Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O svatomartinské menu je v Jihlavě letos velký zájem. Farmy mají téměř všechny chlazené husy vyprodané

Pečená husa, dva druhy knedlíků, dva druhy zelí. Tak vypadá tradiční svatomartinský oběd či večeře, kterou si můžeme uvařit doma, případně si dopřát slavnostní svatomartinské menu v restauraci. Nejinak tomu bude i letos. Redakce Drbny zjistila, že hosté několika oslovených podniků mají o toto menu velký zájem, a to i navzdory všeobecnému zdražování.

Kdo si raději než v restauraci pochutná na pečené huse, případně kachně, doma, tak má hned několik možností, kde takovou husu sehnat. První možností je ve většině případů mražená husa v supermarketu. To je ta nejlevnější varianta. Další možností je koupit husu přímo z husí farmy, na Jihlavsku třeba na husí farmě v Rohozné či na farmě v Kalhově.

Svatomartinská husa

Mnohé rodiny si svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu, neumí představit bez svatomartinské husy. Tento zvyk má nejspíš kořeny v legendě, že se Martin schovával v husníku, ale husy ho prozradily. Jiná legenda říká zase to, že husy na venkovském kázání svatého Martina tolik rušily, proto se teď pečou v den svátku svatého Martina jakoby za trest.

Pečenou husu s knedlíkem a zelím doplňuje vývar zvaný kaldoun a také se peče svatomartinské pečivo - třeba plněné rohlíčky. 

První zmíněná farma má za sebou rok starou zkušenost s ptačí chřipkou, jejíž následky by mohly být, na první pohled, likvidační. Nakonec je ale aktuální situace na farmě poměrně příznivá. „Přestože nás vloni postihla ptačí chřipka těsně před sv. Martinem, tak jsme letos na jaře z části obnovili rodičovské hejno hus, ze kterých až příští rok budeme líhnout housata. K tomu jsme nakoupili i housata a kachny mulard k výkrmu, které jsme vykrmili a v současné době je opět připravujeme k porážce na sv. Martina. Jsme zcela vyprodaní," sdělil na redakční dotaz Josef Tříska z Rohozenské husy.

Ten předpokládá, že příští rok na farmě budou jednak líhnout housata a rovněž vykrmovat husy z vlastního líhnutí. Rohozenská husa vedle hus a kachen, které jsou záležitostí podzimu, v průběhu roku zájemcům nabízí i vykrmená pomalurostoucí kuřata, o která je rovněž velký zájem.

Ptačí chřipka v roce 2021

Farma v Rohozné nakonec kvůli ptačí chřipce musela vloni 3. listopadu přistoupit k vybíjení veškeré drůběže, to si vzali na starosti veterináři společně s hasiči. 

Dnes ráno před půl desátou začalo na husí farmě v Rohozné na Jihlavsku, která je postižená ptačí chřipkou, vybíjení drůbeže. To mají na starosti veterináři společně s hasiči. Vybíjejí se hlavně chovné husy a husy vykrmené na svátek svatého...

Farma v Kalhově vyváží i mimo Vysočinu 

Na svatého Martina se připravují také na rodinné farmě v Kalhově na Jihlavsku, kde letos, stejně jako každý rok, dávají do prodeje zhruba 500 chlazených hus. „Nyní ještě čekáme na potvrzení jedné velké objednávky. Kdyby nevyšla, tak by se do prodeje mohlo ještě tak 100 kusů uvolnit. Jinak už máme vše zamluveno," sdělila Jihlavské Drbně Tereza Sopková, jež má na farmě v Kalhově na starosti provoz a marketing. 

Kdo byl svatý Martin? 

Svatý Martin z Tours byl římský voják, poustevník a biskup v Tours. Martin se narodil v roce 316, některé zdroje pracují i s rokem 317, a to na místě, které se jmenovalo Sabarie. V katolické církvi patří mezi první nemučedníky, které církev označila za svaté.

Je zakladatelem prvních klášterů na území dnešní Francie. Svou misijní činností se snažil potírat pohanství, přičemž obracel lidi na křesťanství. Ke christianizaci pohanů užíval i násilné prostředky, jak vůči pohanským věřícím, tak i k jejich posvátným místům. Je známý i díky křesťanské legendě, ve které se rozdělil se žebrákem o svůj plášť.

Chlazené husy na farmě v Kalhově prodávají i do restaurací, a to nejen na Vysočině. „Volali nám i lidé od Kladna, takže naše husy putují i mimo Kraj Vysočina," připojila Sopková. Zákazníkům letos prodávají kilo chlazené husy za 295 korun, což je oproti loňsku zdražení o 65 korun. „I u nás se, bohužel, projevilo všudypřítomné zdražování a zvýšené náklady na energie," doplnila Tereza Sopková. 

Rodinná farma v Kalhově na Jihlavsku chlazené husy nejen prodává, zájemcům nabízí také svatomartinské menu. Podle Sopkové jsou rezervace menu téměř plné, uvažují proto o tom, že by svatomartinské menu nabízeli ještě i další víkend po svatém Martinovi, protože zájem je ze strany návštěvníků, kteří si již menu rezervovali, opravdu velký. Kromě vývaru zvaného kaldoun je součástí menu husa s knedlíkem a zelím, k tomu si pak lidé mohou dát ještě i dezert. 

Mini zoo pro ubytované

Na farmě aktuálně chovají kromě hus ještě i slepice. „Na příští rok máme v plánu rozšíření. Plánujeme rozšířit i nabídku ubytování pro turisty, tak u nás chceme vybudovat mini zoo s klasickými domácími zvířaty," prozradila Sopková plány na příští rok. 

Do restaurace raději s rezervací 

Na svatomartinské menu lze zajít také do restaurace. Z těch jihlavských podniků jej nabízí třeba Radniční restaurace, která sídlí na jihlavském Masarykově náměstí. Zde je možno na menu přijít i bez předchozí rezervace. „Svatomartinske menu se u nás bude podávat v období od 8. do 13. listopadu. Nabízíme několik předkrmů, polévku, tři hlavní chody (speciální druhy zelí jako dýňové, cibulové, ale i klasiku) a taktéž dezerty vhodné k svatomartinske husičce a mladým vinům," sdělil redakci za Radniční restauraci majitel Petr Vološčuk s tím, že  11. listopadu v 11:11 otevřou, dle tradice, degustační zónu mladých vín ve foyer nebo před restaurací. 

Svatomartinský předkrm, polévku a hlavní chod v podobě husy, ale třeba i kachny nabízí i restaurace Buena Vista. Sladkou tečkou může být dýňový cheesecake. „Zájem je letos opravdu veliký a v tuhle chvíli hostům doporučujeme vytvořit si rezervaci dopředu," radí manažer jihlavské restaurace Buena Vista Jaroslav Hynar. 

Menu obsahující pečenou husu nabízí například i restaurace Guesto. „Je o něj veliký zájem a lidé si již nahlašují rezervace. Abychom uspokojili všechny zákazníky, nabízíme menu již od středy 9. listopadu do neděle 13. listopadu," uvedla za restauraci Guesto Renáta Zemanová. 

Ne všechny restaurace v Jihlavě však nabízí svatomartinské menu. Redakce Drbny oslovila třeba i Restauraci Krystal, kam se lidé mohou vypravit jen na pečenou kachnu. „Svatomartinské menu dělat nebudeme z důvodu vysoké ceny a nulové poptávky. Každopádně plánujeme na polední menu kachnu na červeném zelí," sdělil za restauraci, jež sídlí v Žižkově ulici, Václav Kampas. 

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Farma Kalhov

Štítky husa, svatý, Martin, farma, menu, restaurace, statek, Jihlava, okres Jihlava, Kraj Vysočina, Rohozná, Katolická církev, Tours, Buena Vista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O svatomartinské menu je v Jihlavě letos velký zájem. Farmy mají téměř všechny chlazené husy vyprodané | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.