Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

22.2.2020. Toto „dvojkové“ datum si pro svatbu v Jihlavě vybraly dva páry

Měsíce, kdy lidé nejčastěji a nejraději vstupují do manželství, jsou teprve před námi. Již tuto sobotu nás čeká pro mnohé páry určitě atraktivní datum – 22.2.2020. Den plný dvojek si v Jihlavě jako svůj svatební den udělají hned dva páry – přesně tolik proběhne podle zjištění redakce na jihlavské radnici svateb.

V roce 2019 bylo uzavřeno 199 občanských sňatků a 15 církevních, 13 párů vstoupilo do registrovaného partnerství. Svatby probíhaly i mimo obvyklé místo, kterým je obřadní síň v budově magistrátu, například v zoologické zahradě, na zimním stadionu, na golfovém hřišti nebo třeba mezi pejsky v jihlavském kynologickém klubu. 

Letošní únor je zajímavý nejen kvůli blížící se sobotě. „Dvojkový“ rok 2020 je zároveň přestupný. Tudíž jeho únor má 29 dní. A poslední únorový den letos vychází také na sobotu. „Toho využijí hned dva páry, které budou na naší radnici oddány,“ sdělil na dotaz redakce Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice, a jmenuje další termíny, které snoubence lákají ke svatbě – třeba 6.6.2020 nebo 8.8. 2020. Celkově ale zvýšený zájem o svatby v roce 2020 na jihlavské radnici zatím nezaznamenali, jasnější výsledky ukáže až statistika na konci roku.

Na pátek tento rok připadl i svatý Valentýn, v Jihlavě ale obřadní síň překvapivě zůstala uzavřená. „Na svatého Valentýna se u nás nekonala žádná svatba,“ potvrdil mluvčí Daněk.  

FOTO: V Jihlavě se od dubna bude oddávat ve vylepšené obřadní síni

Obřadní síň jihlavské radnice v těchto dnech prochází modernizací. Práce v místnosti začaly po Novém roce a hotovo by mělo být na konci letošního března. O restaurátorské práce se stará akademický malíř Pavel Procházka, který v minulém roce...

Lidé, kteří se rozhodnou uzavřít manželství v krajském městě, narazí na jednoho ze 17 oddávajících. „Rozepisují se na jednotlivá čtvrtletí. Pokud snoubenci projeví zájem o konkrétního oddávajícího, je možnost se s matrikou domluvit. Snoubencům se snažíme vyhovět,“ doplňuje Daněk.

Nikoho asi nepřekvapí, že lidé si své „ano“ nejčastěji říkají v letním období, v tom Jihlava asi není výjimkou. Nejoblíbenějšími měsícem je tedy červen, červenec, srpen, ale i září.

Nejoblíbenějším jménem roku 2019 je v Jihlavě Jakub a Tereza. Narodilo se víc kluků než holek

V roce 2019 se v krajské Jihlavě narodilo a přihlásilo 1312 dětí, je to o 75 novorozenců víc než v roce 2018. O něco víc se rodí chlapců než děvčat. Zajímavá proměna se odehrála v oblíbenosti jmen u novorozenců.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky svatba, únor, 2020, obřad, radnice, Jihlava, Den svatého Valentýna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

22.2.2020. Toto „dvojkové“ datum si pro svatbu v Jihlavě vybraly dva páry | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.