Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z Palackého ulice zmizel předposlední fungující stánek v Jihlavě. Nebylo rentabilní držet trafiku dál, říká poslední majitel

Tradiční novinové stánky postupně mizí z veřejných prostranství. V létě byl ukončen prodej v jedné z dvou dosud funkčních trafik v Jihlavě. Ta z Palackého ulice se přestěhovala na soukromou zahradu, kde bude plnit účel zahradního domku.

Stánek, kde mnozí studenti i pracující kupovali noviny, jízdenky nebo cigarety, nefungoval už od července tohoto roku. „Nebylo rentabilní držet trafiku dál, náklady dlouhodobě převyšovaly příjmy,“ říká na rovinu Martin Ježek, poslední majitel objektu. „Sortiment se stěhuje na kdejakou pumpu, kamenné prodejny nebo obchodní centra, které válcují tyto malé trafiky,“ vysvětluje.

Stánek koupil v roce 2009 od předchozího majitele, který se provozování vzhledem ke svému vyššímu věku vzdal. Často v trafice prodával i Ježkův otec Květoslav. „Podobně jako já cítil lítost, ale na druhou stranu je už ve věku, kdy se mu nechtělo ráno denně vstávat, unavovalo ho to. V konečném důsledku šlo racionální rozhodnutí,“ říká Martin Ježek, který v současnosti podniká v autodopravě a fotovoltaice.

Rozhodnutí trafiku odprodat v něm zrálo minimálně půl roku. „Zájem o ni byl, ale představy potenciálních kupců byly jiné než realita, překvapily je náklady na provoz.“ K prodeji jako takovému vlastně nakonec nedošlo, stánek bude sloužit jako zahradní domek osobě, se kterou se Ježek dohodl.

Není bez zajímavosti, že trafika v Palackého ulici byla poslední ze dvou těch tradičních v ulicích Jihlavy. Poté, co byla na konci září odstraněna, je jedinou doposud fungující „na Dolině“ v ulici S. K. Neumanna.

Pozemek, na kterém stánek stál, patří městu. „Prostor po odstranění stánku zůstane s největší pravděpodobností volným veřejným prostorem. Nemáme informace, že by měl někdo záměr nahradit odstraněný stánek jiným podobným prodejním zařízením,“ zodpověděl dotaz redakce mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky Jihlava, stánek, trafika, odstranění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Palackého ulice zmizel předposlední fungující stánek v Jihlavě. Nebylo rentabilní držet trafiku dál, říká poslední majitel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.