Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Lidé v jihlavském parku podpořili demonstrující Bělorusy

V těchto dnech na celém světě i v mnoha městech České republiky probíhají solidární akce na podporu svobodného Běloruska. Tam po prezidentských volbách vypukla série protestů a stávek, k nimž se přidávají ženy v bílém, dělníci, zdravotníci, kněží i reportéři ze státních médií. Jedna ze solidárních akcí se konala i dnes odpoledne v Jihlavě v Parku Gustava Mahlera.

Na místě byla k vidění zhruba padesátka lidí v bílém či červeném oblečení, v ruce s transparentem či vlajkou. Lidé si mohli malovat na bílá trička červenou barvou a mohli se podílet na tvorbě transparentu.

Kromě poslance Jana Pošváře (Piráti) a Hany Hajnové (Piráti) na akci promluvila právnička a jihlavská zastupitelka Eva Decroix (ODS), členka Nesehnutí Hana Svačinková, ta hovořila o obchodu se zbraněmi. Své řekli i Bělorusky a Bělorusové, co žijí v Jihlavě. Ti se zároveň na akci také podíleli coby organizátoři. 

Aleš Kauer citoval běloruskou poezii.  

Statisíce Bělorusů, kteří se dennodenně zapojují do stávek a demonstrací, mimo jiné požadují rezignaci vlády, ukončení policejního násilí a vypsání nových svobodných voleb. Během těchto protestů dva lidé zemřeli, 300 jich bylo zraněno a 7 tisíc lidí skončilo v poutech.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Ježková

Štítky Bělorusko, protest, demonstrace, volby, prezident, park Gustava Mahlera, Gustav Mahler, Jihlava, Česko, Česká pirátská strana, Jan Pošvář, Hana Hajnová, Eva Decroix, ODS, Aleš Kauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Lidé v jihlavském parku podpořili demonstrující Bělorusy | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.