Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VIDEO: Testovací jízda po nové trati v Jihlavě. Trolejbus lidově shodí klacky za několik vteřin

Rok a kousek trvala v Jihlavě výstavba nové trolejbusové trati, díky které začnou v městské hromadné dopravě (MHD) převažovat trolejbusy nad autobusy. Nová část trolejbusové dráhy vede do Bedřichova a dál do průmyslové zóny. Novou trať bude moci veřejnost vyzkoušet při takzvané prezentační jízdě v neděli 22. ledna. A pak už v běžném provozu od 1. února. Novináři tuto možnost měli dnes dopoledne.

Primátor Jihlavy Petr Ryška během dnešní prezentační jízdy, foto: Drbna/Lenka Dvořáková 

Výše zmíněnou výstavbou se trolejové vedení v Jihlavě prodloužilo o 5,7 kilometru. Dopravní podnik zároveň nakoupil nové trolejbusy, takzvané parciální trolejbusy, které mohou jet část trasy i bez trolejí, tedy na baterii. Názorná ukázka toho, kdy trolejbus takzvaně shodí klacky a pokračuje dál na baterii, byla součástí dnešní testovací jízdy. „V odborné terminologii tomuto kroku říkáme vytrolejení a natrolejení nebo také stažení sběračů," upřesnil během ukázkové jízdy na dotaz redakce Drbny Karel Trojan z jihlavského odboru dopravy. 

Výstavba nové tratě vyšla na 134 milionů korun bez DPH, 98 milionů korun byla dotace z Evropské unie. Součástí dráhy je 290 stožárů, většina z nich vedle trolejového vedení nese také veřejné osvětlení a dvě měnírny elektrického proudu.

Vedení města dnes nastínilo další plány v souvislosti s dalším prodlužováním trolejbusové dráhy. Radní David Beke (ODS) zmínil, že v plánu je třeba zařazení trolejbusů na ulici Hradební. „Další úseky vzniknou s plánovanou stavbou centrálního dopravního terminálu v místě současného městského vlakového nádraží," doplnil Bekeho primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). 

Podle vyjádření vedení města v budoucnu půjde o jednotky kilometrů trolejbusové dráhy. „Nejsou to velká čísla, ale jsou to důležitá propojení," doplnil David Beke. 

Jihlava si v souvislosti s výstavbou nové trolejbusové trati, jež trvala 14 měsíců, zapsala jedno významné dopravní prvenství. Podle Trojana jde o nejdelší souvislou trolejbusovou trať v ČR nejméně za posledních 20 let. 

Trolejbusy v Jihlavě slaví výročí, první do ulic vyjel před 73 lety. Připomeňte si některé modely na dobových fotkách

Stejně jako v jiných městech tehdejšího Československa, také v Jihlavě byl na konci 40. let 20. století zrušen tramvajový provoz a nahrazen provozem trolejbusovým. První trolejbusy vyjely do ulic Jihlavy 19. prosince 1948 a první linka v podstatě...

 

Jihlavský dopravní podnik (DPMJ) má kromě klasických i takzvaných parciálních trolejbusů také autobusy poháněné naftou a také stlačeným zemním plynem (CNG). „U autobusů bychom ve druhé polovině tohoto roku chtěli začít kromě CNG využívat i bioplyn. V plenkách jsou i nějaké vodíkové projekty," poznamenal ředitel Dopravního podniku města Jihlavy Radim Rovner. 

V souvislosti s novou tratí začnou od 1. února platit nové jízdní řády. Veřejnost bude moci zdarma vyzkoušet toto prodloužení trolejbusové trati 22. ledna. Součástí těchto prezentačních jízd bude také základní představení trati a novinek od odborníků z jihlavského dopravního podniku (DPMJ). Podrobnější informace najdou lidé na webu DPMJ. 

Poslední dva roky autobusy v jihlavských ulicích najezdily přibližně 1,6 milionu kilometrů za rok, zatímco na trolejbusy připadalo 1,2 milionu kilometrů. „Pro letošní rok máme v plánu, že ujedeme milion kilometrů v autobusové trakci včetně náhradní dopravy a asi 1,8 milionu v elektrické trakci," sdělil Rovner s tím, že lidé se po covidové pandemii do MHD postupně vrací. Radost mu dělá hlavně to, že čím dál více lidí si pořizuje dlouhodobé předplatné. „To svědčí o tom, že lidé znovu začínají mít důvěru v MHD," dodal ředitel DPMJ.

Beke je v souvislosti s pořizováním dlouhodobých kuponů přesvědčený o tom, že pomáhá i spolupráce DPMJ s jihlavskými školami, protože řada školáků pro svou cestu do školy využívá MHD. Primátor Ryška i ředitel DPMJ souhlasně ujistili, že cestující se nemusí bát toho, že by se v roce 2023 zdražovalo jízdné v MHD. 

Jízda „Beneškou"

Takzvané parciální trolejbusy mohou díky bateriím ujet po silnicích 15 až 20 kilometrů v místech, kde chybí trolejové vedení. První takový trolejbus začal jezdit po Jihlavě na podzim 2020. 

FOTO, VIDEO: První jízda parciálním trolejbusem. Po skoro 30 letech zajel i do Benešky

Před 111 lety vyjela do jihlavských ulic první tramvaj. Tím tedy odstartovala městská hromadná doprava v Jihlavě. Dopravní podnik města Jihlavy (DMPJ) si k tomuto významnému výročí nadělil zajímavý dárek – sedmičku nových takzvaných parciálních...

Během dnešní jízdy přítomní zástupci města a také novináři viděli hned třikrát, jak trolejbus lidově shodí klacky. To lze provést i za jízdy. „Tedy pokud trolejbus nejede rychleji než 30 kilometrů v hodině. V případě opačném, tedy takzvaném natrolejování, musím zastavit, protože krátké speciální stříšky pomohou navést sběrače na troleje, " popsal redakci Drbny řidiči trolejbusu Zdeněk Sýkora, který pro dopravní podnik pracuje již 11 let.

K tomu, aby mohl řidič řídit trolejbus doplněný akumulátorem, je kromě řidičského průkazu na autobus potřeba mít speciální školení, které zahrnuje 25 hodin jízd. „Toto školení si dělá dopravní podnik sám," dodává Zdeněk Sýkora. Pokud nedojde k nějaké neočekávané komplikaci, pak řidič trolejbusu natrolejení i vytrolejení ovládá ze své sedačky, není třeba, aby vycházel z vozu ven. 

Géčko, Háčko a dvojka 

S novou šestikilometrovou tratí přichází dopravní podnik s další zásadní novinkou - je jí zavedení tří nových linek. Ta autobusová bude mít číslo 2, dvě nové trolejbusové  linky pak ponesou písmenné označení G a H. 

PŘEHLED: Velké změny v jihlavské MHD. Nové linky projedou Bedřichovem za necelý měsíc

Cestující, kteří v Jihlavě využívají městskou hromadnou dopravu (MHD), musí od 1. února počítat s několika zásadními změnami. Vozidla MHD začnou jezdit po zcela nové šestikilometrové trati, navíc přibudou tři nové linky.

Jak již dříve ujistil dopravní podnik, nové trasování linek MHD umožní mezi spoji pravidelný interval, čímž se odstraní současné sjíždění spojů na zastávkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky trolejbus, trať, parciální, MHD, správa, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Testovací jízda po nové trati v Jihlavě. Trolejbus lidově shodí klacky za několik vteřin | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.