Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vybíjení 5 tisíc ptáků v Rohozné začalo. Lidé nám vyjadřují podporu, říká majitel husí farmy

, aktualizováno 2. listopadu 2021, 13:33

Dnes ráno před půl desátou začalo na husí farmě v Rohozné na Jihlavsku, která je postižená ptačí chřipkou, vybíjení drůbeže. To mají na starosti veterináři společně s hasiči. Vybíjejí se hlavně chovné husy a husy vykrmené na svátek svatého Martina. Na farmě bylo 5 tisíc kusů drůbeže.

Likvidaci drůbeže na farmě zajišťuje pohotovostní středisko pro mimořádné situace, které je součástí Státní veterinární správy (SVS). K likvidaci budou mrtví ptáci odvážení do asanačního podniku ve Věži na Havlíčkobrodsku.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků.

Veterinářům pomáhá pět desítek profesionálních hasičů se speciální technikou. „Jednak pro dekontaminaci osob, což je technika vysočinských hasičů. Potom tady máme techniku pro dekontaminaci techniky, ta je ze záchranného útvaru Hlučín," řekla novinářům mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Hasiči pomáhají s odchytem ptáků a jejich umisťováním do speciálních kontejnerů. Do vyznačené nebezpečné zóny v chovu vstupují v jednorázových ochranných oděvech a s nasazenou maskou. „Předpokládáme, pokud všechno půjde podle našich scénářů, že bychom měli končit v odpoledních hodinách," uvedla mluvčí k zásahu.

„Vážení zákazníci, je nám to velice líto, ale bohužel musíme potvrdit informaci, že na naší farmě byla potvrzena ptačí chřipka. Což pro nás znamená, že nemůžeme odbavit žádnou z objednávek ode dnešního dne dál a bohužel přijdeme o všechna zvířata na farmě. Jistě chápete, že je to pro nás velice náročné období, tedy moc prosíme nevolejte a neověřujte tuto informaci. Pokusíme se všechny zákazníky kontaktovat i jednotlivě. Tato informace platí jak pro sezonu svaromartinské porážky, tak pro sezona líhnutí housat na jaře 2022. Držte nám palce," zveřejnila husí farma 28. října na svém facebookovém profilu. 

Kvůli nákaze ptačí chřipkou nyní v Rohozné na Jihlavsku platí mimořádná veterinární opatření. O výskytu ptačí chřipky subtypu H5N1 na tamní farmě informovala SVS minulý týden ve čtvrtek. Správa uvedla, že chovné hejno čítalo 2200 hus, dalších 1400 bylo výkrmových hus. Na farmě bylo také 800 výkrmových kachen a 600 brojlerů. Zvířata se usmrcují pomocí oxidu uhličitého.

Obdivuju vlnu solidarity, říká farmář 

V asanačním podniku skončí i vykrmené svatomartinské husy, zamluvené je měly i hospody a obchody. „My jsme měli teď v neděli začít zabíjet, všechno to jde do kafilerky," řekl farmář Josef Tříska. Farma rozesílala zákazníkům omluvné e-maily, většinou se podle Třísky setkala s pochopením. „Musím říci, že spíš obdivuju tu vlnu solidarity, která se vzedmula. Lidi to chápou, uznali, spíš vyjadřují podporu, než aby se zlobili," uvedl.

Pracovníky farmy po odvezení utracených zvířat čeká důkladný úklid a desinfekce. Podle Třísky se musí dezinfikovat vše, musí se vymýt chovné haly a dekontaminovat výběhy. Práce musí provádět odborná firma. Farmář uvedl, že zatím neví, jak velkou dostane za vybitá zvířata náhradu od státu. „Náhrady budu řešit, až se všechno udělá, až mi vyfakturují služby," řekl.

Nová housata na jaře 

Farmáři pak budou nějakou dobu bez práce. Housata pro nový chov mohou nakoupit až zjara. Mladé husy budou nejdřív rok vykrmovat, teprve v dalším roce se mohou vrátit k líhnutí vlastních housat. V minulých letech se jich v Rohozné za jarní sezonu líhlo okolo 30 tisíc. 

V ČR bylo tento rok utraceno již zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Na Vysočině byla letos ptačí chřipka zjištěná v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. Na postižené farmě nechali veterináři 20. února utratit okolo 300 kusů drůbeže.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Kraje Vysočina | Zdroj ČTK, Twitter

Štítky chov, zdraví, ptáci, chřipka, Rohozná, statek, ptačí chřipka, okres Jihlava, Státní veterinární správa České republiky, okres Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, PERENA, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vybíjení 5 tisíc ptáků v Rohozné začalo. Lidé nám vyjadřují podporu, říká majitel husí farmy | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.