Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Příčinou nočního požáru v Enviropolu jsou zřejmě baterie, které zahořely v meziskladu, říká jihlavská firma

Hasiči dnes v noci zasahovali při požáru v jihlavské firmě Enviropol. Podle informací ze společnosti pravděpodobnou příčinou požáru byly akumulátory, které zahořely v meziskladu. Jak uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová, majetková škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun.

K požáru tedy nedošlo při samotném zpracování elektroodpadu. „Vznik požáru v meziskladu nás samozřejmě velmi mrzí, nicméně do našeho závodu se elektrospotřebiče dostávají k recyklaci již na konci své životnosti, kdy jsou často mechanicky poškozené. Akumulátory jsou běžně za hranicí své životnosti. Z toho pak pramení rizika zahoření, kterým je náš závod při recyklaci elektrozařízení vystaven,” přiblížila manažerka závodu Pavla Marušová s tím, že stejné problémy řeší zpracovatelé elektroodpadu po celém světě. „Rizika se snažíme maximálně eliminovat nejen kvůli bezpečnosti našich zaměstnanců a škodám na majetku, ale primárně z důvodu omezení negativních vlivů na životní prostředí,” dodala Marušová.

Společnost, která sídlí v Hruškových Dvorech, neustále hledá cesty k tomu, jak požárům zabránit. Milionovými investicemi byla již v minulosti linka na předtřídění elektroodpadu, takzvaný Smasher, a také nové hasicí systémy. „Firma zaměstnává požárního technika a také významně spolupracuje s profesionálními krajskými hasiči. Hasiči zde pořádali mimo jiné i profesionální cvičení hašení elektromobilu,“ jmenuje za marketingové oddělení společnosti Enviropol Dana Křížková.

Dodala, že v současné době probíhá v závodě interní šetření požáru, které povede ke vzniku dalších opatření, která by měla do budoucna zabránit podobným událostem.

Raději nevětrat 

Hasičům se požár podařilo lokalizovat kolem druhé hodiny ranní, hořet začalo po jedné hodině. Lidé v krajském městě Vysočiny a také přilehlých obcí mohou během dneška cítit nepříjemný zápach. Doporučuje se jim, aby nevětrali. 

Hasiči dnes v noci zasahovali u požáru ve firmě Enviropol, která se zabývá zpracováním elektroodpadu. Hasičům se požár podařilo lokalizovat kolem druhé hodiny ranní, hořet začalo po jedné hodině. Lidé v krajském městě Vysočiny a také přilehlých...

Podle mluvčí krajských hasičů Petry Musilové se během požáru ani zásahu nikdo nezranil. Na místě zasahovaly jednotky z Jihlavy, Jihlavy Bedřichova, Polné, Třeště a Luk nad Jihlavou. Zásah na místě události byl pro jednotky hasičů ukončen krátce po 9. hodině. 

Zasahující hasiči pomocí čelních nakladačů vyváželi z požárem zasažené kóje elektroodpad na volné prostranství, kde jej dohašovali. „Pro zvýšení efektivity zásahu byla použita pěna. Na přilehlé vodní toky jsme instalovali sorpční hady," dodala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Enviropol

Štítky požár, elektroodpad, baterie, hasiči, Enviropol, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příčinou nočního požáru v Enviropolu jsou zřejmě baterie, které zahořely v meziskladu, říká jihlavská firma | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.