Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavská ZŠ Seifertova slaví padesátiny. Poradili jsme si s covidem i s dětmi z Ukrajiny, hodnotí ředitel

Už půlstoletí v krajské Jihlavě funguje Základní škola Seifertova. Své padesátiny oslaví již tuto sobotu, kdy je nachystaný program pro veřejnost. Lidé si budou moci prohlédnout školu, zavzpomínat, popovídat s učiteli a domů si odnesou, jako památku, pohlednici.

Oslavy, které jsou určeny žákům, rodičůlm, absolventům, kolegům i zájemcům z řad široké veřejnosti, se uskuteční v sobotu 22. října od 9 do 17 hodin. 

Chybět nebude taneční, hudební a divadelní vystoupení žáků nebo ukázky „Jak se učilo před padesáti lety“ a „Moderní výuka v 21. století“, zájemci se mohou zúčastnit prohlídky školy. „Myslím, že zejména starší absolventi školy zaznamenají výraznou proměnu v interiérech a zaujme je i nový sportovní areál. Budou si moci popovídat s učiteli, zavzpomínat a vyfotit se v připraveném fotokoutku. Domů si pak od nás odnesou krásnou retro vzpomínku v podobě umělecky vyvedené pohlednice,“ nalákal na den otevřených dveří ředitel školy Zdeněk Wohlhöfner s tím, že po celý den bude ve škole otevřena kavárnička s malým občerstvením.

Základní školu Seifertova aktuálně navštěvuje 925 žáků, o které se stará 75 učitelů a 24 provozních zaměstnanců. V každém ročníku je jedna sportovní třída zaměřená na lední hokej, moderní gymnastiku a synchronizované bruslení.

Současný ředitel stojí v čele školy deset let a navázal na práci své předchůdkyně Stanislavy Prokešové, které dělal několik let zástupce. „Právě paní Prokešová se zasloužila o modernizaci školy, a to jak samotné budovy, tak i vzdělávání žáků. V posledních letech se navíc díky našemu zřizovateli – statutárnímu městu Jihlava – podařilo opravdu hodně věcí. Máme už zmíněný nový sportovní areál, počítačové učebny, hernu školní družiny, nový design interiéru i moderní webové stránky. Zrekonstruovali jsme také školní kuchyni, odhlučnili chodby a zajistili parkování pro zaměstnance,“ vyjmenoval Zdeněk Wohlhöfner.

Náročná covidová doba 

Stejně jako ostatní základní školy v Jihlavě, také ZŠ Seifertova musela ustát náročné období v době pandemie. „Moderní technologie naštěstí umožnily poměrně kvalitní on-line vzdělávání. Na druhou stranu se ale ukázalo, že prezenční výuka a osobnost učitele jsou nenahraditelné a dodnes u dětí upevňujeme sociální vazby a ztracené návyky,“ přiznal ředitel.

Po covidu přišla válka na Ukrajině, která k nám přinesla řadu uprchlíků, i s třicítkou dětí z Ukrajiny si tato základní škola poradila. Zajistila pro ně dvě hodiny výuky českého jazyka denně, aby se co nejrychleji zapojili do běžné života ve škole. „Přestože jsme s cizinci pracovali už dříve, byl to pro nás na jaře poměrně velký skok. Naštěstí ale máme většinou hodné a snaživé děti a jejich rodiče si možností, které nabízíme, váží,“ poznamenal Zdeněk Wohlhöfner, s tím, že do budoucna by chtěl pokračovat ve zvyšování komfortu dopravy žáků ke škole a v plánu má i vybudování venkovní učebny.

Sportovkyně a dlouholetá ředitelka Prokešová 

Již zde zaznělo jméno Stanislavy Prokešové, předchůdkyně současného ředitele školy Zdeňka Wohlhöfnera. Ta škole „šéfovala dlouhých 17 let. Právě ona má hlavní podíl na tom, že škola má dodnes v každém ročníku sportovní třídu zaměřenou u chlapců na lední hokej a u dívek na moderní gymnastiku a synchronizované bruslení. V lednu 2021 přišla z jihlavské radnice smutná zpráva, která informovala o úmrtí této oblíbené ředitelky a sportovkyně. 

Z jihlavské radnice přišla dnes odpoledne smutná zpráva. Informuje o úmrtí Stanislavy Prokešové, která byla dlouhých 17 let ředitelkou ZŠ Seifertova. Právě díky ní má škola do dnes v každém ročníku sportovní třídu zaměřenou u chlapců na lední...

V roce 2008 byla Stanislavě Prokešové udělena tehdejším primátorem města Jaroslavem Vymazalem Cena primátora statutárního města Jihlavy. V minulosti jí byla také udělena medaile J. A. Komenského II. stupně, a to za její tvůrčí a obětavou pedagogickou práci spojenou s rozsáhlou sportovní činností.

Stanislava Prokešová zemřela ve věku nedožitých 76 let. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Ježkovy oči

Štítky základní, škola, výročí, vzdělání, 50, Seifertova, Jihlava, Ukrajina, základní škola, ruská invaze na Ukrajinu, Jaroslav Vymazal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská ZŠ Seifertova slaví padesátiny. Poradili jsme si s covidem i s dětmi z Ukrajiny, hodnotí ředitel | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.