Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Po Jihlavě i v Havlíčkově Brodě bude od října platit nový systém parkování kvůli regulaci aut

V Havlíčkově Brodě bude od 1. října platit nový systém parkování. Radnice si od něj slibuje lepší regulaci stání aut a zlepšení podmínek pro parkování tamních obyvatel. Nejdražší bude delší parkování na Havlíčkově náměstí, podstatně méně budou platit motoristé, pokud nechají auto na velkých parkovištích blízko centra. Vyplývá to z údajů na webu města.

Změny město podle starosty Zbyňka Stejskala (ODS) nezavádí kvůli tomu, aby na parkování vydělávalo. „Nepotřebujeme vybrat víc peněz z parkovného, ale potřebujeme regulovat množství aut," řekl Zbyněk Stejskal. V centru bude podstatně levnější stání aut první půlhodinu, což by mohlo stačit k tomu, aby si tam lidé došli nakoupit, na úřad nebo do banky.

„Stojíme o to, aby ty obchody fungovaly, stojíme o to, aby se nám to centrum nevylidňovalo. Jsme jedno z mála měst v Kraji Vysočina, které má takhle živé náměstí," řekl starosta. Připomněl to, že pár minut chůze od Havlíčkova náměstí je velké parkoviště, kde je naopak parkování velmi levné.

ANKETA: Jihlavou bude nonstop projíždět speciální auto s kamerami. Zkontroluje parkování a nasbírá důležitá data

Lidé v Jihlavě budou moci od října vidět v ulicích Jihlavy speciální vozidlo s kamerami na střeše, které bude kontrolovat to, jak řidiči parkují v modrých zónách. Město si službu včetně řidiče pronajme na 17 měsíců. Auto, které bude městem...

Na Havlíčkově náměstí bude první hodina stání za 20 korun, jako doposud. Za každou další hodinu pak platba podle zveřejněného ceníku stoupne na 90 korun. Pokud tam auto nebude stát celou hodinu, zaplatí řidič poměrnou část této platby.

Na sousedním Smetanově náměstí bude prvních 30 minut parkování také za 20 korun, za hodinu se tam bude platit 60 korun. Levnější tam ale bude první půlhodina stání na parkovacích místech u České pošty, kde lidé zaplatí jen pět korun. Podstatně levnější bude delší parkování například Na Ostrově a na parkovišti v Jihlavské ulici, kde bude platba za každou hodinu pět korun a na parkovišti v Žižkově ulici dvě koruny.

FOTO: Na nový obchvat Havlíčkova Brodu padne skoro 40 tisíc tun asfaltu. Hotový bude do Vánoc

Kolem 40 tisíc tun asfaltu padne na povrch nového jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu, jehož výstavba i nadále pokračuje. Stavební dělníci jej pokládají ve třech vrstvách tak, aby byla zajištěna potřebná nosnost vozovky, která bude muset...

Městská parkoviště budou rozdělená do několika zón. Modrá zóna bude vyhrazená jen pro místní a pro podnikatele. Lidé, kteří mají v daném místě bydliště, zaplatí za parkovací oprávnění na první auto 900 korun za rok, podnikatelé 5 tisíc korun. Na některých parkovištích budou moci stát místní lidé i návštěvníci, na některých bude moci stát jen ten, kdo zaplatí poplatek v parkovacím automatu nebo bezhotovostně.

V Havlíčkově Brodě bydlí 23 400 lidí. Nový parkovací systém kvůli stoupajícímu počtu aut letos zavedla také krajská Jihlava, změny v parkování zvažuje rovněž radnice ve Žďáru nad Sázavou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky parkování, koncepce, doprava, řidič, správa, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Jihlavě i v Havlíčkově Brodě bude od října platit nový systém parkování kvůli regulaci aut | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.