Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Éra Radniční restaurace v Jihlavě skončila. Vyhledávaný podnik se před pár dny definitivně uzavřel

Už na podzim se o tom po Jihlavě šuškalo. Nyní už je to černé na bílém. Krajské město Vysočiny přišlo o další restauraci v centru, konkrétně o Radniční restauraci, která má adresu na jihlavském Masarykově náměstí.

„Situaci nechci komentovat. Musím se nejprve poradit s právníkem, takže teď o tom nechci mluvit,“ sdělil redakci Drbny dnes před obědem majitel, jednatel a zároveň šéfkuchař Petr Vološčuk. O tom, že finanční situace v jeho podniku není dobrá, se Jihlavské Drbně svěřil už na podzim. „Bohužel o plusu se hovořit nedá. Vzhledem k tomu, že jsem restauraci koupil, a dosud splácím, v listopadu 2019, činnost zahájil v polovině ledna 2020 s několika investicemi a v březnu 2020 přišla corona, nestačila se vygenerovat částka ani na splácení investice, natož vytvořit zásobu na táhlou dvouletou corona krizi. Kdo mohl něco takového na začátku tušit? Ale nechtěl jsem to vzdát hned na začátku, tak jsme museli přistoupit k další půjčce s vizí, že bude lépe,“ vrátil se vloni v říjnu Petr Vološčuk na začátek svého podnikání.

Po covidové pandemii přišla válka na Ukrajině, energetická krize, zdražování surovin. „Vzhledem k celému komplexu Radniční restaurace a pivnice ani nájem není úplně zanedbatelný. Je také vidět, že návrat lidí do restaurace po corona krizi nebyl stoprocentní a s příchodem zdražování potravin jich logicky ještě ubylo. Firemní akce a večírky se nehrnou jako dříve, a nezmění-li se stav energií, přiznáváme, že to může být opravdu hřebíček do rakve,“ naznačil Vološčuk vloni na podzim.

Poslední hřebíček do rakve 

A skutečně to nakonec byl onen pomyslný poslední hřebíček do rakve. O uzavření Radniční restaurace kolemjdoucí informuje i cedule, která se v minulém týdnu objevila ve výloze.

Ukončení tohoto podniku s novináři řešilo i vedení města na tiskové konferenci, protože dům, v němž restaurace sídlila, je majetkem města. Petr Vološčuk měl tedy objekt restaurace, jejíž součástí je i minipivovar, pronajatý.

„Pro město to je roční výpadek 400 až 500 tisíc korun,“ sdělil novinářům primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS) s tím, že zatím není jasné, kdo další objekt obsadí. Podle Ryšky o tom bude rozhodovat majetkový odbor. „Bude vypsáno výběrové řízení. Nájemní smlouva stále platí, nyní se budeme s provozovatelem restaurace domlouvat na jejím ukončení,“ nastínil Petr Ryška.

Konec hotelu v centru 

Radniční restaurace je tedy dalším podnikem, který v krajském městě ukončil svůj provoz. Z technických a provozních důvodů se vloni koncem září uzavřel také Hotel Gustav Mahler, který sídlil nedaleko Radniční restaurace v Křížové ulici. Součástí hotelu byla i restaurace, jež byla uzavřena ve stejný den jako samotné ubytovací zařízení.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky Radniční, restaurace, provoz, podnik, krize, uzavření, majitel, radnice, nájem, náměstí, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Éra Radniční restaurace v Jihlavě skončila. Vyhledávaný podnik se před pár dny definitivně uzavřel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.