Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Meteorologové varují před dalšími tropy. Na Vysočině i před bouřkami, hrozí povodně

Meteorologové vydali další výstrahu před vysokými teplotami, silnými bouřkami a přívalovým deštěm. Část výstrahy se týká také Kraje Vysočina, a to od úterý do středy. V našem kraji musíme počítat hlavně se silnými bouřkami a také s možným rozvodněním řek.

Teploty kolem 30 stupňů budou podle meteorologů panovat v úterý 13. července hlavně na jihu Moravy, teploty se místy dostanou až na 34 stupňů Celsia. Západní polovinu Česka mají zasáhnout silné bouřky s přívalovým deštěm, který v noci na středu zvedne hladiny zejména menších toků. V povodí Berounky, Ohře, horní Vltavy a Otavy a na přítocích dolního Labe mohou překročit první povodňový stupeň a v povodí Klabavy a Úslavy i druhý stupeň, dnes sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění před úterními vysokými teplotami platí pro Jihomoravský a Zlínský kraj a okresy Prostějov a Přerov v Olomouckém kraji. Naproti tomu pro české kraje a Vysočinu platí od úterý do středy výstraha před silnými bouřkami a povodňová pohotovost.

Více bouřek po sobě 

Podle meteorologů budou silné až velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině a kroupami postupovat v úterý odpoledne a večer od jihozápadu směrem k severu až k severozápadu, přičemž přes některé oblasti může přejít i více bouřek po sobě. „Nejnebezpečnějšími projevy proto budou přívalové srážky s úhrny 40 až 80 milimetrů, výjimečně i vyššími," uvedli meteorologové.

V noci na středu podle meteorologů postoupí bouřkové pásmo nad Českomoravskou vrchovinu a do východních Čech a bude slábnout. Současně však meteorologové nevyloučili, že i ve středu se mohou v Česku vyskytnout silné bouřky a vydatné srážky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hans / Pixabay

Štítky tropy, teplo, léto, počasí, varování, ČHMÚ, bouřka, déšť, povodně, Kraj Vysočina, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Morava, Vltava, Labe, Ohře, Berounka, Otava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před dalšími tropy. Na Vysočině i před bouřkami, hrozí povodně | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.