Během uplynulého víkendu probíhala v jihlavském Cityparku celorepubliková soutěž Trophée Mille ČR. Svá želízka v ohni tam měly i školy z našeho kraje. Nejvíce zazářila dvojice studentů z krajské Jihlavy - zlato si vyvařil David Lukačko a Tereza Urbánková s podporou učitele Tomáše Partla z Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava.
Na druhém místě skončili vítězové loňského ročníku Martin Havlíček a Věra Schusterová z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod a třetí místo patří dvojici Dmytro Pavliuk a Pavlína Svobodová z ISŠ Slavkov u Brna.
„Pro mě jsou vítězové všichni, kteří se probojovali do finále soutěže a dokázali připravit skvělé pokrmy nejen před zraky přísné poroty, ale i pod bedlivým dohledem diváků, kteří zavítali do obchodního centra,“ ocenil soutěžní týmy hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a dodal, že ho velice těší skvělé umístění žáků z Vysočiny.
Vítězové z jihlavské střední školy - David a Tereza - připravili slaný pokrm z husího prsa plněného fáší a pistáciemi, s celerovým pyré, libečkovým olejem a omáčkou s červené řepy a k němu vyladili sladký pokrm mousse z kozího žervé s mákem, medovinou, švestkou a brioškou. „Svým výkonem dokázali oslovit jak odbornou porotu složenou z předních českých kuchařů a cukrářů – Jan Pýcha, Jan Horký, Tomáš Popp, Pavel Sapík, Magdalena Murínová a předseda poroty jihlavský šéfkuchař Pavel Mareš – tak i zakladatele soutěže michelinského šéfkuchaře Philippa Milla. Vítězství je pro ně zároveň pozvánkou do světového kola soutěže Trophée Mille, které se uskuteční 20. března 2023 ve francouzské Remeši," shrnula úspěchy jihlavských studentů Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.