Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Spotřeba energie pro dobíjení elektromobilů na Vysočině vzrostla. Nejvíc dobíjí lidé v Jihlavě a poblíž D1

Během posledního roku se v ČR rozrostla síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily, a to o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená „dobíječka“ měla přitom výkon 150 kW a vyšší, který umožňuje řidičům během 10 minut doplnit baterie na dalších 150 kilometrů jízdy.

„Počet registrovaných zákazníků vzrostl i vlivem zlevněného dobíjení na 27 231 řidičů. To všechno se projevuje na objemu odebrané bezemisní elektřiny. Ten v prvním čtvrtletí meziročně na Vysočině vzrostl o 42 %, z 38 722kWh na 55 328 kWh,“ vyčíslil Jiří Bezděk, mluvčí dukovanské elektrárny. 

Řidiči letos od ledna do března zastavili u stojanů ČEZ k dobíjení více než 90tisíckrát. Bylo to o 55 % více než 58 tisíc „tankování“ v prvním kvartálu roku 2023.

Nejvytíženější stanice v Kraji Vysočina jsou dlouhodobě v krajské metropoli Jihlavě a poblíž dálnice D1 (Humpolec, Velké Meziříčí).

Mezi nejvíce vytížené dobíjecí stanice patří ty v Jihlavě, hojně řidiči využívají i ty vedle podél nejvytíženější dálnice v zemi, na D1 nebo přímo u Jaderné elektrárny Dukovany, kde mohou řidiči s jistotou natankovat čistou bezemisní energii.

Ultrarychlé stojany 

„ČEZ neustále zvyšuje kvalitu a rozsah své sítě. V poslední době se soustředíme hlavně na výstavbu ultrarychlých stojanů, kterých chceme mít letos na konci roku více než 110. Od ledna jsme také na rychlých a ultrarychlých stanicích výrazně snížili ceny za dobíjení a lidé to oceňují. Jen za poslední rok se u nás zaregistrovalo více než deset tisíc nových řidičů, z toho tři tisíce od konce prosince po oznámení nových výhodnějších tarifů. Očekáváme, že při tomto tempu růstu nových zákazníků v kombinaci s výstavbou nových stanic bychom letos mohli výrazně překročit hranici 7 milionů kWh odebrané bezemisní elektřiny,“ říká ředitel elektromobility ČEZ Tomáš Dzurilla.

Aktuálně ČEZ po celé zemi provozuje přes 700 veřejných dobíjecích stojanů o celkovém výkonu více než 51 MW. Majitelé elektromobilů mohou v dobíjecí síti ČEZ využít až 1800 dobíjecích bodů a přibližně stejný počet u dalších provozovatelů dobíjecích stanic. „U ultrarychlých stojanů mohou lidé doplnit energii na dalších 150 kilometrů během deseti minut,“ dodal Bezděk.

Řidiči letos od ledna do března zastavili u stojanů ČEZ k dobíjení více než 90tisíckrát. Bylo to o 55 % více než 58 tisíc „tankování“ v prvním kvartále roku 2023. Nejvytíženější stanice v kraji Vysočina jsou dlouhodobě v krajské metropoli Jihlavě a poblíž dálnice D1 (Humpolec, Velké Meziříčí).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Jaderná elektrárna Dukovany | Zdroj Jaderná elektrárna Dukovany

Štítky elektromobil, dobíjecí, stanice, energie, ČEZ, Dukovany, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spotřeba energie pro dobíjení elektromobilů na Vysočině vzrostla. Nejvíc dobíjí lidé v Jihlavě a poblíž D1 | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.