Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

A je pryč. V Jihlavě zmizel poslední novinový stánek, lidem je z toho smutno

Noviny, časopisy, tabákové výrobky, stírací losy, vybrané cukrovinky. To je nejčastější sortiment, který nabízí klasické novinové stánky. Těch v ČR rapidně ubývá. To se ukázalo i v Jihlavě, kde koncem letošního února zmizel poslední takový stánek. Konkrétně jde o trafiku, která stála na Dolině na pozemku města v ulici S.K. Neumanna.

„Fyzicky skončil s prodejem na konci roku 2023, papírově jsme to vypořádali teď v únoru,“ sdělil redakci Jihlavské Drbny mluvčí Jihlavy Radovan Daněk.

„Kam budeme chodit na frťany?"

O posledním novinovém stánku v Jihlavě se bavili lidé na Facebooku. Padla otázka, proč se vlastně tento stánek na Dolině zavřel. „Proč asi? Nikdo tam nechodil,“ zamyslel se Jaromír Blahut a situaci zlehčil otázkou „Kam budeme chodit na frťany z plastu?“

Další diskutující Aneta Šťastná tvrdí, že klasické novinové stánky „vytlačily“ trafiky, které jsou součástí obchodních řetězců. „Na zboží, co se v trafice prodává, je téměř nulová marže, takže i když si tam sedíte od božího rána den co den sám, nevyděláte absolutně nic. Proto se drží pouze trafiky v řetězci.“

Novinové stánky kromě výše uvedeného mají v nabídce třeba i jízdenky na MHD. Nyní na horší dostupnost vstupenek upozornila Týna Tesáková. „A jako můžete mi říct, kde jinde koupit lístek na MHD? Věčně automat na lístky Na Dolech nefunguje. Jako nebudu si kupovat u řidiče s přirážkou,“ zlobila se na Facebooku.

Na poslední trafiku v Jihlavě, která už na Dolině pár dní není, na facebookové skupině upozornil Josef Novák. Ten naší redakci sdělil, že konkrétně do tohoto stánku nakupovat nechodil. Přesto je mu z nastalé situace smutno. „Snažím se být všímavým občanem města a jen pozoruji, jak některé věci (zejména letité) mizí z Jihlavy nebo naopak přibývají,“ zamyslel se Josef Novák.

„Nebylo to rentabilní." 


Novinový stánek v ulici Palackého, foto z léta 2022 

Předposlední novinový stánek v krajském městě se nacházel v ulici Palackého a svůj provoz ukončil v létě roku 2022. Také po této provozovně zbylo jen prázdné místo.

Také po něm zbylo jen prázdné místo, foto z října 2022

„Nebylo rentabilní držet trafiku dál, náklady dlouhodobě převyšovaly příjmy,“ řekl na rovinu Martin Ježek, poslední majitel objektu. „Sortiment se stěhuje na kdejakou pumpu, kamenné prodejny nebo obchodní centra, které válcují tyto malé trafiky,“ vysvětlil redakci Jihlavské Drbny v říjnu 2022.

Z Palackého ulice zmizel předposlední fungující stánek v Jihlavě. Nebylo rentabilní držet trafiku dál, říká poslední majitel

Tradiční novinové stánky postupně mizí z veřejných prostranství. V létě byl ukončen prodej v jedné z dvou dosud funkčních trafik v Jihlavě. Ta z Palackého ulice se přestěhovala na soukromou zahradu, kde bude plnit účel zahradního domku.

Město Jihlava stále ještě vybírá nájem od provozovatele stánku na Dolech poblíž Penny a malého dopravního terminálu Staré Hory. „Tam už se teď ale nic neprodává, dřív to byly lahůdky, občerstvení, nápoje a cigarety,“ zmínil mluvčí Daněk.

Podobný stánek, který ale běžně funguje, stojí na pozemku města na Březinkách, konkrétně poblíž kruhového objezdu v ulici Okružní naproti hřbitovu. Lidé ho mohou znát jako „U Gábinky II.“.

„Jedná se ale spíš o zděnou malou prodejničku na našem pozemku,“ upřesnil Radovan Daněk. Zde si zákazníci mohou koupit potraviny, noviny, časopisy, nápoje a v létě třeba i točenou zmrzlinu. Nově tam má pobočku i Zásilkovna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Novák, Dagmar Švecová, Dalibor Mašek

Štítky stánek, trafika, noviny, časopisy, tabák, prodejna, pozemek, prodej, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

A je pryč. V Jihlavě zmizel poslední novinový stánek, lidem je z toho smutno | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.