Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO, VIDEO: První jízda parciálním trolejbusem. Po skoro 30 letech zajel i do Benešky

Před 111 lety vyjela do jihlavských ulic první tramvaj. Tím tedy odstartovala městská hromadná doprava v Jihlavě. Dopravní podnik města Jihlavy (DMPJ) si k tomuto významnému výročí nadělil zajímavý dárek – sedmičku nových takzvaných parciálních trolejbusů. Ty mohou jezdit díky trakčním bateriím jen část své trasy bez trolejového vedení. První jízdu dnes zažili novináři, ti se dokonce projeli Benešovou ulicí, kam nyní městská hromadná doprava nezajíždí.

Sedm parciálních trolejbusů Jihlava zakoupila s pomocí evropských dotací. „Do roku 2022 chce pořídit dalších pět takových vozů,“ sdělil dnes jihlavský radní Jaroslav Vymazal (ODS). Od tohoto roku ulice Jihlavy brázdí ještě tři nové klasické trolejbusy, které DMPJ zakoupil. Všech deset trolejbusů podle věstníku veřejných zakázek stálo 129 milionů korun.

Trolejbusy v Benešově ulici
Tento úsek, který spojoval Masarykovo náměstí se západní částí města, byl v provozu v letech 1951-1993. Zrušen byl z důvodu zavedení pěší zóny v Benešově ulici.

„Tyto nové parciální trolejbusy zvládnou pomocí baterie ujet 12 kilometrů. Lidé se s nimi poprvé svezou 19. září,“ upřesnil Radim Rovner, ředitel DMPJ.

Nový typ trolejbusů bude zajíždět i do částí Jihlavy, které jsou na jejím okraji. Tam už totiž troleje nevedou. Ve městě tak během oprav komunikací ubydou autobusy, které trolejbusy často nahrazují.

Trolejbusy na Benešově ulici? 

Podle Vymazala město výhledově přemýšlí i o tom, že budou tyto parciální trolejbusy používány v Benešově ulici, jejíž obslužnost městskou hromadnou dopravou by se tak mohla obnovit. V této ulici navazující na historické Masarykovo náměstí je teď pěší zóna.

„Zatím nedokážu určit nějaký přesnější časový horizont, chtěl bych ale, aby to bylo co nejdřív,“ podotkl s úsměvem radní Vymazal.

Nové parciální trolejbusy v Jihlavě

Úterý, 8. září 2020, 13:09

Nové parciální trolejbusy v Jihlavě
Nové parciální trolejbusy v Jihlavě

První tramvaj ulicemi Jihlavy projela v roce 1909. V roce 1948 byla tramvajová doprava v Jihlavě nahrazená trolejbusy. Dnes jihlavský dopravní podnik disponuje celkem 39 trolejbusy a 40 autobusy. Vozy jsou staré průměrně 8,5 let.

S parciálními trolejbusy se budou moci zájemci poprvé seznámit na oslavách 111 let MHD v Jihlavě, které se budou konat 19. a 20. září. Kromě nich se lidé svezou historickými vozy, a to jak trolejbusy, tak autobusy. „Budou zde zastoupeny všechny vozy, které v Jihlavě jezdily od 50. let minulého století," uvedl Rovner a doplnil, že některé vozy budou zapůjčeny třeba i z brněnského Technického muzea.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky trolejbus, parciální, MHD, DPMJ, doprava, Jihlava, městská hromadná doprava, Dopravní podnik města Jihlavy, Jaroslav Vymazal, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: První jízda parciálním trolejbusem. Po skoro 30 letech zajel i do Benešky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.