Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: V centru Jihlavy se roky propadá vozovka. Spodní vjezd na náměstí je teď uzavřený

S novým pracovním týdnem začalo v centru Jihlavy velké dopravní omezení. Do Znojemské ulice, konkrétně do její části, která ústí do Hradební ulice, se zhruba na deset dní nastěhovali stavební dělníci. Ti budou opravovat propadající se vozovku. Část silnice v místě přechodu pro chodce se propadá dlouhodobě. Příčina je zatím neznámá, dutinou může být pozůstatek po Brtnické bráně.

„Proč se silnice propadá, zatím nevíme, uvidíme, až se to teď odkryje. Největší propad byl letos na přelomu zimy a jara. Určitě je třeba to teď opravit, celý úsek zavřít a podívat se, co je tam dole,“ sdělil novinářům na tiskové konferenci, která se konala přímo na frekventované uzavřené komunikaci, primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS).

Dodal, že radnice důležitý dopravní bod, tedy jižní výjezd z Masarykova náměstí, chce město nechat opravit ještě před zahájením plánovaných prací na křižovatce u Dvořákovy ulice. „Věříme a doufáme, že to tady dokončíme během deseti dnů. Poté se výrazně omezí průjezd na křižovatce u Zverimexu. Snažili jsme se to naplánovat jinak, protože u Zverimexu se bude dělat nová světelná signalizace. Tyto práce, tedy jak tady na Znojemské tak i u Zverimexu, jsme se snažili naplánovat během prázdnin. Neumím si představit, jak by to vypadalo na začátku školního roku v září. To by bylo ještě horší,“ vysvětlil Ryška.

Řidiče i obyvatele centra Jihlavy čeká dopravní omezení i odstávka vody

Poblíž centra Jihlavy, konkrétně v křižovatce ulic Hradební – Žižkova – Dvořákova, budou pracovníci Služeb města Jihlavy (SMJ) opravovat vodovodní řad. Práce proběhnou ve dvou etapách.

Omezení se dotkne také cestujících v MHD. Podle Ryšky je doprava trolejbusy a autobusy upravená tak, aby se lidé dostali do všech částí a ulic v centru. „Dokud bude uzavřená křižovatka Znojemská – Hradební, tak je povolený průjezd náměstím,“ říká Ryška. Dopravní podnik zřídil několik náhradních zastávek, linky jsou odkloněné.

„V souvislosti s opravou propadlé vozovky se opraví i komunikace. Srovná se povrch, protože tady byly díry i po stranách a bylo to tu nebezpečné. Frézuje se krajnice, která se tím opraví,“ sdělil novinářům Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Místo, kde se silnice už několik let propadá, stav k 10.7.2023 

Plánované opravy ve Znojemské ulici, které by měly trvat maximálně deset dní, by mohlo zkomplikovat třeba to, kdyby byla ve špatném stavu vodohospodářská infrastruktura. „Ze všech dostupných materiálů, co máme, v tom místě není žádná technická infrastruktura. Takže ten propad tam vzniká nějakým jiným způsobem, je tam asi nějaká kaverna,“ odhaduje náměstek primátora Radek Popelka (ANO).

Silnice se v uvedeném místě propadala každoročně zhruba o 20 centimetrů. „Letos to bylo určitě více než 25 centimetrů. Větší opravy byly šest sedm let zpátky,“ vrátil se do minulosti Lubomír Dohnal, vedoucí jihlavského odboru dopravy.

Náklady na opravy ve Znojemské ulici jsou odhadované na jeden až 1,5 milionu korun. „Samozřejmě záleží na tom, co se tady objeví,“ dodal primátor Ryška.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Oprava zmíněné křižovatky Hradební, Dvořákovy, Žižkovy a Benešovy ulice začne 21. července. Po Hradební ulici projede podle posledního sčítání dopravy denně více než 20 tisíc aut. „Náklady na výměnu světelné signalizace budou asi šest milionů korun,“ vyčíslil primátor Jihlavy.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky oprava, doprava, vozovka, uzavírka, Znojemská, Hradební, křižovatka, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V centru Jihlavy se roky propadá vozovka. Spodní vjezd na náměstí je teď uzavřený | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.