Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

FOTO: Hladina řeky v Jimramově znovu stoupla. Ohrožení obyvatele jsou již evakuováni, místo hlídají hasiči

, aktualizováno 15. září 2024, 18:06

Dešťové srážky na Vysočině ustály, přesto v Jimramově na Žďársku, na měrném profilu řeky Fryšávky, se opět zvedla hladina na druhý povodňový stupeň. Podle informací od krajské mluvčí hasičů Petry Musilové je na místě několik jednotek hasičů.

„Hasiči chrání nemovitosti před zaplavením pytli s pískem a odčerpávají vodu. Evakuace přímo ohrožených obyvatel proběhla již v noci," informovala Petra Musilová a dodala, že šlo o tři osoby. 

Hasiči na Vysočině dnes v rozmezí od druhé hodiny odpoledne do šesté hodiny odpoledne zasahovali u 70 událostí. Podle mluvčí Petry Musilové nejčastěji odstranění stromů a čerpání vody.

Na druhou stranu však ustává déšť a predikce pro Vysočinu je dobrá. „Všechny ORP, kterých je v Kraji Vysočina patnáct, v minulých dnech zasedali, řeší povodňovou situaci,“ poznamenal Vítězslav Schrek. Srážek spadlo v průměru kolem 130 milimetrů, ve Žďárských vrších může přibýt ještě kolem čtyřiceti centimetrů, na Pelhřimovsku by mělo zítra napršet 30 milimetrů.

Aktuální stav řek 

Celkem na šesti místech kraje je vyhlášený třetí stupeň povodňové aktivity. Svratka dále stoupá v Dalečíně nad Vírem, stejně tak Doubrava u Bílku nebo Jihlava v Třebíči-Ptáčově. Naopak pokles hlásí Želetavka v Jemnici. Vysoká je také hladina Sázavy v Havlíčkově Brodě nebo v Chlístově nebo Želivka na Pelhřimovku, kde je ale upouští, a stav je tak regulován.

VIDEO: Provoz na všech trasách je omezen nebo zastaven, řekl hejtman k situaci na vysočinské železnici

Situace na kolejích je komplikovaná, a to na tratích na Brno, Pardubice i České Budějovice, řekl k aktuálnímu vývoji hejtman Vítězslav Schrek (ODS + STO). Problémy pociťují i řidiči osobních aut, zavřených je téměř dvacet úseků silnic.

Třetí stupeň byl dále vyhlášený třeba v obci Kuklík, to je ale tok lokálního významu, které si hlídají především starostové. Podle hejtmana nelze vyloučit, že se situace na některých místech kraje ještě lokálně výrazně nezhorší. Historie ukazuje, že to možné je.

Dle posledních informací od mluvčí Kraje Vysočina Jitky Svatošové je také možné směřovat potravinovou nebo materiální pomoc na Potravinovou banku v Ledči nad Sázavou.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením HZS Kraje Vysočina

Štítky řeka, povodně, déšť, srážky, Jimramov, Fryšávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hladina řeky v Jimramově znovu stoupla. Ohrožení obyvatele jsou již evakuováni, místo hlídají hasiči | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.