Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Přijel z Charkova, je tu rok a už zazářil na olympiádě z češtiny. Cítím se tady jako součást třídy, říká Mykyta z Třebíče

Osmáci ze Základní školy T. G. Masaryka v Třebíči mají mezi sebou spolužáka z Ukrajiny. Jmenuje se Mykyta Zadesenets. Je nadaný na jazyky, což ostatně dokázal ve školním kole olympiády v českém jazyce, kde skončil na třetím místě. Jak mezi spolužáky Mykyta zapadl? Co mu na češtině přijde nejtěžší? A jak vidí svou budoucnost? Nejen o tom jsme si s jazykově nadaným osmákem Mykytou.

Popiš nám, jak dlouho jsi vůbec v ČR a s kým jsi sem přicestoval. Z jakého města na Ukrajině pocházíš?
Já jsem v Česku už rok, i když mi to ani tak nepřipadá. Přijeli jsme s mamou z Charkova, který leží na severním východě Ukrajiny a je druhým největším městem podle počtu obyvatel.

Proč jste skončili zrovna v Třebíči? Co se ti v tomto městě líbí nejvíc? Máš tu nějaká oblíbená místa?
Ještě předtím, než jsme se loučili s Charkovem, přijela do Třebíče kamarádka mojí mamy a ti lidé, kteří jí pomohli s hledáním bydlení, nabídli pomoc i nám. Ani nevím, co se mi tady nejvíc líbí, Třebíč je hodně krásná a nejvíc mě překvapila stará architektura, tu tak moc na Ukrajině nemáme, zvláště na východě.

„Příroda Vysočiny je úžasná." 

Jak se ti u nás na Vysočině líbí?
Nevím, jak je to pro Čechy, ale podle mě příroda Vysočiny je úžasná, aspoň v porovnání s okolím Charkova, kde bych musel projet dost dlouhou cestu, abych uviděl něco kromě ploché stepi. O městech nic moc říct nemůžu, byl jsem v Náměšti nad Oslavou, byl jsem v zámku, ten je pěkný, v Jihlavě jsem skoro nic neviděl, no, bohužel. 

Chodíš na ZŠ T.G.Masaryka v Třebíči. Jak tě mezi sebe přijali spolužáci?
Na začátku jsem teda kvůli jazykové bariéře nerozuměl vůbec svým spolužákům; teďka, i když se tak moc nebavíme, cítím se jako součást třídy, takže všechno dobrý.

Teď k samotné češtině, je to velmi obtížný jazyk. Určitě ale při jeho učení pomáhá lidem z Ukrajiny to, že je to také slovanský jazyk. Jak těžké pro tebe byly začátky, když jsi se začal učit česky? Co bylo vůbec nejhorší?
Čeština, i když je docela těžká, žádnou obtíží nebyla. Prostě jsem se musel naučit ten základ, teda základní slova, abych aspoň věděl, o čem je řeč, pak už se to navazovalo na sebe, pamatoval jsem si víc a víc slov, jak jsem trávil víc a víc času v prostředí, kde se mluví pouze česky.

No, a s gramatikou mi opravdu moc pomohl náš učitel češtiny ve škole (úsměv). Už si nepamatuju, co bylo pro mě na začátku nejtěžší, teď ale dělám chyby ve skloňování některých pro mě zvláštních slov, no a někdy zapomínám na dlouhá písmena, která jsou pro češtinu a slovenštinu mezi všemi slovanskými jazyky unikátní.

Podle mě, psaní ovládám na hodně dobré úrovni, s mluvením to je ale horší. Často se v něčem spletu nebo zapomenu na nějaké slovíčko. Snažím se vše ale vysvětlit jinak, pomocí slov, která znám.

Mluví ukrajinsky, rusky, anlicky, česky a německy 

Vím o tobě, že jsi byl velmi úspěšný v olympiádě v češtině. O jakou šlo olympiádu, kolik bylo soutěžících a jak jsi se umístil?
Šlo o školní kolo olympiády v češtině, té se zúčastnilo zhruba 40 žáků 8. a 9. tříd. Učitel mi řekl, ať to jen tak pro zajímavost zkusím, chvíli jsem se rozmýšlel, ale pak jsem se rozhodl do toho jít.

V olympiádě jsem obsadil 3. místo, což jsem ani nemyslel, že dokážu. 

Očividně jsi nadaný na jazyky. Jakými jinými cizími jazyky se domluvíš?
Já umím mluvit ukrajinsky, rusky, anglicky, už asi můžu říct, že i česky (smích). Též mám němčinu tady ve škole, je těžká, ale trochu podobná angličtině.

Chceš se studiu jazyků věnovat i nadále? Jsi v osmé třídě, už tušíš, na jakou střední školu si podáš příští rok přihlášku? Pokud tedy budete zůstávat v ČR…
Chci spojit svou budoucí práci s jazyky, ještě ale nevím, co přesně vyberu. Nejlepší varianta střední školy je asi centrální gymnázium v Třebíčí, které je přibližně stejně ode mě vzdálený, jako škola, ve které se učím. 

Funguje to u vás ve třídě i obráceně? Učíš ty své spolužáky ukrajinsky?
Opačně to u nás ve třídě nefunguje, ukrajinsky své spolužáky neučím. Chápu, že je to možná nezajímá.

Válečný konflikt na Ukrajině trvá už přes rok. Jak to celé hodnotíš? Jsi ve spojení s nějakými svými kamarády z Ukrajiny?
Ani nevím, jak to mám hodnotit. Válka je věc hrozná, a to bych nikomu nepřál zažít. Do teď mám se svými spolužáky kontakt, situace v Charkově už je lepší.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Mykyty Zadesenets

Štítky rozhovor, žák, škola, uprchlík, škola, čeština, olympiáda, úspěch, Mykyta Zadesenets, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přijel z Charkova, je tu rok a už zazářil na olympiádě z češtiny. Cítím se tady jako součást třídy, říká Mykyta z Třebíče | Rozhovory | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.