Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

PŘEHLED: Velké změny v jihlavské MHD. Nové linky projedou Bedřichovem za necelý měsíc

Cestující, kteří v Jihlavě využívají městskou hromadnou dopravu (MHD), musí od 1. února počítat s několika zásadními změnami. Vozidla MHD začnou jezdit po zcela nové šestikilometrové trati, navíc přibudou tři nové linky.

Tou největší změnou je to, že do Bedřichova začnou jezdit trolejbusy po nové bezmála šestikilometrové trati. „Cestující čeká mnohem větší komfort, pravidelnější jízdní řád, nová přímá spojení a hlavně bezemisní doprava novými moderními trolejbusy," sdělil za jihlavskou radnici její mluvčí Radovan Daněk. 

Nová trolejbusová linka G 

Cestující se od 1. února 2023 budou moci svézt novou trolejbusovou linkou G, jež povede mezi konečnými stanicemi Horní Kosov a Antonínův Důl. „Pojede po trase Horní Kosov - Žižkova - Masarykovo náměstí - Chlumova - Na Růžku - Bosch - Jipocar - Antonínův Důl a zpět. Na této lince budou nasazovány parciální trolejbusy," přiblížil Daněk. 

Nová trolejbusová linka H 

Kromě „Géčka" bude komunikace v krajském městě brázdit i nová trolejbusová linka s označením H, která bude obsluhovat Zadní Bedřichov a Polikliniku po trase Bosch - Zadní Bedřichov - Na Růžku - Chlumova - 17. listopadu - Poliklinika a zpět směr Chlumova Seifertovou ulicí. „Tato linka bude zajišťována klasickými trolejbusy a bude vedena pod trolejemi v celé délce," dodal mluvčí radnice. 

Nové jízdní řády najdou lidé na webu dopravního podniku nejpozději 10. ledna. Nové linky si budou moci zájemci vyzkoušet zdarma v neděli 22. ledna při prezentačních jízdách.

Nová autobusová linka č. 2 

Jihlavskou MHD posílí ještě i nová autobusová linka číslo 2. Bude jezdit mezi Velkým Beranovem a Zbornou po trase Velký Beranov - Malý Beranov - Helenín - Masarykovo náměstí - Chlumova - Na Růžku - Smrčenská - Krematorium a Zborná s tím, že z Velkého Beranova, Malého Beranova a Helenína budou zachovány také přímé spoje do průmyslových zón Pávov a Střítež. „Ty zůstanou označené jako dosavadní linka č. 12," doplnil Radovan Daněk důležitou informaci pro cestující s tím, že stávající linka č. 4, která obsluhuje Heroltice, Moravské Kovárny a průmyslovou zónu v Hruškových Dvorech, bude prodloužena a končit už nebude na Masarykově náměstí, ale na konečné V Ráji, a obslouží tak Znojemskou ulici. 

Pravidelný odstup mezi spoji 

Nové trasování linek MHD umožní mezi spoji pravidelný interval, čímž se odstraní současné sjíždění spojů na zastávkách. „Znamená to, že nové trolejbusové linky G a H a autobusové linky č. 2 a 12 budou ve společném úseku Chlumova - Na Růžku vedeny tak, aby byl mezi spoji pravidelný odstup v řádu šesti až sedmi minut,“ uvedl předseda představenstva dopravního podniku Radim Rovner

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky MHD, doprava, trolejbus, autobus, změna, linka, Bedřichov, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Velké změny v jihlavské MHD. Nové linky projedou Bedřichovem za necelý měsíc | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.