nebo nic,“ dodal Kobliha. V obou popsaných disciplínách mohli závodníci dostat maximálně 100 bodů.

Umístění jihlavských závodníků

Jan Čermák (žáci): arenberg - 1. místo, skish - 2. místo, D3+D4 - 1. místo, multi - 12. místo
Adam Smazal (žáci): arenberg - 7. místo, skish - 3. místo, D3+D4 - 4. místo, multi - 7. místo
Petr Kisiov (junioři): arenberg - 10. místo, skish - 5. místo, D3+D4 - 6. místo, multi - 26. místo
Karel Kobliha (muži): arenberg - 8. místo, skish - 2. místo, multi - 5. místo, D3+D4 - 5. místo
Tomáš Koten (muži): arenberg - 16. místo, skish - 14. místo, multi - 22. místo, D3+D4 - 16. místo

„Aby si mladí zvykali na nervozitu a tlak." 

Jakousi nadstavbovou disciplínou byl takzvaný multiskish. „Je speciální v tom, že používáme multiplikátor, což není klasický smekací naviják, ale je to naviják, která má cívku uprostřed těla a ta se točí kolem své osy. Hod je plynulejší, a pokud máte dobře zkalibrovaný naviják, tak se dá hodit daleko a velice plynule,“ vysvětluje Kobliha.

Kromě výše uvedeného závodili rybáři v týmu. „Hlavně kvůli zapojení mládeže, aby si mladí zvykali na tu nervozitu a tlak, který při závodech vzniká,“ doplnil Karel Kobliha.

Na závěr dne se vyhlašovaly ještě i víceboje, kde šlo o celkový součet v disciplínách.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky závod, MČR, rybolov, rybolovná technika, reprezentace, Dolní Cerekev, Jihlava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paula Fox

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Neděle, 17. března 2024, 13:13Odpovědět

VIDEO: Na Vysočinu dnes přijela rybářská elita. V rybolovné technice závodili děti i dospělí | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.