Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Měl by kraj pomáhat občanům v boji proti vysokým cenám energií?

Vysoké ceny energií a boj proti nim je evergreenem posledních několika let. V tradiční rubrice Politická korida se redakce Jihlavské Drbny obrátila krajské zastupitele, zda tento úřad měl občanům s tímto problémem pomáhat, případně jak.

Redakční dotaz: Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií? Pokud ano, jakou cestou? Jeho možnosti jsou omezené.

Martin Kukla (ANO) 

V prvé řadě je třeba říci, že za současný stav - zdražovaní energii - nese odpovědnost pětikoalice. Její pomalá reakce na rostoucí ceny dohnala mnoho domácností do kouta. Domácnosti trápí vysoké ceny a k tomu se přidal fakt, že se skokově navýšila i regulovaná složka, a to jak u plynu, tak elektrické energie. Přitom tuto cenu regulují právě státní úřady. Chtěli jsme ji za hnutí ANO pozměňovacím návrhem snížit. Promítá se totiž do všeho zboží, do našich účtů doma i ve firmách a vše zdražuje. Vládní pětikoalice nás však přehlasovala a jako vždy hodila občany přes palubu. Kraj má v tomto případě velmi omezené možnosti, ale když selže vláda, měl by se snažit pomoci kraj. Protože kde je vůle, tam je cesta. Má to ale jeden velký háček. V současné době je krajské politické vedení ve stejném složení jako to celostátní, takže ani v tomto případě se lidé pomoci nedočkají.

Vladimír Novotný (ČSSD) 

Kraje mají skutečně velmi omezené možnosti jak přímo pomáhat v zátěži vysokými cenami energií. Ale protože kraj je zřizovatelem organizací v mnoha oblastech péče a služeb o občany kraje, tak je důležité, jak se kraj snaží pomoci právě svým příspěvkovým organizacím. Především v oblasti zdravotnictví, sociálních věcí, školství, ale i v oblasti dalších služeb. Kraj to v loňském roce udělal. Vyčlenil půl miliardy korun právě pro tuto kompenzaci. Peníze, které příspěvkové organizace nevyčerpaly, mohou dále využít pro investice do alternativních zdrojů energie, úsporných opatření např. v oblasti osvětlení nebo spotřeby energií a mohou se připravit na další možné problémy. Důležité je sledovat vývoj cen, zátěž obyvatel a reagovat včas.

Karel Janoušek (ODS + STO) 

Ohroženým skupinám má svojí sociální politikou pomáhat stát, kraj má v tomto směru jen velmi omezené možnosti. Problém s cenami energií započal již v roce 2021, kdy ústřední orgán státní správy Energetický regulační úřad, kde členy rady jmenuje (vždy na 5 let) a odvolává vláda, reguloval, až neureguloval množství distributorů a jejich nereálné nabídky energií občanům a firmám. V současné době se již ceny energií pro konečné dodavatele snižují podle toho, jak kdo a na jak dlouho měl cenu zafixovanou. U někoho ještě dnes dochází k navýšení  cen, a opět se bavíme o regulované složce energií. Jako dlouholetý starosta obce a nyní jako radní kraje jsem vždy pomáhal a pomáhám všem občanům a starostům v různých oblastech, samozřejmě v rámci svých možností a pravomocí. V životě jsem se již mnohokrát přesvědčil, že někdo o pomoci neustále a pouze mluví, a někdo reálně a konkrétně pomáhá.  

Jana Hajnová (Piráti) 

Je to tak, že možnosti kraje jsou v tomto omezené, protože řešení například prostřednictvím sociálních dávek má v rukou stát. Přesto může kraj pomoci – řešení energetických potřeb svých obyvatel jsme podpořili několika vlnami kotlíkových dotací, z nichž poslední dvě byly zaměřeny na nízkopříjmové domácnosti. Optimalizace spotřeby a zdrojů vytápění je jednou z možností, jak s cenami energií bojovat. Další nástroj přináší komunitní energetika. Pracujeme na tom, abychom se v této věci rychle posunuli a mohli rozvíjet energetická společenství, kdy budeme vyrobenou energii v daném místě sdílet. Zvýšíme tak energetickou nezávislost domácností a zmírníme dopady vysokých cen energií i do budoucna.

Pavel Hájek (STAN+SNK ED) 

Ceny energií závisí na vývoji trhu. Je důležité říct, že v současné době klesají prakticky na úroveň před energetickou krizí. Vládě se podařilo zajistit náhradní dodávky za plyn z Ruska, což se teď pozitivně projevuje. Také cena elektřiny, která je navázaná na cenu plynu, postupně klesá a propisuje se do cen pro zákazníky. Energetická krize nám ukázala, že do budoucna musíme více investovat do obnovitelných zdrojů energie. Právě díky nim můžeme mít energie levnější. Pomoc lidem, kteří se například kvůli dočasně zvýšeným cenám energie dostali do hmotné nouze je především úkolem státu, nikoli kraje.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení krajští zastupitelé Miroslav Houška (KDU-ČSL) a Marek Nevoral (KSČM) na daný dotaz do redakční uzávěrky neodpověděli.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky politická korida, Kraj Vysočina, ceny, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dan Kokora

Naprosté selhání šílené vlády!

Neděle, 24. března 2024, 16:22Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Měl by kraj pomáhat občanům v boji proti vysokým cenám energií? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.