Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

ÚNOR 2023: Skončila Radniční restaurace, úmrtí studenta, konec živnostníků v Jihlavě, nové byty na Okružní

Druhý měsíc roku 2023 patří minulosti. Také únor byl bohatý na nejrůznější témata z našeho regionu. Čtenáři, kteří zavítali na náš web, se dočetli řadu aktuálních zpráv. Pojďme si v následujících řádcích shrnout to nejdůležitější, co se během uplynulého měsíce odehrálo nejen v krajské Jihlavě.

Politická korida

Zkraje roku přišla Jihlava o jednu z vyhlášených restaurací. Provoz ukončila Radniční restaurace, která sídlila na lukrativním místě v budově jihlavského magistrátu. Jak by se dál s těmito prostory mělo naložit? Jaký provoz by zde jihlavští zastupitelé rádi viděli? Na to jsme se ptali jihlavských zastupitelů v dalším dílu Politické koridy. 

POLITICKÁ KORIDA: Jak nejlépe využít prostory bývalé Radniční restaurace?

Zkraje roku přišla Jihlava o jednu z vyhlášených restaurací. Provoz ukončila Radniční restaurace, která sídlila na lukrativním místě v budově jihlavského magistrátu. Jak by se dál s těmito prostory mělo naložit? Jaký provoz by zde jihlavští...

(Ne)obyčejní

Když jsem se rozhodovala, kde chci žít, Itálie byla jasná volba. To může říct jihlavská rodačka Barbora Nehybová. A k tomu dodat, že Itálie je jejím opravdovým domovem. Na jihu Evropy strávila pět let, ochutnala dolce vita po italsku i hořké časy spojené s covidem. Kvůli práci před časem zakotvila v Praze, jak ale podotýká, z Itálie odešla jen na chvíli. Barbora z Jihlavy byla naší únorovou (Ne)obyčejnou. 

(NE)OBYČEJNÍ: Z Jihlavy na jih. Itálii má Barbora Nehybová pevně zarytou v srdci

Když jsem se rozhodovala, kde chci žít, Itálie byla jasná volba. To může říct jihlavská rodačka Barbora Nehybová. A tomu dodat, že Itálie je jejím opravdovým domovem. Na jihu Evropy strávila pět let, ochutnala dolce vita po italsku i hořké časy...

Rozhovory

V uplynulém měsíci jsme vyzpovídali nováckou rosničku Simonu Šimkovou, která má pro letošek jasné plány. Přestěhovat se zpátky do Jihlavy, užívat si s miminkem mateřskou dovolenou a trochu u toho pracovat.

Rosnička Simona Šimková se těší na miminko i na návrat do Jihlavy: Od června budou naše životy úplně naruby

Začínala jako brigádnice v redakci Jihlavského deníku, postupně se propracovala mezi reportéry televize Nova. Zpravodajství nakonec vyměnila za moderování počasí. Mezitím se jen tak mimochodem stihla blýsknout mezi nejkrásnějšími dívkami v Česku....

Přinesli jsme i povídání s Karlem Pěškou, jehož hlas můžete znát z jihlavské MHD. Zkušený zprávař, kterého můžete aktuálně slyšet v Českém rozhlasu Vysočina, nám v rozhovoru prozradil, jak takové nahrávání názvů zastávek probíhá, jak pečuje o svůj hlas, jestli někdy chodil k logopedovi a také to, co by člověk, který chce pracovat v rádiu, měl vlastně umět. 

Příroda ke mně byla laskavá, k logopedovi jsem nikdy nemusel, říká hlas z jihlavské MHD Karel Pěška

Lidé v Praze, kteří cestují městskou hromadnou dopravou (MHD), vloni na podzim možná překvapil nový hlas ohlašující názvy zastávek, jenž je ve vozech roky doprovázel. Dagmar Hazdrovou po 30 letech nahradil herec Jan Vondráček. Také krajské město...

Kauzy a témata

Vůbec nejčtenějším článkem února 2023 bylo tragické rozuzlení pátrání po sedmnáctiletém studentovi z Pelhřimovska. Ten byl, bohužel, po 11 dnech od vyhlášení pátrání nalezen bez známek života. 

Pátrání po sedmnáctiletém chlapci z Pelhřimovska dopadlo tragicky, byl nalezen bez známek života

Pátrání po sedmnáctiletém chlapci z Pelhřimovska má tragické rozuzlení. V sobotu, tedy dvanáct dní poté, co byl naposledy viděn v místě svého bydliště v Jiřicích, informovala policie o tom, že byl nalezen, bohužel bez známek života.

První únor přinesl to pravé zimní počasí. Nové intenzivní sněžení doprovázené silným nárazovým větrem komplikovalo cestování na Vysočině. Hlavně na dálnici D1, kde stály uvízlé kamiony. Navíc naším krajem prošla zimní bouře, kterou na řadě míst doprovázely blesky a hromy. 

Dnes k nám opět dorazilo pravé zimní počasí, nové intenzivní sněžení doprovázené silným nárazovým větrem momentálně komplikuje cestování na Vysočině. Hlavně na dálnici D1, kde provoz na více místech stojí. Důvodem jsou uvízlé kamiony.

Dalším článkem, který zajímal řadu čtenářů, byla tragédie z Chotěboře. Tam pětadvacetiletý muž udusil mladou třicetiletou ženu. K činu se přiznal a hrozí mu 10 až 18 let ve vězení. 

Žena nalezená v Chotěboři byla udušena, zanechala po sobě několikaměsíční dítě. Vrah se k činu doznal

Třicetiletá žena, jejíž tělo bylo v pátek ráno nalezeno ve Smetanově ulici v Chotěboři na Havlíčkobrodsku, byla udušena pětadvacetiletým mužem z Havlíčkobrodska. Pachatel se k činu doznal, bylo s ním zahájeno trestní stíhání se spáchání zvláště...

Velkým tématem uplynulého měsíce bylo hromadné rušení živností podnikatelů v krajském městě Vysočiny. Většina těchto živnostníků nechce datovou schránku, jež je nově povinná. Za první polovinu února už jihlavský úřad zrušil více než 300 živností. 

Lidé v Jihlavě ve velkém ruší své živnosti. Většina z nich nechce datovou schránku

Více práce teď mají úředníci na živnostenském úřadě v Jihlavě. V souvislosti s povinností mít založenou datovou schránku chodí lidé s žádostí o zrušení živnosti. Za první polovinu února už jihlavský úřad zrušil více než 300 živností.

Záškrt neboli difterie. Onemocnění, které bylo díky plošnému očkování v naší zemi prakticky vymýceno. Až do loňského roku, kdy se touto infekční nemocí nakazila žena z Vysočiny. Hygienici proto dospělým doporučují přeočkování. 

V ČR se po letech objevilo už šest lidí nakažených záškrtem. Dospělým hygienici doporučují přeočkování

Záškrt neboli difterie. Onemocnění, které bylo díky plošnému očkování v naší zemi prakticky vymýceno. Až do loňského roku, kdy se touto infekční nemocí nakazila žena z Vysočiny.

V únoru naše čtenáře zaujalo ještě jedno zdravotní téma - pacientům s onemocněním ostruhy patní kosti v Pelhřimově pomáhá speciální přístroj. Ozáření trvá minutu.

Pacientům s onemocněním ostruhy patní kosti v Pelhřimově pomáhá speciální přístroj. Ozáření trvá minutu

Pelhřimovská nemocnice léčí zhruba dva tisíce pacientů, které trápí onemocnění ostruhy patní kosti. Tento zdravotní problém postihuje muže i ženy napříč věkovým spektrem. Lékařům v Pelhřimově velmi pomáhá všestranný rentgenový ozařovač T-200.

Jihlavané se během února museli rozloučit s další restaurací. Svůj provoz ukončila legendární Radniční restaurace, která měla adresu v centru města na Masarykově náměstí. 

Éra Radniční restaurace v Jihlavě skončila. Vyhledávaný podnik se před pár dny definitivně uzavřel

Už na podzim se o tom po Jihlavě šuškalo. Nyní už je to černé na bílém. Krajské město Vysočiny přišlo o další restauraci v centru, konkrétně o Radniční restauraci, která má adresu na jihlavském Masarykově náměstí.

Bytový dům, který do konce roku 2024 vyroste na místě bývalé herny a restaurace Hotelu Jihlava, má ve svých 47 bytových jednotkách poskytnout budoucím majitelům vysokou úroveň komfortu a kvality bydlení. Bude to mu odpovídat i cena, například garsonka vyjde na téměř 4,5 milionu korun.  

Bytový dům u bývalého Hotelu Jihlava bude dokončen na konci příštího roku. Garsonka vyjde na 4,5 milionu korun

Bytový dům, který do konce roku 2024 vyroste na místě bývalé herny a restaurace Hotelu Jihlava, má ve svých 47 bytových jednotkách poskytnout budoucím majitelům vysokou úroveň komfortu a kvality bydlení. Bude to mu odpovídat i cena, například...

Jihlavští zastupitelé na svém posledním zasedání odsouhlasili způsob financování výstavby Horácké multifunkční arény (HMA). Podle očekávání odhlasovali navýšení úvěru na investiční akce a uvolnění 200 milionů korun z disponibilního zůstatku loňského hospodaření města.

Potvrzeno! Zastupitelstvo schválilo financování multifunkční arény, město si na ni půjčí přes 900 milionů korun

Jihlavští zastupitelé v úterý odsouhlasili způsob financování výstavby Horácké multifunkční arény (HMA). Podle očekávání odhlasovali navýšení úvěru na investiční akce a uvolnění 200 milionů korun z disponibilního zůstatku loňského hospodaření města.

Únor bývá tradičně ve znamení masopustního veselí. Na řadě míst během uplynulých dní prošly nejrůznější masky, obce na Jihlavsku nevyjímaje. V průvodech najdeme masky tradiční – smrtka, vodník, řezník, medvěd, čarodějnice, pohádkové postavy – stejně jako masky moderní, jež reagují na aktuální dění. 

VIDEO: Originální masky, vůně slivovice a koblížků. Podívejte se na masopustní veselí v obcích na Jihlavsku

Únor bývá tradičně ve znamení masopustního veselí. Na řadě míst během uplynulých dní prošly nejrůznější masky, obce na Jihlavsku nevyjímaje. V průvodech najdeme masky tradiční – smrtka, vodník, řezník, medvěd, čarodějnice, pohádkové postavy –...

Na začátku února přišel jihlavský dopravní podnik (DPMJ) hned s několika velkými změnami. Kromě nových trolejbusových tratí se lidé museli zorientovat také v nových jízdních řádech. Během zkušebních prvních dní sbíral DPMJ podněty od nespokojených cestujících a jízdní řády se na základě těchto podnětů budou měnit. 

Petice a stížnosti z okrajových částí. Jihlavský dopravní podnik reaguje na podněty cestujících a chystá změny

Na začátku února přišel jihlavský dopravní podnik (DPMJ) hned s několika velkými změnami. Kromě nových trolejbusových tratí se lidé museli zorientovat také v nových jízdních řádech. Během zkušebních prvních dní sbíral DPMJ podněty od...

Zhruba třicítka lidí přišla koncem února diskutovat s vedením Jihlavy o dopravě ve městě.  Dvouhodinová debata, kterou mohli zájemci sledovat také on-line, se točila hlavně kolem plánované koncepce parkování. Diskutující se ale dotkli i dalších témat, která s dopravou souvisí.  

Chceme snížit počet značek. Budeme si muset zopakovat pravidla z autoškoly, znělo dnes na jihlavské radnici

Zhruba třicítka lidí přišla dnes diskutovat s vedením Jihlavy o dopravě ve městě. Dvouhodinová debata, kterou mohli zájemci sledovat také on-line, se točila hlavně kolem plánované koncepce parkování. Diskutující se ale dotkli i dalších témat,...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto koláž Drbny

Štítky přehled, téma, článek, měsíc, únor, čtenář, čtenost, 2023, Drbna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ÚNOR 2023: Skončila Radniční restaurace, úmrtí studenta, konec živnostníků v Jihlavě, nové byty na Okružní | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.