Počasí dnes24 °C, zítra28 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

V Dukovanech začala plánovaná odstávka druhého bloku, potrvá do srpna

V Jaderné elektrárně Dukovany v pátek 24. května začala plánovaná odstávka druhého bloku spojená s údržbou a kontrolami zařízení a výměnou části paliva.

Operátoři začali snižovat výkon reaktoru v poledne. První turbosoustrojí odpojili v 16:22. Elektřinu přestal blok dodávat po odpojení druhého turbosoustrojí v 18:17. Zbývající tři dukovanské bloky jsou v provozu.

„Čeká nás řada standardní a rutinní práce, ale také 61 technických a investičních akcí souvisejících se zajištěním bezpečného a efektivního provozu minimálně do roku 2047,“ uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín k odstávce druhého bloku.

Ukončení odstávky předpokládá firma ČEZ v srpnu. Přesný termín bude podle mluvčího Jiřího Bezděka záviset především na výsledcích kontrol a testů. Po odstávce druhého bloku bude následovat odstávka prvního bloku Dukovan.

„Tato a částečně i další odstávka v Dukovanech vychází na letní období, což je sice náročné z pohledu zaměstnanců a dodavatelů, ale logické z pohledu výroby,“ řekl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika. Doplnil, že v létě energetici zpravidla registrují o něco nižší spotřebu elektřiny a zároveň vysokou výrobu fotovoltaických elektráren.

Osmnáct tisíc úkolů

V druhém dukovanském bloku začala 37. odstávka spojená s obměnou paliva. Tento blok od uvedení do provozu v roce 1986 podle firmy ČEZ vyrobil 127 terawatthodin (TWh) elektřiny, což odpovídá dvouleté spotřebě Česka.

V následujících týdnech čeká na energetiky ve druhém bloku přes 18 tisíc pracovních úkolů. Například kontroly těsnosti teplosměnných trubek a čištění parogenerátorů, generální údržba dvou z šesti hlavních cirkulačních čerpadel a desetiletá generální revize dieselového generátoru číslo čtyři.

Stejně jako v dubnu na třetím dukovanském bloku by i na druhém bloku měli operátoři po ukončení odstávky najet na zvýšený výkon 511 megawattů (MW) oproti původním 500 MW.

Spotřeba energie pro dobíjení elektromobilů na Vysočině vzrostla. Nejvíc dobíjí lidé v Jihlavě a poblíž D1

Během posledního roku se v ČR rozrostla síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily, a to o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená „dobíječka“ měla přitom výkon 150 kW a vyšší, který umožňuje řidičům během 10 minut doplnit baterie na...

Česko má šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dukovanská elektrárna vyrobila vloni 14,3 TWh elektřiny. Jaderná elektrárna Temelín překonala v roce 2023 podruhé za sebou hranici výroby 16 TWh.

Společnost ČEZ připravuje v Dukovanech stavbu nového jaderného zdroje. Na konci dubna dostala od francouzské firmy EDF a korejské KHNP nabídky na stavbu až čtyř reaktorů v ČR. Vláda v létě vybere vítěze a zároveň by měla rozhodnout o počtu bloků, které by se měly v budoucnu stavět. Se spuštěním prvního z nich nyní stát počítá v Dukovanech v roce 2036.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ

Štítky energie, jaderná elektrárna, odstávka, ČEZ, Dukovany, elektřina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech začala plánovaná odstávka druhého bloku, potrvá do srpna | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.