Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: V Jihlavě se od dubna bude oddávat ve vylepšené obřadní síni

Obřadní síň jihlavské radnice v těchto dnech prochází modernizací. Práce v místnosti začaly po Novém roce a hotovo by mělo být na konci letošního března. O restaurátorské práce se stará akademický malíř Pavel Procházka, který v minulém roce šetrně zrestauroval také malou obřadní síň v přízemí radnice. Kromě zlacení a oprav stěn a stropu se ve velké obřadní síni vymění i poškrábané a místy rozestoupené parkety.

„Obřadní síň je místností barokního původu, je součástí reprezentativních prostor vedle Velké gotické síně.  Stěny a strop barokní síně jsou členěny do polí pozlacenou štukovou výzdobou a jsou lokálně poškozeny destrukcí a rýhami v omítce. Místy chybí štuková výzdoba včetně zlacení, které má zvýrazňovat hloubku a profilaci," popisuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Strop má světle okrovou barvu, stěny jsou šedé. Barevnost a zlacení vychází z průzkumu v roce 2006. Už tehdy se čistily ornamenty štukové výzdoby a zbavovaly se silných vrstev vápenných a hlinkových nánosů.  Ze stěn byly snímány hlinkové barevné nánosy. Zlacení na štukové výzdobě se také obnovovalo.

Stěny a strop se během letošní rekonstrukce čistily mechanicky, nyní jsou tedy bez prachu a dalších nečistot. Vyčištěno bude i zlacení.

Vymění se i podlaha 

„Barva na stěnách a stropě bude částečně snímána mokrým procesem. Destrukce v omítce, včetně prasklin na fabioně a stropě se musí vytmelit vápenným tmelem, směsí vápna a mramorové moučky. Doplní se chybějící štuková výzdoba a zlacení. Barevnost stěn byla po dohodě s památkáři a architektem upravena do jemných odstínů šedé, která dá lépe vyniknout štukové výzdobě,“ zmiňuje další práce v místnosti Daněk.

Opravy a restaurování vyjdou téměř na 260 tisíc korun bez DPH.

Oprava štuků v obřadní síni 

V obřadní síni se také vymění podlaha. Nově tam bude dubová kazetová parketová podlaha, která bude muset vyrovnat nerovnosti podlahy, kde je místy výškový rozdíl 9 centimetrů. Náklady na její pořízení zatím nejsou vyčísleny. „Kazety budou mít vzor „Vídeňský kříž“,“ dodal mluvčí Daněk.

Velká obřadní síň v historické budově jihlavské radnice se naposledy obnovovala při velké rekonstrukci v letech 2004 až 2006.

Ohodnoť článek

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy, Magistrát města Jihlavy

Štítky radnice, obřadní síň, rekonstrukce, oprava, zlacení, Jihlava, Pavel Procházka, podlaha, akademický malíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Jihlavě se od dubna bude oddávat ve vylepšené obřadní síni | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.