Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Základní školy na Vysočině vzdělávají skoro 1500 dětí z Ukrajiny. Nejvíce uprchlíků eviduje ZŠ Jungmannova

Už více než rok u nás kvůli válečnému konfliktu pobývají uprchlíci z Ukrajiny, nejinak je tomu v Kraji Vysočina. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) realizovalo k 31. březnu 2023 mimořádné šetření v rámci regionálního školství s cílem zmapovat v českých školách počet dětí a žáků uprchlých z Ukrajiny.

Ve všech mateřských školách v České republice je 7 668 dětí uprchlíků z Ukrajiny, z toho více než polovina, přesně 3 478, je součástí povinného předškolního vzdělávání. „V Kraji Vysočina bylo evidováno 333 dětí uprchlíků, z toho 148 v povinném předškolním vzdělávání. Ukrajinské děti jsou evidovány na 33,2 % mateřských škol. Nejvíce z nich dochází na Speciální mateřskou školu Třebíč, kde jich je 13 %. Dítětem ukrajinských uprchlíků je rovněž každé desáté v MŠ Střítež na Třebíčsku a MŠ Cyrilometodějská v Třebíči," říká ke statistice Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

V rámci celé České republiky MŠMT eviduje více než 40 tisíc uprchlých ukrajinských žáků v základním vzdělávání, v přípravných třídách nebo přípravném stupni.

Přijel z Charkova, je tu rok a už zazářil na olympiádě z češtiny. Cítím se tady jako součást třídy, říká Mykyta z Třebíče

Osmáci ze Základní školy T. G. Masaryka v Třebíči mají mezi sebou spolužáka z Ukrajiny. Jmenuje se Mykyta Zadesenets. Je nadaný na jazyky, což ostatně dokázal ve školním kole olympiády v českém jazyce, kde skončil na třetím místě. Jak mezi...

Co se týče základních škol na Vysočině, zde se vzdělává 1464 žáků z Ukrajiny s tím, že alespoň jednoho takového žáka vykázalo 53,1 % škol. Největší počet z nich plní povinnou školní docházku na ZŠ Jungmannova Jihlava, kde je každý čtvrtý žák uprchlík. Na žďárské ZŠ Komenského a jihlavské ZŠ Křížová je to pak téměř každý pátý.

„Na středních školách je 3 368 uprchlých žáků z Ukrajiny, z toho 126 v Kraji Vysočina. Nejvíce těchto žáků je na Střední uměleckoprůmyslové škole Jihlava-Helenín, a to přibližně každý 30. žák. Na téměř polovině středních škol v Kraji Vysočina nejsou ukrajinští uprchlíci zastoupeni vůbec," dodává Svatošová s tím, že na školách Kraje Vysočina bylo zaměstnáno s vízem dočasné ochrany 36 ukrajinských pedagogických pracovníků, včetně 11 učitelů, a 22 nepedagogických zaměstnanců.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky studium, student, žák, škola, vzdělání, uprchlík, ministerstvo, Ukrajina, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní školy na Vysočině vzdělávají skoro 1500 dětí z Ukrajiny. Nejvíce uprchlíků eviduje ZŠ Jungmannova | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.