Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak nejlépe využít prostory bývalé Radniční restaurace?

Zkraje roku přišla Jihlava o jednu z vyhlášených restaurací. Provoz ukončila Radniční restaurace, která sídlila na lukrativním místě v budově jihlavského magistrátu. Jak by se dál s těmito prostory mělo naložit? Jaký provoz by zde jihlavští zastupitelé rádi viděli?

Éra Radniční restaurace v Jihlavě skončila. Vyhledávaný podnik se před pár dny definitivně uzavřel

Už na podzim se o tom po Jihlavě šuškalo. Nyní už je to černé na bílém. Krajské město Vysočiny přišlo o další restauraci v centru, konkrétně o Radniční restauraci, která má adresu na jihlavském Masarykově náměstí.

Redakční dotaz: Co říkáte na konec oblíbené restaurace? A hlavně, jaký provoz nebo využití byste v těchto prostorách přivítali?

Radek Hošek (Starostové a nezávislí) 

Radniční restaurace byla významná a už nyní její služby v centru krajského města citelně chybí. A není to jen o gastru, ale s uzavřením provozovny se uzavřely i čisté a dostupné veřejné záchody, které dlouhodobě v centru Jihlavy schází široké veřejnosti. Faktem je, že bývalý provozovatel převzal restauraci v nejméně vhodné době, byl covid a pak přišla ekonomická krize, tak se stal jednou z obětí. Věřím, že jihlavský magistrát nabídne takové nájemní podmínky, aby restaurace mohla fungovat dále. Zároveň držím palce všem obchodníkům a živnostníkům v centru, protože dobře vím, že to nemají vůbec lehké. Jihlaváci se v centru necítí komfortně a je to znát na tržbách. Všichni pozorujeme, jak se náměstí i okolní ulice vylidňují, provozovny se postupně zavírají a komunitní život je na nule.

Patr Paul (SPD) 

Prostory Radniční resturace jsou stylové a lukrativní, zařízené byly nemalými náklady města na resturační provozovnu. Současný nájemce končí k 28.2.2023 a je na magistrátu, komu prostory pronajme. Měnit účel předmětu podnikání vidím opravdu až jako poslední řešení zejména proto, že na náměstí TGM není žádná resturace (případně hotel), která by měla otevřeno v neděli (nejbližší v Křížové ulici). Ano, mění se návyky a lidé chodí na rychlá občerstvení (jídlo do ruky v papíru), je to ale důstojné pro střed krajského města? Všechno s pronájmem se točí kolem vyšších nákladů provozu (pozn. bylo valorizováno i nájemné). Ale jde přece i o know how nových nájemců a také o přístup k zákazníkovi obecně. Podaří-li se, či nepodaří-li se pronajmout restauraci, rozhodne především kalkulace předpokládaného zisku nebo ztráty u možného zájemce. Třeba nakonec zvítězí fast food a proč ne?

Karolína Koubová (Piráti a Fórum Jihlava) 

Prostor Radniční restaurace skýtá velké možnosti, už jen pro svoje umístění a velikost. Město by mělo být schopné vhodnou pobídkou říct, co si samo v prostorách představuje, a při výběrovém řízení nehledět pouze na výši nájmu, ale i na způsob využití. S tím se pojí způsob, jakým bude nový provozovatel vybírán. Pevně doufám, že se nebude jednat pouze o nejvyšší nájem, ale budou se zohledňovat i další kvalitativní parametry.

Je otázkou, zda se v současné krizi najde natolik silný hráč, který by byl schopný obsadit obě patra, zda by nestálo za to prostory rozdělit (nebo je alespoň nabízet jak dohromady, tak zvlášť). Z mého pohledu do vrchního patra restaurace krásně pasuje, navíc na náměstí má být jedna restaurace vedle druhé. Umím si ale také představit jiné využití přímo pro radnici, mohlo by tam být velké návštěvnické centrum - showroom města, daly by se tam pořádat diskuse s veřejností, prostory by mohly sloužit pro výstavy či jiné kulturní počiny. Ani jedna z variant nevylučuje gastro provoz, bez kterého by prostor asi nefungoval tak, jak má. Spodní prostory pak vysloveně lákají k tomu, aby se v centru objevil stylový bar s možností pořádání koncertů menších kapel či stand-upů. To do centra krajského města patří a jistě by si to velmi rychle našlo svou cílovou skupinu. Možností je mnoho, prostory jsou to krásné a já jsem zvědavá, jaký bude jejich další osud, a také jsem velmi zvědavá, jak se k zadání postaví vedení města.

Alois Pindjak (ANO) 

Je potřeba si položit otázku, jak Radniční restaurace obohatila náměstí. Myslím si, že velmi obecně k pochopení nájemce vysvětlil, jaký byl důvod ukončení provozu Radniční restaurace. Bohužel zdražení energií a dalších vstupních prostředků k provozu už nešlo dle jeho názoru ekonomicky dotovat. Masarykovo náměstí by také mělo z části reprezentovat jako takovou Jihlavu a z toho pohledu by se měly prostory Radniční restaurace využit k propagaci města samotného, nebo bych se nebránil tomu tam zřídit odloučenou služebnu městské policie z pocitu bezpečí občanů na náměstí Jihlavy. Bohužel musíme brát také v úvahu, že v prostorách retaurace jsou také veřejné záchody. Čas ukáže, co bude pro město největší přínosem k využití těchto prostorů, zda dá přednost gastronomii.

Vítězslav Schrek (ODS a KDU-ČSL) 

Ukončení provozu Radniční restaurace je samozřejmě škoda jak pro obyvatele Jihlavy, tak pro turisty, kteří se v centru města chtějí najíst anebo jsou vyznavači regionálních piv z produkce malých pivovarů, a to všechno v době, kdy se zásluhou jihlavských restauratérů úroveň gastronomie a restauratérské služby obecně v Jihlavě významně zlepšily. Bohužel zákony podnikání jsou neúprosné a ekonomika nekompromisní, nelze vydělat méně, než stojí provoz. Předpokládám, že majetkový odbor magistrátu v nejbližších dnech předá členům rady zprávu o stavu nemovitosti a ta podle situace vyhlásí výběrové řízení na nového provozovatele. Členové rady určitě budou diskutovat i o výši adekvátního nájemného, aby byla nabídka pronájmu pro podnikatele dostatečně atraktivní. Podle mě by každopádně bylo ideální v tomto výjimečném objektu nějaký gastronomický provoz zachovat.


Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky politická korida, Jihlava, Radniční restaurace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smazaný uživatel

Veřejné záchody měly být naproti v Kavárně Muzeum, kde je to bezbariérové i pro vozíčkáře - nemůžete dát oboje veřejné WC na náměstí bariérové v dnešní době, dole Zlatá hvězda je taky bariérová, stejně jako Mekáč. Navíc mají lepší otevírací dobu a stejně tam veřejnost chodí při každé akci.

Středa, 1. března 2023, 19:57Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Jak nejlépe využít prostory bývalé Radniční restaurace? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.